Кадр з фільму "Тор: Любов і Грім" / фото Marvel Studios

"Тор: Любов і Грім", "Сіра людина" та "Герой": головні кінопрем'єри тижня

09:03, 21.07.2022
7 хв.

Цього тижня на українських кіноманів чекає одразу три цікаві новинки. Так, в кінотеатрах покажуть черговий фільм за коміксами Marvel – "Тор: Любов і Грім" від Тайки Вайтіті, а також сенсацію Каннського кінофестивалю – драматичний трилер "Герой" від культового іранського режисера Асгара Фархаді. Онлайн, тим часом, вийде один з найамбітніших проектів Netflix – шпигунський екшн "Сіра людина" з Райаном Гослінгом та Крісом Евансом. Детальніше читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку новинок тижня – як у кінотеатрах України, так і онлайн.

Тор: Любов і Грім / Thor: Love and Thunder (США, 2022)

До українських кінотеатрів 21 липня нарешті добереться четвертий фільм із серії "Тор" за коміксами Marvel, який у світовий прокат вийшов ще 7 липня. Фільм стане частиною четвертої фази кіновсесвіту Marvel і прямим продовженням фільму "Тор: Рагнарок" (2017), а його дія розгортатиметься після подій фільму "Месники: Завершення" (2019).

Як і в попередніх фільмах, роль Тора виконав Кріс Хемсворт. В новому фільмі Бог Грому нарешті приведе себе у форму, а також після багатьох років розлуки зустрінеться з колишньою коханою Джейн Фостер (Наталі Портман), що з'являлася в перших двох фільмах серії. Втім, тепер вона постане в образі могутнього Тора – жіночої версії супергероя.

Також у фільмі знову з'являться Тесса Томпсон, яка виконала роль Валькірії – королеви Нового Асгарда, і члени команди "Вартових Галактики": Пітер Квілл / Зоряний Лорд (Кріс Претт), Мантіс (Пом Клементьєфф), Дракс Руйнівник (Дейв Батіста), Небула (Карен Гіллан) та інші.

Головним антагоністом у фільмі стане Горр Вбивця богів, роль якого виконав майстер перевтілень Крістіан Бейл. За легендою, Горр виріс на невідомій пустельній планеті, жителі якої регулярно страждали через землетруси, брак води і напади диких тварин. Проте, жителі планети сліпо вірили в богів, хоча ті їм ніяк не допомагали. Горр втратив віру в богів, коли його рідні померли. Коли Горр дізнався, що боги все ж існують, але не допомагають нужденним, він поклявся вбити всіх богів.

Режисером фільму став Тайка Вайтіті, який до цього працював над фільмом "Тор 3: Рагнарок", а також картинами "Що ми робимо в тіні", "Кролик Джоджо" і серіалом "Мандалорець".

Традиційно для фільмів Marvel "Тор: Любов і Грім" має дві сцени після титрів – одна всередині, одна в самому кінці, до яких радимо досидіти. Загальна тривалість фільму разом з титрами – 118 хвилин.

Оскільки у світі прем’єра фільму відбулася двома тижнями раніше, маємо вже реакції критиків та глядачів. Зокрема, на IMDb у нього оцінка 6,9 балів з 10, на Rotten Tomatoes – 68% схвалення від критиків та 79% від глядачів, а на Metacritic – 57 балів від кінооглядачів та 5,4 від широкої аудиторії, що відповідає характеристиці "змішані чи середні відгуки".

Такі оцінки певною мірою можна пов’язати з деякою занудністю критиків, які не дуже оцінили "дещо інфантильний" підхід Тайки Вайтіті до нового марвелівського фільму. З іншого боку, інколи всі ми хочемо відійти від серйозності та дещо "погратися".

Сіра людина / The Gray Man (США, 2022)

22 липня на Netflix вийде один з найамбітніших проектів цього стрімінгового сервісу з рекордним для нього бюджетом в 200 мільйонів доларів та купою великих зірок.

Картина розповість про протистояння двох професійних вбивць – екс-оперативника ЦРУ Корта Джентрі, роль якого виконує Райан Гослінг ("Фанатик", "Ларс і справжня дівчина", "Драйв", "Той, що біжить по лезу 2049"), і його колишнього колеги Ллойда Хансена, якого втілив на екрані Кріс Еванс ("Перший месник", "Месники", "Крізь сніг", "Ножі наголо").

Також у фільмі зіграли Ана де Армас ("Той, що біжить по лезу 2049", "Ножі наголо", "Не час помирати"), Біллі Боб Торнтон ("Бал монстрів", "Реальна любов", "Поганий Санта"), зірка "Бріджертонів" Реге-Жан Пейдж, Джессіка Хенвік з останньої "Матриці" та інші.

Режисерами фільму стали брати Руссо, які раніше працювали над марвелівськими фільмами "Перший месник" і "Месники".

Фільм вийшов в обмежений прокат в США за тиждень до релізу онлайн, тому критики та глядачі вже встигли його оцінити. Так, на IMDb у нього оцінка 6,8 балів з 10, на Rotten Tomatoes – 52% схвалення від критиків проти 89% від глядачів, а на Metacritic – 50 балів від кінооглядачів, що відповідає характеристиці "змішані чи середні відгуки", проти 6,9 від широкої аудиторії, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

В даному випадку критики хвалили картину за видовищність, атмосферу та акторську гру, однак критикували за дещо заїжджений сюжет. Натомість глядачів, які в першу чергу розраховують на приємно проведений час за переглядом яскравого кіно з першокласними акторами (і дуже красивими), вочевидь, це все влаштовує.

Герой / A Hero (Іран, 2021)

21 липня в обмежений кінопрокат вийде драматичний трилер "Герой", який на минулорічному Каннському кінофестивалі отримав одразу дві нагороди, у тому числі Ґран-Прі, та увійшов в шорт-лист премії "Оскар" у номінації "Найкращий міжнародний фільм".

В центрі сюжету фільму – чоловік на ім’я Рахім, якого відпускають із в’язниці на два дні. Він намагається розібратися з боргом, через який він і потрапив за ґрати. Його наречена знаходить сумку з грошима, проте їх не вистачає на покриття боргу. Тоді герой вирішує знайти власника грошей.

"Герой" – новий фільм найвідомішого іранського режисера Асгара Фархаді, творця оскароносних картин "Комівояжер" і "Розлучення Надера і Сімін", а також психологічного трилера "Усі знають" з Пенелопою Крус і Хав'єром Бардемом. Як і для більшості своїх стрічок, Асгар Фархаді сам написав сценарій.

Фільм отримав здебільшого позитивні відгуки як кінокритиків, так і глядачів: його рейтинг на IMDb становить 7,5 балів, на Rotten Tomatoes – 97% схвалення від критиків та 82% від глядачів, а на Metacritic – 82 бали із позначкою Must See та характеристикою "всезагальне визнання" від кінооглядачів та 7,8 від широкої аудиторії, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

В Україні "Герой" можна буде переглянути лише в обраних кінотеатрах. Картина демонструватиметься мовою оригіналу з українськими субтитрами.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями. Так, якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і відправитися в найближче бомбосховище. Найчастіше, якщо тривога менше півгодини, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – повертають гроші або пропонують обміняти квиток на інший сеанс.

При цьому сеанси прив'язані до комендантської години і роботи громадського транспорту – найбільш ранні сеанси починаються о 10:00, а найпізніші – о 19:00.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в прокат в попередні тижні, а також найкращі серіали липня 2022 року – цього тижня стартує другий сезон хоррор-антології "Американські історії жахів".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся