Фільму «Москва сльозам не вірить» виповнюється 40 років / скрін відео

Рівно 40 років тому, 11 лютого 1980 року, по телебаченню вперше показали фільм режисера Володимира Меньшова "Москва сльозам не вірить".

Радянські чиновники картину розкритикували, а глядачі схвалили. Попри телепоказ, стрічка стала лідером прокату, а в 1981 році була відзначена премією «Оскар» у номінації «Найкращий фільм іноземною мовою».

Фільм про долі трьох подруг, які приїхали «завойовувати Москву», швидко став лідером прокату в СРСР - за рік після виходу картину подивилися понад 90 млн глядачів. За словами постановника, при виборі сценарію його привабила можливість показати різницю в житті персонажів, яка сталася за 20 років. Спочатку на роль головної героїні розглядалися такі актриси як Маргарита Терехова, Ірина Купченко та Анастасія Вертинська, проте після низки виниклих утруднень Меньшов взяв на роль свою дружину Віру Алентову.

Глядачі досі цитують улюблених персонажів з кінофільму "Москва сльозам не вірить" / скрін відео

Перші відгуки на картину були більш ніж прохолодні: "дешева мелодрама, песимістична за духом". Так говорили відповідальні чиновники від кіно і критики в газетах. Але вже скоро тональність змінилася. За підсумками 1980 року "Москва сльозам не вірить" стала лідером прокату, її подивилися близько 90 мільйонів осіб.

А через рік навесні 1981 прийшло і міжнародне визнання — картина отримала премію американської кіноакадемії "Оскар" як найкращий фільм іноземною мовою. Але диктаторська радянська влада на вручення премії режисера і виконавців головних ролей не пустила. За статуеткою на сцену піднявся аташе з питань культури посольства СРСР у США. "Невиїзної" Володимир Меньшов сенсаційну новину дізнався з телепрограми "Час" 1 квітня. І природно не повірив. Вирішив, що це розіграш. Тим більше, що свою статуетку режисер зміг взяти в руки тільки через вісім років. Всі ці роки вона зберігалася в Держкіно. У 1989 році на вручення російської кіно премії "Ніка" Меньшову показали і його "Оскар". Дали потримати, а він взяв і не віддав.

Нагадаємо, як повідомляв УНІАН, російський і радянський режисер Володимир Меньшов внесений міністерством культури України в перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці України.

"Москва сльозам не вірить": трейлер