Новинки в кінотеатрах з 31 серпня / колаж УНІАН, фото Артхаус Tрафік, Sony Pictures

"20 днів у Маріуполі" та "Праведник 3": що нового в кінотеатрах з 31 серпня

07:37, 31.08.2023
7 хв.

Останній тиждень літа виявився доволі скромним на кіноновинки. Серед головних прем'єр 31 серпня – український документальний фільм "20 днів у Маріуполі" та кримінальний екшн "Праведник 3" з Дензелом Вашингтоном. Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня в українських кінотеатрах.

20 днів у Маріуполі

20 Days in Mariupol (Україна, 2023, документальний/воєнний)

Ця документальна стрічка зображує облогу міста Маріуполя від самого нападу російських військ уранці 24 лютого 2022 року. Автори стрічки, які стали останніми міжнародними журналістами в оточеному російськими військами Маріуполі, продовжили роботу в облозі та зафіксували кадри, які пізніше стали визначальними образами війни: смерті дітей, масові поховання, розбомблений пологовий будинок та інші жахи російських злочинів.

"20 днів у Маріуполі" – це режисерський дебют воєнного кореспондента (з досвідом у Сирії, Карабасі, Лівії, Іраку, Секторі Газа, Афганістані), фотографа, відеографа та письменника Мстислава Чернова. Також у створенні картини були залучені фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. За роботу в обложеному Маріуполі вони отримали Пулітцерівську премію, яка вважається найпрестижнішою нагородою в галузі журналістики. Також Мстислав Чернов і Євген Малолєтка стали лауреатами ще низки міжнародних нагород.

Вперше картина побачила світ на одному з головних фестивалів незалежного кіно у США "Санденс" у секції World Cinema Documentary Competition. Там стрічка здобула приз глядацьких симпатій. Українська прем'єра фільму відбулася на фестивалі Docudays UA, де "20 днів у Маріуполі" став найкращим фільмом національного конкурсу, а також володарем призу глядацьких симпатій.

Кінокритики та глядачі теж сприйняли стрічку позитивно. Так, на IMDb у фільму наразі висока оцінка 8,5 балів з 10, на Rotten Tomatoes у нього 100% схвалення від критиків та 82% від глядачів, а на Metacritic кінооглядачі дали йому 83 бали зі 100 з позначкою Must See, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання".

Праведник 3: Остання глава

The Equalizer 3 (США, 2023, трилер/бойовик/кримінал)

Після подій попереднього фільму відставний агент ЦРУ Роберт Макколл (у виконанні нестаріючого Дензела Вашингтона), який на пенсії періодично застосовує свої навички у повсякденному житті для захисту тих, хто цього потребує, вирішив переїхати до Південної Італії, щоб розпочати нове спокійне життя. Там він швидко завів нових друзів та став "своїм", однак коли його нові друзі опинилися під впливом місцевих кримінальних авторитетів, Маккол вирішив знову стати на захист справедливості, вступивши в боротьбу з мафією.

Фільм є п'ятим спільним проектом актора Дензела Вашингтона та режисера Антуана Фукуа після "Тренувального дня" (2001), "Праведника" (2014), "Чудової сімки" (2016) та "Праведника 2" (2018).

Також у новому фільмі зіграли Дакота Феннінг ("Війна світів", франшиза "Сутінки", серіал "Алієніст"), Соня Бен Аммар ("Крик 5") та чимало італійських акторів.

Це має бути остання частина франшизи, хоча періодично спливають чутки про можливість приквелу.

10 правдивих фактів про кохання

10 Truths About Love (США, 2022, комедія/романтика)

На перший погляд життя головної героїні фільму Каріни прекрасне. Вдома на неї завжди чекає люблячий і уважний бойфренд, а на роботі, де вона працює оглядачкою любовних романів, справи йдуть у гору. Таке життя змушує героїню думати, що вона краще за інших знається на романтиці. Все змінюється після того, як юнак розриває стосунки з Каріною. Одночасно її редактор наймає нового автора Ліама, чия мета полягає в тому, щоб надати колонці чоловічої точки зору. Підходи Каріни та Ліама зовсім різні, тож щоб проявити себе, новий автор пропонує дівчині допомогу у поверненні її колишнього хлопця. Ця ситуація приводить обох до непередбачуваних наслідків.

Головні ролі у фільмі виконали Камілла Белль ("10 тисяч років до нашої ери", "П'ятий вимір") та Девід Лафонтен ("Різдвяний маскарад", "Дорога вперед").

В світовий прокат фільм вийшов ще наприкінці 2022 року та отримав середні відгуки. Так, на IMDb у фільму наразі оцінка 5,9 балів з 10.

10 днів без мами в Куршевелі

10 jours encore sans maman (Франція, 2023, комедія)

В центрі сюжету фільму – батько, який залишився сам на сам з чотирма дітьми та 10-денною відпусткою попереду, коли напередодні сімейної поїздки на гірськолижний курорт Куршевель дружину раптово викликали на роботу у важливій справі. Він точно на таке не підписувався, але кар’єра дружини у юридичній фірмі йде вгору, а його тільки-но звільнили, тож в нього не залишилося вибору, окрім як помінятися з дружиною ролями.

В світовий прокат фільм вийшов ще у квітні 2023 року та отримав посередні відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 5,3 бали з 10.

Варто зазначити, що, як і більшість французьких фільмів, "10 днів без мами в Куршевелі" раніше також вийшов офіційно в російський прокат, тож це додатковий аргумент не на його користь.

Мармадюк

Marmaduke (США, 2022, комедія/пригоди/анімація)

В центрі сюжету цього мультфільму – легендарний кінолог, який вірить, що він зможе перетворити Мармадюка з недисциплінованого, але милого пса на першого німецького дога, який виграє Чемпіонат світу серед собак. Фільм є другою повнометражною адаптацією однойменно серії коміксів, що виходять з 1954 року і до сьогоднішнього дня.

Фільм вийшов у прокат навесні 2023 року та отримав дуже низькі оцінки як від критиків, так і від глядачів. Так, на IMDb у фільму наразі оцінка лише 3,5 балів з 10, на Rotten Tomatoes у нього 0% схвалення від критиків та 41% від глядачів, а на Metacritic широка аудиторія дала йому 0,4 бали з 10, що відповідає характеристиці "переважна неприязнь".

Також фільм раніше виходив в офіційний прокат в Росії.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливають повітряні тривоги, відключення електроенергії та комендантська година.

Якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто. Аналогічна система обміну квитків діє у разі відключення електроенергії.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали серпня 2023 року – цього тижня на Hulu стартує трилер "Вбивство на краю світу" з Еммою Коррін та Клайвом Овеном, а на Netflix вийде 1 сезон ігрової адаптації популярної японської манги One Piece. Також цього тижня на Prime Video стартує другий сезон фентезі-серіалу "Колесо часу", про який докладніше можна прочитати в нашій добірці найцікавіших серіалів вересня 2023 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся