Яке свято 20 травня / фото stanbalik, Pixabay

Православні віруючі відзначають церковне свято 20 травня на честь святого Ніла Сорського. У Київській Русі ця дата отримала назву Купальниця, оскільки в цю дату наші предки купали коней у джерельній воді. Вірили, що в Нілів день джерельна вода дає жеребцям міцне здоров'я і витривалість, а кобилам - плодючість.

Крім коней 20 травня на річки виганяли водоплавних птахів з пташенятами, щоб у них було міцне здоров'я і хороший апетит. Також воду з річок і озер набирали в відра і несли на город, щоб полити молоді саджанці. Однак люди 20 травня у воді не купалися.

В останній тиждень травня селяни продовжували сіяти город. Зараз вдалий період щоб посіяти диню, кавун і кабачки. Під час посіву, за давніми прикметами, ні в якому разі не можна підвищувати голос і матюкатися, інакше овочі не вродять. Якщо у когось в цю дату був поганий настрій або конфлікт з рідними, то роботу на городі переносили на інший день.

Відео дня

Народжені 20 травня люди дуже розумні, талановиті і працьовиті, але їм не вистачає "пробивного" характеру і наполегливості. Буває, що при своїх видатних здібностях вони працюють на низькооплачуваній роботі. Вони не люблять лестити і лицемірити, через що деякі люди на них ображаються. Але друзі цінують їх за чесність.

Що не можна робити 20 травня

Якщо в цей день ви зайнялися посівами, то під час роботи не можна матюкатися, сваритися, мати поганий настрій, підвищувати голос.

Дата 20 травня вважається травмонебезпечною, тому в цю дату не можна займатися екстремальним спортом і ігнорувати техніку безпеки. Також не можна залишати дітей без нагляду.

У цей день не можна займатися ворожіннями, передбаченнями та іншими магічними ритуалами, інакше зміните долю в гіршу сторону. До того ж такі ритуали засуджує церква.

Заборонено 20 травня пліткувати, обговорювати людей за їхньою спиною, розповідати чужі секрети і лицемірити, інакше і вас пізніше так будуть обговорювати.

Прикмети погоди 20 травня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Акація розцвіла - до хорошого меду на пасіках в цьому році.
  • Якщо бджоли літають далеко від вулика, то найближчі дні будуть спекотними.
  • Якщо вранці пройшов дощ, але до обіду земля висохла, то залишок травня буде спекотним.
  • Гроза в цей день віщує багатий урожай грибів, овочів і ягід.
  • Червоний місяць в цю ніч віщує дощову погоду.
  • Якщо у ластівок вже з'явилися пташенята, то літо буде погожим.
  • Увечері голосно скрекочуть цвіркуни - до спеки.
  • Безвітряний день віщує посушливе літо. 

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: