Кадр з фільму "Мирний-21" / фото Kinomania Film Distribution

"Мирний-21": огляд фільму Ахтема Сеітаблаєва про честь і сміливість луганських прикордонників

13:43, 24.02.2023
11 хв.

22 лютого, напередодні роковин повномасштабного вторгнення Росії до України, в широкий прокат вийшла українська воєнна драма "Мирний-21" про луганських прикордонників, заснована на реальних подіях 2014 року. УНІАН розповідає, чому варто подивитися в кінотеатрі новий фільм Ахтема Сеітаблаєва.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Мирний-21" (максимально без спойлерів).

В центрі сюжету фільму – луганський прикордонний загін, бійців якого сепаратисти та російські спецслужби марно намагаються змусити зрадити свою країну. Назва фільму була обрана не випадково, адже Мирний-21 – це адреса кварталу, де був розташований луганський прикордонний загін.

Стрічка заснована на реальних подіях, які відбувалися в Луганській області на початку російського вторгнення навесні 2014 року. Тоді прикордонники не лише не зрадили Батьківщину, але й дали бій окупантам та вийшли з оточення без втрат. Тим не менше, сюжет містить чимало сцен, діалогів та персонажів, вигаданих з художньою метою.

Серед основних персонажів – начальник прикордонного загону, якого намагаються схилити на свій бік сепаратисти та російські агенти, то пропонуючи високі посади в так званій "ЛНР", то погрожуючи його родині. Він уособлює собою справжнього офіцера честі, який ладен стояти до кінця, але також боротися за життя своїх підлеглих.

Ще один головний персонаж – молодий синочок олігарха, відправлений служити на кордон в якості покарання за витребеньки напідпитку. Спочатку він ненавидить службу та навіть припускається фатальних помилок, але згодом виправляється та стає героєм. Втім, зараз цей персонаж виглядає дещо недоречно – в часи, коли військові вважають за честь боронити країну і категорично не схвалюють роздачу повісток правопорушникам. Навіть сам актор Максим Девізоров, який зіграв цього персонажа, а з початком повномасштабного вторгнення приєднався до лав захисників України, нещодавно зауважив, що тепер має інший погляд на свого героя і зіграв би його зовсім по-іншому.

Окрім суто службової сюжетної лінії, у фільмі є кілька відгалужень, присвячених особистим історіям з життя героїв, як важливих для сюжету, так і не дуже, як вдалих, так і не дуже. Звісно, як і годиться воєнно-патріотичним фільмам, дещо тут прикрашене або навпаки гіперболізоване, а біле різко контрастує з чорним. Тим не менш, щонайменше один персонаж вас вкінці здивує, і це не "мажорчик".

З кінематографічної точки зору фільм має певні нюанси, за які картину можуть дорікнути прискіпливі кінокритики. Фільм виглядає дуже вже телевізійно, скоріше як серіал, причому не якогось там HBO, а ТРК "Україна". Тут і картинка відповідна, і акторська гра частини виконавців, і діалоги, і окремі персонажі, дуже вже клішовані, а часом неактуальні. Для порівняння, у творців фільму "Снайпер. Білий ворон", що вийшов влітку 2022 року, набагато краще вдалося наблизити свою роботу до кіношного формату, створивши бойовик рівня міцного середнячка за світовими мірками, який цілком можна представити іноземному глядачеві.

Хто працював над фільмом

Режисером фільму виступив один з найуспішніших українських режисерів сучасності Ахтем Сеітаблаєв, на рахунку якого такі фільми, як "Хайтарма", "Кіборги", "Номери" та "Захар Беркут", а також чималий досвід роботи на телебаченні. Над сценарієм фільму працювали досвідчені Ярослав Яріш та Сергій Касторних, а допомагав їм чинний полковник Державної прикордонної служби України Анатолій Коцюрба.

"Як військовий, спочатку я виступив в ролі консультанта на етапі створення сценарію: допомагав Ярославу та Сергію у питаннях, пов'язаних зі специфікою служби прикордонників, традиціях і правилах спілкування військових. Пізніше мені запропонували роль співсценариста – мій хист помітив режисер. Найбільш обсяг роботи був пов'язаний із написанням бойових сцен та діалогів між командуванням та підлеглими. Цей фільм – про вірність присязі та про військовий обов'язок, про довіру між людьми та про боротьбу зі страхом і спокусою. Колись подібні фільми надихнули мене стати військовим, тож маю надію, що і після перегляду фільму "Мирний-21" хтось прийме для себе рішення служити нашій Батьківщині. Також цей фільм варто переглянути, аби через художньо-драматичний погляд авторів згадати, з чого розпочалася війна, яка й досі триває в Україні: поспостерігати за тим, як у 2014 році військовим доводилося ухвалювати зовсім непрості рішення", – розповів Коцюрба.

Зйомки стрічки розпочалися у вересні 2021 року. Фільм знімали у Києві та у військовій частині міста Васильків Київської області (Об’єднаний навчальний центр Повітряних Сил). За словами співпродюсерки фільму Марії Дончик, у перші дні повномасштабного вторгнення військова частина та плац, які можна побачити в деяких сценах фільму, були вщент знищені російськими снарядами.

Головні ролі зіграли Андрій Самінін ("Пес", "Століття Якова"), Максим Девізоров ("Перші ластівки", "Найкращі вихідні"), Євген Ламах ("Черкаси", "Крути 1918"), Павло Лі ("Штольня", "Тіні незабутих предків"), Роман Ясіновський ("Кіборги", "Снайпер. Білий ворон", "Спіймати Кайдаша"), Віктор Жданов ("Кіборги", "Додому", "Номери"), Олексій Тритенко ("Чорний ворон", "Я працюю на цвинтарі"), Марія Штофа ("Крила метелика"), Лорена Колібабчук ("Номери", "Носоріг"), Андрій Мостренко ("Снайпер. Білий ворон", "Щедрик") та інші.

Команда фільму після початку повномасштабної війни

З початком повномасштабної війни Росії в Україні чимала кількість членів знімальної групи, зокрема, режисер Ахтем Сеітаблаєв та актори Максим Девізоров і Олексій Тритенко, доєдналися до лав ЗСУ та нині несуть службу.

Олексій Тритенко, який зіграв сепаратиста, нині воює за ЗСУ / фото Kinomania Film Distribution

На жаль, не обійшлося і без втрат. Війна забрала життя актора Паші Лі, який у фільмі зіграв прикордонника з позивним Осіріс. 33-річний актор загинув 6 березня 2022 року в Ірпені, коли авто з актором, який разом з іншими волонтерами розвозив гуманітарну допомогу місцевим жителям, розстріляли російські окупанти.

Прем'єра в Україні

З початку тижня стрічка подорожує містами України: покази за участі режисера стрічки Ахтема Сеітаблаєва, а також виконавця однієї з головних ролей Олексія Тритенко відбулися в Івано-Франківську, Львові та Хмельницькому. У кожному з міст в залі можна було зустріти українських військових, зокрема, прикордонників.

Прем'єра фільму "Мирний-21" у Києві / фото Kinomania Film Distribution

22 лютого відбувся спеціальний показ фільму у Києві, який відвідали його режисер Ахтем Сеітаблаєв, співсценарист та чинний полковник ДПСУ Анатолій Коцюрба, актори Андрій Самінін, Євген Ламах, Олексій Тритенко, Андрій Мостренко, Максим Девізоров та Роман Ясіновський, а також інші учасники творчої групи.

Актор Максим Девізоров під час презентації фільму "Мирний-21" у Києві / фото Kinomania Film Distribution

"Для мене ця історія, в першу чергу, про довіру. Абсолютно переконаний в тому, що це фундаментальна річ у житті кожної людини. Довіра здатна або надихати, або руйнувати, або створювати дійсно міцне коло друзів та партнерів, міцну родину. Усім нам чудово відомо: якщо ми розпочинаємо якусь справу, то обов'язково спираємося на довіру. Ну і тим більше, коли йдеться про історію, головними персонажами якої є прикордонники, це про довіру солдатів до командира, своїх колег. Вперше я почув про цю історію у 2014 році, у циклі програм "Хоробрі серця", і не повірив, тому що перед очима був приклад зовсім іншої ситуації і зовсім інших вчинків людей, які складали присягу боронити власну Батьківщину. Але от, через майже 8 років, ця історія, яка мене надзвичайно сильно емоційно зачепила, набула своїх конкретних обрисів у вигляді повнометражного художнього фільму", – розповів під час презентації фільму Сеітаблаєв.

Режисер Ахтем Сеітаблаєв під час презентації фільму "Мирний-21" у Києві / фото Kinomania Film Distribution

На титрах фільму глядачі аплодували стоячи, а на останніх кадрах стрічки міститься присвята трагічно Павлу Лі, для якого ця роль стала однією з останніх.

Враженнями після перегляду фільму поділився полковник прикордонної служби Сергій "Збруч" Дупляк, якого у стрічці зіграв актор Роман Ясіновський: "Фільм максимально наближений до реальності. Звичайно, що в такий короткий час втиснути все те, що там насправді відбувалося, – неможливо, але основні моменти відтворили, деякі об'єднали. Та попри це саму "канву" історії творці передали. І дозволили знов пережити те, що трапилося майже 9 років тому, передивитися ці моменти і побачити, що вони схожі на те, що трапилося в реальності... Особливо вдало відтворили територію розташування прикордонного загону візуально. У фільмі використали мої спогади та спогади побратимів – обрали найяскравіші з них. Звичайно у фільм було місце для художнього відступу, адже це не документалістика, потрібно, щоб люди дивились і їм було цікаво".

Актор Олексій Тритенко під час презентції фільму "Мирний-21" у Києві / фото Kinomania Film Distribution

"Мирний-21". Для когось – це назва військової кінострічки про відважних прикордонників, які на початку російської агресії у 2014 році не зрадили присязі й до останнього билися за свою землю. Для мене, моєї сім'ї та моїх побратимів Мирний-21 – це не просто назва фільму. Це реальна адреса управління Луганського прикордонного загону, частина нашого життя, де ми забезпечували охорону державного кордону і дали бій незаконним збройним формуванням, коли ті переважаючими силами спробували нас захопити. Для кожного з нас – це був відповідальний і важкий період. Переглядаючи стрічку відразу поринаєш в спогади, які довелося тоді пережити, повертаєшся до тих переживань і прийнятих рішень. Відтворений у фільмі прикордонний загін дуже схожий на реальний, що подумки переносило всіх нас в ті дні. Я вдячний режисеру та всій творчій команді за створення цієї картини, фільму про реальних прикордонників, про Героїв серед нас, які і зараз продовжують боронити Україну. Я вдячний всім прикордонникам, мужність і вчинки яких надихнули команду на екранізацію їх подвигу. Вірю, що ми обов'язково повернемося в український Луганськ і в наш рідний загін", – заявив після перегляду фільму генерал-майор, голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко.

Фільм "Мирний-21" – це доволі цікава та надихаюча стрічка, що вшановує наших прикордонників та загалом усіх, хто наразі боронить Україну від російської нечисті. Це фільм-подяка та фільм-мотивація.

І попри певні кінематографічні нюанси, фільм "Мирний-21" точно заслуговує того, щоб українці сходили на нього до кінотеатру. До того ж, по 10 гривень з кожного проданого квитка на фільм "Мирний-21" спрямують до фонду компетентної допомоги армії "Повернись живим" на купівлю розвідувально-ударного комплексу (РУК) зі 120-мм мінометами для 111-ої окремої бригади територіальної оборони Луганської області. Ціль збору – 10,8 мільйона гривень. Тож і українське кіно підтримаєте, і військовим допоможете!

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів лютого 2023 року.