Кадр з фільму "Анатомія падіння" / фото Arthouse Traffic

У минулі вихідні в Берліні відбулася церемонія нагородження премією Європейської кіноакадемії. Це головний кіноприз Європи, який був створений на противагу американському "Оскару", і вручається з 1988 року.

Абсолютним тріумфатором цьогорічної премії стала юридична драма Жюстін Тріє "Анатомія падіння". Картина не лише отримала визнання як найкращий європейський фільм 2023 року, а й здобула найбільшу кількість нагород: за найкращі режисуру, сценарій, жіночу роль, монтаж, а також Європейську університетську кінопремію.

Найкращою європейською акторкою року стала німкеня Сандра Гюллер. Вона вже знайома багатьом кіноманам за картинами "Мюнхен. На порозі війни", "НЕідеальний чоловік" та "Між рядами". За роль у стрічці "Реквієм" вона отримала "Срібного ведмедя" Берлінале у 2006 році, а за гру в "Тоні Ердманні" 2016 року – свою першу премію Європейської кіноакадемії.

Та все ж саме у 2023 році її зірка засяяла найяскравіше: цього року на великих фестивалях побачили світ одразу три знакові фільми за участі цієї акторки.

УНІАН спільно з кінокомпанією "Артхаус Трафік" розповідає про три стрічки з Сандрою Гюллер, які вже цієї зими покажуть кінотеатрах України.

"Анатомія падіння", трилер – у кіно з 14 грудня 2023 року

Світова прем’єра фільму Жюстін Тріє відбулася на Каннському кінофестивалі. Там картина здобула головну нагороду – "Золоту пальмову гілку". Тріумф на премії Європейської кіноакадемії – найсвіжіший великий здобуток картини.

Авторитетні іноземні видання BBC, Time, The Washington Post, Rolling Stone, Vogue, Elle визначили стрічку як одну з найкращих цього року. Тим часом, профільні видання Variety й Entartainment Weekly пророкують виконавиці головної ролі Сандрі Гюллер ще й номінацію на "Оскар".

Українська прем’єра з аншлагом пройшла на 7-му Київському тижні критики.

Про що фільм: Успішну письменницю підозрюють у вбивстві власного чоловіка. Жінка всіляко заперечує провину, але слідство відкриває все більше підозрілих обставин сімейного життя. І навіть у сина з’являються сумніви в невинуватості матері. Протягом усієї стрічки глядач намагатиметься розгадати, що ж насправді сталося в віддаленому шале у французьких Альпах.

"Сісі і я", біографічна історична драма у кіно в січні 2024 року

Стрічку Фрауке Фінстервальдер вперше показали на цьогорічному Берлінському міжнародному кінофестивалі – в секції "Панорама", до якої відбирають стрічки з яскраво вираженим політичним, гендерним або соціальним контекстом. Картину відзначили Німецькою кінопремією за найкращий дизайн костюмів.

Українська прем’єра відбулася на фестивалі "Тиждень швейцарського кіно".

Про що фільм: Графиня Ірма стає супутницею найпопулярнішої жінки своєї доби. Вона подорожуватиме зі знаменитою Сісі, стане її подругою, і навіть без тями закохається в монархиню. Цей безтурботний час міг би тривати вічно, якби Сісі не була імператрицею. І хоча жінки чинять опір ворожому світові, зрештою в них лишається тільки один фатальний шлях, який назавжди зв’яже їх обох. Сценарій засновано на записах справжньої фрейліни монархині – Ірми Штарах.

"Зона інтересів", історична драма – у кіно в лютому 2024

Картина британського режисера Джонатана Ґлейзера створена у співпраці зі знаменитою студією А24, знаною за низкою незалежних кінохітів, зокрема "Все завжди й водночас", "Кит", "Лобстер", а також серіалами "Ейфорія" та "Сварка".

Світова прем’єра картини також відбулася цього року в Каннах. І хоча головний приз отримала "Анатомія падіння", фільм "Зона інтересів" здобув другу за значенням нагороду – Ґран-прі (а також приз Міжнародної федерації кінопреси, приз за найкращий саундтрек і нагороду CST Artist-Technician).

"Зона інтересів" – офіційний претендент на "Оскар" від Великої Британії. Видання Variety й The Hollywood Reporter пророкують для команди фільму кілька номінацій (при чому останнє навіть вказує на значні шанси в головній номінації – за найкращий фільм).

Про що фільм: "Зона інтересів" претендує посісти своє місце серед видатних стрічок про Голокост, таких як "Список Шиндлера", "Життя прекрасне" та "Син Саула". Сюжет розгортається навколо коменданта Аушвіцу та його дружини, які мріють побудувати красиве життя для себе та власних дітей. Цей райський куточок вони роблять довкола свого будиночка – зовсім неподалік від жахливого табору смерті. Подружжя розбудовує сад, приміряє коштовності та проводять час за читанням казок із пʼятьма маленькими дітьми. Критики пишуть, що цей контраст вражає і якнайкраще відображає природу банальності зла.

Вас також можуть зацікавити новини: