2023 рік принесе кіноманам чимало гучних новинок / фото ua.depositphotos.com

УНІАН зібрав добірку фільмів, на які варто чекати у 2023 році.

Операція "Фортуна": Мистецтво перемоги

Operation Fortune: Ruse de Guerre (США, в українському прокаті – з 5 січня 2023 року)

Новий шпигунський трилер від короля кримінальної комедії Гая Річі з Джейсоном Стейтемом, Обрі Плазою, Х'ю Грантом та Джошем Хартнеттом мав вийти набагато раніше, однак кілька разів переносився – спочатку через пандемію коронавірусу, а потім через те, що після початку війни Росії в Україні творці фільму вирішили змінити національність бандитського угруповання з етичних міркувань, адже за оригінальним сюжетом поганцями тут були українці.

Вавилон

Babylon (США, в українському прокаті – з 19 січня 2023 року)

На костюмовану драму "Вавилон" про американську кінотусовку 20-х років минулого століття від режисера "Ла-Ла Ленду" Дем'єна Шазелла з зірковим акторським складом – Бред Пітт, Марго Роббі, Тобі Магуайр, Олівія Вайлд, Ерік Робертс та багато інших – кіномани покладали великі надії, однак після прем'єри в США у грудні 2022 року стрічку назвали справжнім провалом.

Памфір

Pamfir (Україна,в українському прокаті – з 26 січня 2023 року)

Фільм "Памфір" багато критиків назвали найкращим українським фільмом 2022 року, також його схвально оцінили на міжнародних кінофестивалях. У січні 2023 року фільм про нелегкий вибір українського батька на тлі святкування Маланки вийде в широкий український прокат.

Людина-мураха та Оса: Квантоманія

Ant-Man and the Wasp: Quantumania (США, в українському прокаті – з 16 лютого 2023 року)

Третя частина пригод Людини-Мурахи офіційно розпочне п’яту фазу кінематографічного всесвіту Marvel та ближче познайомить глядачів з новим головним суперлиходієм франшизи – Канґом Завойовником.

Мирний-21

(Україна,в українському прокаті – з 22 лютого 2023 року)

Новий фільм одного з найголовніших українських режисерів сучасності Ахтема Сеітаблаєва – воєнна драма "Мирний-21" – розповість про події червня 2014 року на прикордонні Луганщини. Тоді російські спецслужби та бойовики намагалися схилити бійців луганського прикордонного загону зрадити Батьківщину і тим самим повторити кримський сценарій: захопити українські території без бою.

Підземелля і дракони: Честь злодіїв

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves(США, в українському прокаті – з 2 березня 2023 року)

Фантастичний екшн за мотивами легендарної настільної гри Dungeons And Dragons розповість про групу умілих авантюристів, які вирішать здійснити епічне пограбування, щоб повернути втрачену реліквію. Але все йде шкереберть, коли на шляху героїв постає неочікувана перешкода у вигляді "найбільшого зла у світі". Головні ролі у фільмі виконали Кріс Пайн, Мішель Родрігес, Г'ю Ґрант, Реге-Жан Пейдж та інші, а режисером виступив Джон Френсіс Делі, відомий за написанням сценаріїв до комедії "Нестерпні боси" та марвелівського "Людина-павук: Повернення додому".

65

65(США, в українському прокаті – з 9 березня 2023 року)

Науково-фантастичний трилер "65" з Адамом Драйвером в головній ролі розповість про пілота космічного корабля, який зазнає аварії на невідомій планеті. Незабаром він розуміє, що опинився на планеті Земля, але на 65 мільйонів років раніше. Разом з дівчинкою, що також вижила в катастрофі, йому доведеться боротися за життя з небезпечними гігантськими створіннями, серед яких – динозаври. Режисерами виступив творчий тандем Скотта Бека і Брайана Вудса, які найбільш відомі як сценаристи фільму "Тихе місце".

Крик VI

Scream VI(США, в українському прокаті – з 9 березня 2023 року)

Події нової частини культового слешера про маніяка в білій масці та чорному балахоні цього разу перенесуться до Нью-Йорка, а одну з головних ролей виконає зірка "Венздей" Дженна Ортега, персонаж якої був представлений в попередньому фільмі. Також відомо, що до ролі Гейл Везерс, яка з'являлася в усіх попередніх частинах франшизи "Крик", повернеться Кортні Кокс.

Шазам! Лють Богів

Shazam! Fury of the Gods(США, в українському прокаті – з 16 березня 2023 року)

Комедійний супергеройский екшн "Шазам! Лють Богів" стане сиквелом фільму 2019 року, що розповідав про підлітка Біллі Бетсона, який, промовивши чарівне слово "ШАЗАМ!", перетворюється на своє доросле альтер его – супергероя Шазама. Головні ролі в фільмі виконали Закарі Лівай, Адам Броді, Джимон Хонсу, Хелен Міррен, Люсі Лью, Рейчел Зеглер та інші.

Брати Супер Маріо в кіно

The Super Mario Bros. Movie(США, в українському прокаті – з 23 березня 2023 року)

Довгоочікувана анімація порадує усіх, хто свого часу грав у відеоігри серії Super Mario від компанії Nintendo. В мультфільмі на глядачів чекає чимало добре знайомих персонажів, а за озвучку відповідають топ-зірки Голлівуду – Кріс Пратт, Аня Тейлор-Джой, Чарлі Дей, Джек Блек, Сет Роген та інші.

Джон Уік 4

John Wick: Chapter 4 (США, в українському прокаті – з 23 березня 2023 року)

У четвертій частині неонуарного екшн-трилера "Джон Уік" з Кіану Рівзом колишній найманий вбивця кине виклик Високому столу – організації з 12 впливових мафіозних кланів, яка заправляє усім у всесвіті Джона Уіка. Основним супротивником героя у новій частині стане персонаж Білла Скашгорда.

Вартові Галактики 3

Guardians of the Galaxy Vol. 3 (США, в українському прокаті – з 4 травня 2023 року)

Стрічка офіційно стане останньою для команди "Вартових Галактики" в межах кіновсесвіту Marvel, однак перед цим улюбленці багатьох вирушать в ще одну небезпечну пригоду. Відомо, що до своїх ролей повернулися Кріс Претт, Зої Салдана, Дейв Батіста, Він Дизель, Бредлі Купер, Карен Гіллан, Пом Клементьєфф і Шон Ганн. Режисером виступив Джеймс Ганн, для якого це, ймовірно, буде остання співпраця з Marvel – з листопада 2022 року він очолює їх головного конкурента DC Studios.

Русалонька

The Little Mermaid(США, в українському прокаті – з 25 травня 2023 року)

Нова мюзикл-екранізація казки Ганса Крістіана Андерсена від Walt Disney наробила багато галасу задовго до виходу через вибір темношкірої акторки та співачки Холлі Бейлі на головну роль.

Флеш

The Flash(США, в українському прокаті – з 22 червня 2023 року)

Черговий супергеройський фільм з багатостраждального розширеного кіновсесвіту DC кілька разів опинявся під загрозою – то через внутрішні чвари в компанії, то через скандали навколо виконавця головної ролі Езри Міллера. Тим не менш, якщо ще щось не зміниться, враховуючи нинішнє переформатування DC Comics, то глядачі все ж зможуть побачити історію надшвидкого хлопця Баррі Аллена на "великому екрані".

Індіана Джонс і Реліквія долі

Indiana Jones and the Dial of Destiny(США, в українському прокаті – з 29 червня 2023 року)

Через 15 років після виходу попереднього фільму, знаменитий мисливець за скарбами у виконанні Гаррісона Форда повертається на "великі екрани". Також у фільмі задіяні Фібі Воллер-Брідж, Мадс Міккельсен та Антоніо Бандерас.

Місія Неможлива: Розплата. Частина перша

Mission: Impossible – Dead Reckoning – Part One(США, в українському прокаті – з 13 липня 2023 року)

Ще один довгограючий проект, на продовження якого шанувальники чекали дуже довго – цього разу супершпигуну Ітану Ханту доведеться зустрітися з новими викликами та привидами минулого, а Том Круз – знову дивуватиме світ карколомними трюками у власному виконанні. Також до своїх ролей повернулися Ребекка Фергюсон, Вінг Реймс та Саймон Пегг. Серед новачків франшизи – Гейлі Етвел, Пом Клементьєв та Індіра Варма.

Оппенгеймер

Oppenheimer (США, в українському прокаті – з 20 липня 2023 року)

Новий фільм від одного з найуспішніших режисерів сучасності Крістофера Нолана розповість про фізика Роберта Оппенгемера, якого називають "батьком" атомної бомби. Головні ролі виконали Кілліан Мерфі, Емілі Блант, Метт Деймон, Роберт Дауні-молодший, Флоренс П'ю, Рамі Малек, Джош Гартнетт, Дейн Де Гаан та багато інших відомих акторів.

Барбі

Barbie (США, в українському прокаті – з 20 липня 2023 року)

Романтична комедія від Грети Гервіг занурить глядачів у яскравий ляльковий світ. Головні ролі виконали Марго Роббі, Райан Гослінг, Америка Феррера, Симу Лю, Кейт Маккінон, Вілл Феррелл, Емма Макі, Шуті Гатва, Майкл Сера та інші.

Марвели

The Marvels(США, в українському прокаті – з 27 липня 2023 року)

Чергова стрічка в рамках кіновсесвіту Marvels формально є другою частиною фільму "Капітан Марвел" з Брі Ларсон. Її героїні доведеться об'єднатися з Камалою Хан / Міс Марвел, сольний серіал про яку вийшов влітку 2022 року, та дочкою її подруги з першого фільму Марії Рамбо – Монікою.

Синій Жук

Blue Beetle(США, в українському прокаті – з 17 серпня 2023 року)

Фільм познайомить глядачів з новим персонажем з розширеного кіновсесвіту DC – підлітком з Ель-Пасо Хайме Рейєсом, який отримує інопланетний скарабей Синього Жука, що наділяє його надпотужним екзокостюмом. Головну роль виконав зірка серіалу "Кобра Кай" Шоло Марідуенья, також одна з ролей дісталася Сьюзан Сарандон.

Крейвен-мисливець

Kraven the Hunter (США, в українському прокаті – з 6 жовтня 2023 року)

Ще один фільм за коміксами Marvel – не пов'язаний з основним кіновсесвітом, а натомість має стати четвертим фільмом з Sony's Spider-Man Universe (після двох частин "Венома" та "Морбіуса"). У коміксах цей персонаж – маніакально налаштований мисливець на велику дичину, який прагне повністю здолати Людину-Павука для того, щоб довести всьому людству, що він найкращий мисливець у світі. Головну роль виконав Аарон Тейлор-Джонсон, який раніше зіграв Ртуть у фільмі "Месники: Ера Альтрона".

Дюна 2

Dune: Part Two (США, в українському прокаті – з 2 листопада 2023 року)

Друга частина видовищної кінофраншизи Дені Вільнева за мотивами романів Френка Герберта розповість про подальші пригоди Пола Атріда (Тімоті Шаламе) в дюнах Арракісу, а також приділить більше уваги його романтичному інтересу – Чані (Зендея). Також до своїх ролей повернулися Ребекка Фергюсон, Стеллан Скашгорд, Хав'єр Бардем, Джош Бролін та Дейв Батіста. Серед новачків франшизи – Крістофер Уокен, Флоренс П'ю, Леа Сеаду та Остін Батлер.

Голодні ігри: Балада про співочих птахів і змій

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes(США, в українському прокаті – з 17 листопада 2023 року)

Приквел серії фільмів "Голодні ігри", події якого розгортаються за 64 роки до основної франшизи, розповість про молодого Коріолана Сноу – майбутнього жорстокого диктатора Панема, який у молодості був лише наставником однієї з учасниць змагань. Головні ролі у фільмі дісталися Тому Блайту, Рейчел Зеглер, Хантер Шефер, Джейсону Шварцману та Пітеру Дінклейджу.

Вонка

Wonka (США, Великобританія, в українському прокаті – з 14 грудня 2023 року)

Фільм, що є приквелом до роману "Чарлі і шоколадна фабрика", зосередиться на молодому Віллі Вонці та його пригодах до відкриття найвідомішої у світі шоколадної фабрики. Головну роль виконав Тімоті Шаламе, також у стрічці задіяні Саллі Гокінз, Олівія Колман та Ровен Аткінсон. Режисером виступив Пол Кінг, який до цього зняв два фільми про ведмедика Паддінгтона та серіал "Майті Буш".

Аквамен і Загублене королівство

Aquaman and the Lost Kingdom(США, в українському прокаті – з 25 грудня 2023 року)

Ще один багатостраждальний фільм в рамках розширеного кіновсесвіту DC, з виходом якого були проблеми. Спочатку зйомками фільму про короля Атлантиди з Джейсоном Момоа в головній ролі завадила пандемія коронавіруса, а потім він потрапив у вир чуток через скандальний судовий процес виконавиці головної жіночої ролі Ембер Герд з її колишнім чоловіком Джонні Деппом. Після того, як акторку визнали винною в наклепі, з'явилися чутки, що фільм перемонтували так, щоб мінімізувати присутність її персонажа на екрані.

***

Також пропонуємо ознайомитися з головними кіноновинками останнього тижня 2022 року та найцікавішими серіалами січня 2023 року.

Марина Григоренко