Кадр з мультфільму "Дивовижний Моріс" / фото Adastra Cinema

Цього святкового сезону українські глядачі познайомляться ближче з новим харизматичним персонажем, який претендує на почесне місце в поп-культурі, – рудим балакучим котом Морісом із комедійного фентезі-роману британського письменника-фантаста Террі Пратчетта "Дивовижний Моріс та його вчені гризуни".

Автор франшиз "Пірати Карибського Моря" та "Шрек" Террі Россіо адаптував одну з книг знаменитого циклу "Плаский світ" в анімаційне динамічне фентезі для всієї родини "Дивовижний Моріс" (Amazing Maurice), яке з'явиться у широкому прокаті з 5 січня 2023 року. Але вже з 29 грудня особливо зацікавлений глядач зможе знайти допрем'єрні покази анімації у обраних кінотеатрах країни.

УНІАН разом з Adastra Cinema розбирався, в чому унікальність цієї історії та хто озвучив мультфільм в оригіналі й в українському дубляжі.

Про що мультфільм

"У Дивовижного кота Моріса є два таланти: до базікання та афер. Мандруючи з магічними гризунами з міста до міста, він щоразу за розумну плату рятує місцевих жителів від нашестя щурів. Але якось Моріс та його спільники стикаються з містечком, яке приховує щось справді небезпечне. Їм доведеться обіграти справжнє зло з властивою тільки Морісу дивовижністю...", – так описують свій проект творці мультфільму, роблячи ставку на фентезі, детективну загадку та харизматичну особистість рудого кота-афериста, який щоразу нагадує, що він не просто Моріс з наголосом на другому складі, але і, поза всякими сумнівами, Дивовижний Моріс.

Популярність оригінального роману

Новий анімаційний блокбастер є першою офіційною екранізацією популярного гумористичного бестселера Террі Пратчетта "Дивовижний Моріс та його вчені гризуни", який з'явився на книжкових полицях у 2001 році і був згодом перекладений більш ніж двома десятками мов, включаючи й українську.

Кадр з мультфільму "Дивовижний Моріс" / фото Adastra Cinema

Роман став 28-м за рахунком у фентезійній серії Пратчетта "Плаский світ" (або "Дискосвіт"), але першим, орієнтованим швидше на дитячу аудиторію, хоча знаменитий гумор автора припав до смаку і його дорослим шанувальникам, багато з яких були вкрай раді можливості розділити творчість улюбленого фентезі-автора зі своїми дітьми. "Моріс" став творчим і комерційним успіхом для Террі Пратчетта, який отримав престижну Медаль Карнегі за свій новий "Плаский" бестселер.

Фабула нової анімації збігається з книжковим оригіналом: усім відома історія про пацюка з Гаммельна – чарівна дудочка заманює полчища гризунів у воду, і вони тонуть. Водночас, всі забувають, що щури чудово плавають.

Кадр з мультфільму "Дивовижний Моріс" / фото Adastra Cinema

Інтерпретована Пратчеттом казка втілилась у життя в одному з міст Дискосвіту. Але все почалося з того, як група щурів раптово різко порозумнішала, навчилася розмовляти та створила Клан. Потім, ці Вчені Щури зустріли вуличного кота Моріса, який виявився котом, незвичайним у всіх відношеннях. По-перше, він теж умів розмовляти, а, по-друге, у нього виявилася дивовижна ділова хватка. Моріс знайшов милого хлопця, що вміє грати на сопілці, й казка ожила. Клан подорожував з міста до міста, розігруючи виставу: щури наповнювали місто, нібито загрожуючи запасам їжі, потім приходив хлопець із чарівною дудочкою і рятував мешканців міста, виганяючи щурів. А вже після афери кіт Моріс підраховував отриманий прибуток і ділив його між усіма учасниками вистави. Все йшло ідеально, допоки в одному з міст Моріс та його напарники не зіштовхнулися з викликом, який доведеться побороти спільно.

Команда творців

З початку 2000-х екранізація "Дивовижного Моріса" витала в повітрі голлівудських студій, але проза Пратчетта здавалася їм надто незвичайною, адже за ним закріпилася репутація автора ексцентричних текстів для дорослих, а студійні боси часто побоюються чогось хоча б трохи незвичайного. Але в Моріса був свій особистий шанувальник – популярний сценарист та продюсер Террі Россіо, відповідальний за безліч масштабних проектів, серед яких "Пірати Карибського моря", "Шрек", "Маска Зорро", "Годзілла", "Скарб націй", оригінальний "Аладін" та інші.

Кадр з мультфільму "Дивовижний Моріс" / фото Adastra Cinema

Саме його адаптація прози Пратчетта є основою нового мультфільму, режисерами якого виступили німецькі автори Тобі Хенкель та Флоріан Вестерман. У спілкуванні з британським виданням The Guardian Хенкель підкреслив, як їм важливо було поєднати між собою дух оригіналу в формі сучасної анімації для широкої аудиторії: "Террі Пратчетт – унікальний автор із впізнаваним гумором та своїм голосом у світі літератури, який легко впізнати та який неможливо забути. Нам було дуже важливо зберегти цю унікальність і унікальність самого Моріса – персонажа не просто харизматичного, а й багато в чому повчального, що створило ідеальний баланс між дитячою та дорослою розвагою, тому "Дивовижний Моріс" і вийшов ідеальною сімейною розвагою".

Про оригінальні голоси та український дубляж

На батьківщині Моріса, у Британії, великою подією стало повідомлення, що голосом харизматичного рудого афериста стане зірка "Доктора Хауса", "Дживса та Вустера" та "Історії Девіда Копперфілда" Х'ю Лорі. Також до кастингу оригінальних голосів "Моріса" приєдналися Емілія Кларк ("Гра престолів"), Девід Теннант ("Доктор Хто"), Джемма Артертон, Х'ю Бонневіль, Химеш Патель та інші зірки британського кіно, що дали нове життя ексцентричним героям прози Пратчетта.

Кадр з мультфільму "Дивовижний Моріс" / фото Adastra Cinema

В українському дубляжі голоси героям тали такі зірки, як Анна Трінчер, Тетяна Парфільєва, Євген Таллер, Богдан Шелудяк, Вікторія Маремуха, Іван Кришталь та Анастасія Єлісєєва.

Співачка та акторка Анна Трінчер не приховує, що знайшла багато спільного зі своєю героїнею Персики: "Мені пощастило, тому що моя героїня Персики – сама чарівність, дуже мила, і це її відрізняє від усіх інших. Вона – усією душею за справедливість, і в цьому ми з нею схожі. А ще вона дуже наївна, і надто вірить у людей, що їй заважає та призводить до розчарувань. І ці риси дуже резонували, бо я сама така: до останнього вірю в людей, поки людина не доведе протилежне і не нашкодить. Тому дублювати Персики було дуже комфортно. Взагалі, обожнюю анімацію – тому що ці легкі, милі та повчальні історії життя розвантажують мозок та залишають приємний післясмак".

Вас також можуть зацікавити новини: