Новинки в кінотеатрах і онлайн з 16 листопада / колаж УНІАН, скріншоти

"Перший код", приквел "Голодних ігор" та документалка про дублера Денієла Редкліффа: що нового в кіно

09:21, 16.11.2023
8 хв.

Цього тижня в прокат вийдуть документальний фільм "Перший код" про становлення українського ІТ-сектора, підліткова антиутопія " Голодні ігри: Балада про співочих пташок і змій" та ще кілька новинок. Тим часом, онлайн вийде документальний фільм "Девід Холмс: Хлопчик, який вижив" про дублера Денієла Редкліффа, який залишився паралізованим після трагічного інциденту на зйомках "Гаррі Поттера". Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Перший код

The First Code (Україна, 2023, документальний)

"Перший код" – це історія-подорож у часі: вона розпочинається ще з 50-х років – від створення українськими інженерами першого комп’ютера – й триває до сьогодення, коли ІТ-сектор став не лише потужною індустрією, а й важливим фронтом у війні з Росією. Кінострічка розповідає про реальну боротьбу з ворогом IT-спеціалістів, які об'єдналися у 300-тисячне віртуальне військо, та звичайних людей, що змогли протистояти ворогу за допомогою смартфонів.

Як стверджують творці фільму, "Перший код" зроблений в форматі документальної драми. Це кіно на основі інформації з публічних джерел та розмов із фаундерами IT-компаній. Він містить документальні розповіді з перших вуст про те, як зароджувалася українська IT-сфера, та художні сцени відтворення подій, що передають емоції від часів 90-х і до сьогодні.

Режисером фільму виступив Артур Лерман, який до цього зняв документальну картину "Область героїв" (2022) про героїчні вчинки жителів Київщини під час російської окупації.

Саундтрек до фільму написав гурт TVORCHI, що представляв Україну на Євробаченні-2023.

Стрічка вже зібрала багато позитивних відгуків та рецензій під час закритих показів у Варшаві, Лондоні, Берліні, Барселоні, Лісабоні, Нью-Йорку, Лос-Анджелесі та Сан-Франциско.

Голодні ігри: Балада про співочих пташок і змій

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes (США, 2023, пригоди/фантастика/драма/екшн)

Фільм є приквелом популярної кінофраншизи "Голодні ігри" з Дженніфер Лоуренс та заснований на однойменному бестселері американської письменниці Сюзанни Коллінз, яка також є авторкою оригінальної трилогії. Нова стрічка розповідає про молоді роки майбутнього антагоніста франшизи Коріолана Сноу та витоки "Голодних ігор", організованих після руйнівної громадянської війни у Панемі.

У приквелі Коріолану Сноу лише 18 років. Хоча його сім’я переживала важкі часи, він отримав шанс змінити свою долю, коли його обрали наставником юної Люсі Грей з Дистрикту 12 на Десятих ювілейних "Голодних іграх". Красива та розумна дівчина захопила всю увагу Панема, зухвало співаючи під час церемонії, та вдало виступила на арені зі смертельними іграми. Тоді молодий Сноу розпочав небезпечну гру заради перемоги на Іграх та власного майбутнього, вважаючи, що його інстинкти та політична кмітливість разом з красою і талантом Люсі зможуть віднести його на саму вершину ієрархії Панему.

Головні ролі у фільмі виконали Том Блайт (серіал "Біллі Кід") і Рейчел Зеглер ("Вестсайдська історія", "Шазам! Лють богів", "Білосніжка"). Також у фільмі задіяні Хантер Шефер ("Ейфорія"), Джейсон Шварцман (майже всі фільми Веса Андерсона), Пітер Дінклейдж ("Гра престолів", "Три білборди за межами Еббінга, Міссурі", "Аферистка"), Віола Девіс ("Вдови", "Загін самогубців", "Ейр") та інші.

Режисером фільму виступив Френсіс Лоуренс, на рахунки якого такі фільми, як "Костянтин", три з чотирьох частин оригінальних "Голодних ігор" і "Країна снів".

Світова прем'єра приквелу "Голодних ігор" відбулася на початку листопада 2023 року в Берліні, та за підсумками перших переглядів він отримав змішані відгуки критиків. Так, частина назвала його найкращим фільмом франшизи та похвалила за акторську гру і візуальну частину, тоді як інші назвали його нуднішим за інші частини та розкритикували фінал.

Нині на IMDb фільм має оцінку 6,8 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 63% схвалення від критиків. Водночас, на Metacritic кінооглядачі дали йому 54 бали зі 100, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Цікаві факти про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Генделик

Gendelyk (Україна, 2019, комедія/драма)

В центрі сюжету – сценарист Іван Герасимов, який через творчу кризу не здає вчасно сценарій фільму. Гонорар витрачений, і замовник – кримінальний авторитет – погрожує йому вбивством, тож сценарист змушений тікати. Під час цієї дивної подорожі він потрапляє до різних загадкових місць, і врешті опиняється в кафе "Перехрестя", яке перебуває поза часом і простором. У цьому кафе Іван зустрічає дивних та чудернацьких людей, які допомагають йому розібратися в собі, та зрозуміти, що для того, аби мати майбутнє, треба залишити тягар спогадів у минулому.

Головну роль у фільмі виконав Владислав Мамчур ("Фокстер і Макс", "Заборонений").

Режисером виступив Тарас Дудар, який до цього багато працював над серіалами для телебачення.

Прем'єра фільму відбулася ще у 2020 році, однак до широкого глядача він дістався тільки зараз. Водночас він має в своєму активі кілька нагород "Київського МКФ "Кінолітопис".

Кохання без заморочок

Simple comme Sylvain (Франція, Канада, 2023, комедія/романтика)

Головна героїня фільму Софія – професорка філософії з інтелігентної родини. Разом із чоловіком вони відвідують культурні заходи, а на званих вечерях ведуть інтелектуальні бесіди. Однак сплять вони в різних ліжках, а метелики в животі давно скінчили свій життєвий цикл. Втім, світ Софії перевертається, коли вона закохується у простого робітника Сільвена. Їхні протилежності притягуються, але є нюанс.

Головні ролі виконують Маґалі Лепін Блондо ("Лоранс у будь-якому випадку", "Уявне кохання") і П'єр-Ів Кардинал ("Мамочка").

Режисерка та авторка сценарію – канадка Монія Шокрі. Це третя повнометражна режисерська робота Шокрі, яка також відома як акторка, зокрема, своїми ролями у фільмах Ксав'є Долана "Лоранс у будь-якому випадку" та "Уявне кохання". Провідна тема в її режисерській фільмографії – свобода самовираження жінки. Її стрічка "Няня" торкнулася питання гендерної нерівності, а  "Дівчина мого брата" розкрила тему любові сестринської любові.

Світова прем’єра фільму відбулася в секції Un Certain Regard на Каннському кінофестивалі 2023 року 18 травня 2023 року. Фільм отримав схвальні відгуки, нині на IMDb він має оцінку 7,3 бали з 10.

Коли зло ховається

Cuando acecha la maldad (США, Аргентина, 2023, жахи)

За сюжетом фільму, в глухому селі двоє братів знаходять зараженого демоном чоловіка, який став ідеальною оболонкою для народження зла. Вони вирішують позбутися тіла, але лише поширюють хаос.

Прем'єра фільму відбулася на Міжнародному кінофестивалі в Торонто у вересні 2023 року в секції Midnight Madness, де він отримав позитивні відгуки.

Нині на IMDb фільм має оцінку 7 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 99% схвалення від критиків та 80% від глядачів. Водночас, на Metacritic кінооглядачі дали йому 75 балів зі 100, а широка аудиторія – 7,1 бал з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Девід Холмс: Хлопчик, який вижив

David Holmes: The Boy Who Lived (США, 2023, документальний/біографія)

Фільм розповість про британського каскадера, який протягом 10 років був дублером Денієла Редкліффа у фільмах про Гаррі Поттера – аж до трагічного нещасного випадку під час зйомок фільму "Гаррі Поттер і Смертельні реліквії" у 2009 році. Тоді, під час виконання одного з трюків у повітрі, Холмс врізався у стіну та травмував спину, в результаті чого він залишився паралізованим. Стрічка, зокрема, зосередиться на тому, як склалося життя Холмса після цього інциденту і як він зумів впоратися з усіма викликами долі.

Сам Редкліфф також з'явиться у цьому фільмі (а ще він виступив його продюсером) – попри все вони з Холмсом підтримували близькі стосунки, тож виконавець ролі Гаррі Поттера вирішив таким чином вшанувати свого друга.

Фільм стане доступний на Max 15 листопада 2023 року.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали листопада 2023 року – цього тижня на Hulu стартував трилер "Вбивство на краю світу" з Еммою Коррін та Клайвом Оуеном, а на Netflix вийде перша частина фінального сезону "Корони". Тим часом, на Apple TV+ вийдуть перші два епізоди науково-фантастичного екшну "Монарх: Спадщина монстрів", що є частиною MonsterVerse про Ґодзіллу.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся