Кадр з фільму "Загублене шосе" / фото Arthouse Traffic

25 січня 2024 року в український прокат повернеться відреставрована стрічка генія сюрреалізму Девіда Лінча – "Загублене шосе" (Lost Highway) 1997 року. 

У центрі нелінійного сюжету фільму – саксофоніст Фред Медісон, який підозрює свою дружину в зраді. Коли її знаходять мертвою, звинувачення одразу лягає на чоловіка. Фреда засуджують до найвищої міри покарання, але тут починається містика – чоловік загадковим чином зникає з камери смертників, а на його місці виявляють невинного юнака Піта, який гадки не має, як він опинився у в’язниці. Та справжнє божевілля лише починається.

Напередодні прокату УНІАН разом з кінокомпанією Arthouse Traffic зібрав пʼять причин подивитися фільм в кінотеатрі, якщо сюжет ще недостатньо вас зацікавив. 

Причина 1: Акторський склад

У фільмі зіграли Білл Пуллман ("Несплячі в Сієтлі", "День Незалежності", серіал "Грішники"), Патриція Аркетт ("Юність", "Стигмати", "Ед Вуд"), Роберт Лоджа ("Обличчя зі шрамом"), Бальтазар Ґетті ("Володар мух"), Майкл Массі ("Сім"). Цей фільм – останній у карʼєрі Джека Ненса, якого можна побачити в усіх попередніх роботах режисера. 

Є в картині й зіркові камео. Зокрема, Мерілін Менсон і його бас-гітарист Твіґґі Рамірес постали в образах порноакторів, а роль тюремного охоронця втілив фронтмен гурту Black Flag Генрі Роллінз.

Причина 2: Відгуки 

The New Yorker заявив, що "Загублене шосе" – це "можливо, найчистіший прояв стилю режисера", а Slant Magazine назвав його "найбільш сміливим, емоційним та особистим образом Лінча".

Водночас на популярних кіноагрегаторах глядачі оцінили фільм вище за критиків. Нині рейтинг фільму на IMDb становить 7,6 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 68% схвалення від критиків та 87% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 53 бали зі 100 (відповідає характеристиці "змішані відгуки"), а широка аудиторія – в 7,5 балів з 10 ("в цілому позитивні відгуки").

Причина 3: Незмінна команда Лінча

Оператором фільму виступив Пітер Демінґ, який також працював із Лінчем над "Малголленд-Драйв" і "Твін Пікс". Водночас художниця з костюмів Патриція Норріс працювлала ще на другому фільмі режисера "Людина-слон", а також в інших режисерів, зокрема, над фільмами "12 років рабства" і "Обличчя зі шрамом". 

Кадр з фільму "Загублене шосе" / фото Arthouse Traffic

Музику до фільму написав Анджело Бадаламенті, який почав співпрацювати з Лінчем ще у 1986 році – над фільмом "Синій оксамит". Пізніше він також створив музику для таких фільмів режисера, як "Дикі сердцем", "Малголленд-Драйв" і, звісно, "Твін Пікс", включаючи ту саму мелодію з титрів, яку знає кожен кіноман.

Також у фільмі звучать пісні багатьох культових музикантів та гуртів, серед яких Девід Боуї, Трент Резнор, Nine Inch Nails, The Smashing Pumpkins, Marilyn Manson та Rammstein.

Причина 4: Історія 

Сценарій до містичного трилера-нуару Девіда Лінча було написано разом з Баррі Ґіффордом. Раніше він також написав оповідання, яке лягло в основу фільму "Дикі серцем". 

Сюжет фільму ґрунтується на знаменитому в США оповіданні Амброза Бірса "Випадок на мості через Совиний струмок", в якому ув'язненого під час Громадянської війни страчують на шибениці. При цьому жертва уявляє, що здійснює втечу і повертається додому. 

Причина 5: Звісно, сам Лінч 

Девід Лінч – чотириразовий номінант на премію "Оскар". Він двічі ставав лауреатом Каннського кінофестивалю – у номінаціях "Найкращий фільм" та "Найкращий режисер", а на Венеційському кінофестивалі отримав "Золотого Лева" за досягнення. 

Кадр з фільму "Загублене шосе" / фото Arthouse Traffic

Фільми Лінча мають свій впізнаваний неповторний стиль, який вирізняють елементи сюрреалізму, атмосфера жаху і марень, дивні й відразливі образи та оригінальна музика. Більшість його робіт досліджують темну сторону життя маленьких міст США або незграбних метрополісів.

Лінч ніколи не збирав великих кас і не завжди був фаворитом кінокритиків, однак його творчість породила своєрідний культ і стала натхненням для багатьох сучасних митців.

У 2017 році Девід Лінч відвідував Київ, де він відкрив "представництво по виходу з свідомості". У лютому 2022 року режисер виступив із підтримкою українського народу та засудженням вторгнення Росії в Україну.

Вас також можуть зацікавити новини: