Відео українського режисера з'являється у першій серії «Чорнобилю» / УНІАН

Український режисер Андрій Приймаченко заявляє, що його відео використали у серіалі НВО «Чорнобиль» без дозволу.

Про це повідомляє Детектор медіа.

Читайте такожГолі сідниці в Чорнобилі: автор серіалу про ЧАЕС просить Instagram-блогерів не робити огидні фото в Прип'яті

Відео дня

Мова йде про візуалізацію запису телефонних переговорів 26 квітня 1986 року диспетчера центрального пункту пожежного зв'язку з диспетчерами воєнізованої пожежної частини Чорнобильської АЕС.

Відповідне відео завантажене у YouTube на каналі «Студія Передова» 18 березня 2013 року, автором якого є Андрій Приймаченко. Аналогічне відео є у першій серії «Чорнобилю».

За словами Приймаченка, команда творців серіалу не зв’язувалась із ним щодо використання відео.

«Я робив це відео, малював графіку не з комерційною метою, а тому, що давно цікавлюсь темою катастрофи на ЧАЕС і мені вона близька. Я це зробив для свого каналу на YouTube. Мені навіть приємно, що цю роботу використали в проекті такого масштабу. Неприємність в тому, що до мене навіть ніхто не звернувся щодо його використання… В першу чергу, я зацікавлений у співпраці, а не в конфлікті», - сказав Приймаченко.

Скріншот з відео Приймаченка на YouTube

У свою чергу Євгенія Яцута, виконавча продюсерка Radioactive Films, зазначала, що саме їхня організація займалася розв'язанням усіх питань, що стосувались використання у серіалі об’єктів, на які поширюється авторське право.

У коментарях під постом Андрія Приймаченка у Facebook, де він висловив свої претензії, Євгенія Яцута відповіла: «Йде мова про оригінальні аудіозаписи диспетчерів, що скликали всі сили на допомогу. У вас є права на використання цього діалогу у вашому відео?» На що Приймаченко відповів: «Під питанням не аудіо частина, а відео».

Згодом Radioactive Films відповіли Приймаченку у Facebook, що «права на використання цього відео були отримані і підтверджені дирекцією музею Чорнобиля у Києві». А Євгенія Яцута запропонувала Андрію Приймаченку зв'язатися з організацією, якщо він має письмове підтвердження свого авторства.

Яніна додала, що «відео викладено на багатьох сторінках інтернету і вважається створеним за часів СРСР».

Утім Приймаченко підкреслив: у нього є вихідний файл використаного у серіалі ролика, тобто саме він є його автором. Над документом, що може підтвердити авторство, - працює.

Як повідомляв УНІАН, вже 18 червня о 20:45 на «1+1» відбудеться українська телепрем'єра найкращого серіалу усіх часів за версією IMDb «Чорнобиль».