Церковне свято 6 серпня / depositphotos.com

Борис і Гліб (у Святому Хрещенні - Роман і Давид) постраждали від рук князя Святополка - пасинка великого князя Володимира. Побоюючись, що рідні діти правителя зійдуть на престол, Святополк підіслав до них вбивць. Борис визнав Святополка правителем, не бажаючи міжусобиць і войн, але все одно загинув від рук катів. Глібу теж було відправлено листа про те, що батько і брат вбиті. Він, оповитий скорботою, пливе по річці до Святополка. Його оточують ворожі тури і вбивають.

У 1071 році церква зарахувала Бориса і Гліба до лику святих. В ім'я Бориса і Гліба в цей день відзначається народне свято 6 серпня.

Яке сьогодні церковне свято - день пам'яті мучениці Христини

Дівчина народилася в місті Тіра, в епоху правління Діоклетіана, в багатій родині. Була хороша собою і освічена, батько захотів зробити з неї язичницьку жрицю. Замкнув її в окремій частині будинку, де розмістив срібних і золотих ідолів. Христина запитувала себе про те, хто створив світ навколо неї, а прислужниці привели до дівчини християнських вчителів, які розкрили їй суть навчань.

Відео дня

Тоді Христина прийняла хрещення і розбила ідолів. Батько, дізнавшись про це, погубив всіх служниць, а дочку свою довго мучив, потім помістив в темницю. Мати довго прохала її відректися від Христа, потім просив і батько, але дівчина була непохитна. Тоді батько знову катував Христину, а потім наказав втопити її в море. Ангел врятував Христину від такої долі і вона з'явилася перед Батьком.

Він вирішив відрубати їй голову, але тієї ж ночі помер сам. Тоді мучити Христину став начальник міста, але і його спіткала смерть. Його наступник наказав помістити дівчину в розпечену піч і тримати там 5 днів. Дівчина залишилася неушкоджена. Незабаром її закололи мечами і піками.

Прикмети 6 серпня

Прикмети 6 серпня / фото ua.depositphotos.com
  • дощ з ранку - до погожого і ясного дня;
  • тепло і сонячно - зима буде холодною;
  • мухи з ранку дзижчать - до сонячної погоди;
  • південний вітер - до негоди;
  • курчата до курки тиснуться - до затяжних дощів.

Що не можна сьогодні робити

Цієї дати не можна працювати в полі - інакше трапиться пожежа. Також не рекомендується заготовляти матеріали для будівництва будинку - мешканці посваряться. Народні прикмети забороняють виправдовувати несподіваних гостей - будуть проблеми із грошима.

Що можна робити 6 серпня

У цей день наші предки збирали ягоди черемхи, варили з ягід варення, компоти і відвари. Також жінки ходили в ліс за грибами, а чоловіки заготовляли березові віники для лазні.

Вас також можуть зацікавити новини: