Церковне свято 20 травня / depositphotos.com

УНІАН розповідає, яке церковне свято сьогодні відзначають православні та про головні заборони дня.  

Православне свято сьогодні, 20 травня - день пам'яті мученика Акакія Сотника 

Святий Акакій жив в II-III століттях в Каппадокії. Це були часи гонінь християн імператором Максиміаном.

Акакій був християнином і військовим - командував сотнею в Мартисійському полку. Коли начальство дізналося про його віру, Акакія піддали тортурам, а потім повели до Візантії та посадили в темницю. Святий сильно страждав, але все-таки знайшов в собі сили і подякував Богові, що зміг страждати за віру. І тоді всі почули голос з неба: "Мужайся, Акакій, і тримайся!"

Відео дня

У столичну темницю до Акакія щоночі приходили ангели - омивали його рани і приносили їжу. Побачивши, що святий добре почувається та не страждає, воєначальник велів його стратити. Мощі святого Акакія поховали в Константинопольському храмі, побудованому на його честь, а потім перенесли в італійське місто Сцилляцію.

Православне свято сьогодні, 20 травня - явлення на небі Хреста Господнього в Єрусалимі

Після смерті імператора Костянтина Великого на престол зійшов його син - Констанцій. Він відмовився від християнства і ухилився в єресь Арія, який заперечував єдиносущих Сина і Батька.

Щоб затвердити Святе Православ'я, в 351 році Господь явив в Єрусалимі небесне знамення. 7 травня за старим стилем, в дні святої П'ятидесятниці, о третій годині ранку на небі з'явилося зображення рівнокінцевого Хреста Господнього. Воно сяяло так сильно, що затьмарювало сонце.

Це явище почалося над Голгофською горою і досягло Оливної гори. Знамення хреста переливалося всіма кольорами веселки, а свідки цього були вражені та здивовані. Багато людей відразу ж поспішили до святого храму Воскресіння. Історики стверджують, що після цього явища багато іудеїв і еллінів прийняли святе Хрещення.

Народне свято 20 травня називається Купальниця.

Яке сьогодні свято - народні прикмети 20 травня

Народні прикмети 20 травня / pixabay.com

Прикмети цього дня говорять про погоду в травні й вересні:

  • якщо ластівки високо літають - буде ясна погода, низько - до дощу;
  • дощ в цей день - до теплого вересня;
  • якщо вранці веселка - погода буде дощовою, а якщо ввечері - ясною.

Вважається, що цього дня вода має цілющі властивості.

Яке сьогодні церковне свято - що не можна робити 20 травня

Сьогодні заборонено лаятися, пліткувати і лихословити. Не можна починати нічого нового - краще тільки планувати, але в той же час і байдикувати не варто, займіться поточними справами. 

У цей день забороняється купати дитину, крім його мами - інакше не піде на користь.

Що сьогодні можна робити

У святого Акакія просили дати сил винести всі труднощі. Наші предки в цей день зазвичай з ранку йшли на річку, купалися і вмивалися джерельною водою. Вважалося, що 20 травня вся вода стає цілющою. Нею також окропляли будинок, щоб очистити його від нечисті.

Також сьогодні потрібно добре попрацювати в городі або в полі, щоб не упустити благодатний час. Сни 20 травня завжди віщі.

Вас також можуть зацікавити новини: