Саша Барон Коен в образі Бората / фото REUTERS

13 жовтня 2021 року британському коміку Саші Барону Коену, відомому в першу чергу за роллю Бората, виповнюється 50 років.

З цієї нагоди УНІАН вирішив згадати, чим ще запам'ятався Коен.

Коен вперше привернув до себе увагу як творець сатиричних персонажів. У середині 90-х він постав в образі албанського репортера Крісто, який став прообрзом казахського журналіста Бората Сагдієва. Але перший успіх до актора прийшов наприкінці 90-х завдяки сценічному образу репера Алі Джі. Одягом, манерами і промовою персонаж наслідував растаманів і джанглістів, одночасно висміюючи білих англійців, що наслідують вуличну культуру чорношкірих американців. У цій якості артист кілька років вів свою програму "Шоу Алі Джі" для підлітків, інтерв'юючи громадських діячів Великобританії на серйозні соціальні теми. У 2002 році в прокат вийшов повнометражний фільм "Алі Джі в парламенті".

Ще під час виходу "Шоу Алі Джі" публіці були представлені інші два сценічних образи Коена, які отримали власні повнометражні фльми – казахський журналіст Борат Сагдієв і австрійський фешн-журналіст-гомосексуаліст Бруно Гехард.

Сміливий і абсолютно неполіткоректний фільм "Борат: вивчення американської культури на благо славного народу Казахстану", випущений в 2006 році за сценарієм самого Коена, наробив багато шуму і зробив коміка знаменитим на весь світ. Будучи расистом, сексистом і гомофобом, Борат за наказом Міністерства інформації Казахстану відправляється до США для створення документального фільму-репортажу. Там він, звісно, потрапляє в безліч курйозних ситуацій. Спочатку фільм викликав праведний гнів у багатьох країнах світу, в тому числі в Україні, де його не допустили до прокату. А ось в самому Казахстані фільм не забороняли і з часом навіть прийняли. Критики ж високо оцінили картину, зазначивши, що на тлі всіх цих жартів за межею фільм зачіпає багато проблем в сучасному суспільстві. У підсумку "Борат" отримав безліч престижних номінацій, у тому числі на "Оскар" за найкращий адаптований сценарій, також Коен отримав "Золотий глобус" за найкращу чоловічу роль.

У 2009 році вийшов ще один відомий фільм Коена – "Брӱно". Цього разу він повторив образ австрійського журнааліста-гомосексуаліста, який після звільнення з роботи вирішує добитися слави за всяку ціну, вирушаючи в захоплюючу подорож. Як і у випадку з "Алі Джі" і "Боратом", частина сцен фільму знімалася з реальними персонажами, які абсолютно не підозрювали, що їх знімають. Наприклад, з американським конгресменом Роном Полом.

Зрозуміло, Коен і далі продовжив виконувати комедійні ролі. Наприклад, генерала-адмірала Хаффаза Аладіна – диктатора багатої нафтої північноафриканської країни Вадії у фільмі "Диктатор" та інших комедіях.

Але також йому вдалося довести, що він здатний грати і серйозні драматичні ролі. Так, в 2007 році він зіграв одну з ролей в похмурому мюзиклі Тіма Бертона "Суїні Тодд, демон-перукар з Фліт-стріт" з Джонні Деппом у головній ролі.

У 2012 році Коен з'явився в драматичному мюзиклі "Знедолені" за романом Вюктора Гюго, акторський ансамбль якого отримав безліч престижних нагород і номінацій.

У 2019 році на Netflix вийшов біографічний драматичний серіал "Шпигун" з Коеном в головній ролі. Тут він зіграв роль ізраїльського розвідника Елі Коена, який в 1960-і роки жив у Дамаску і, завдяки своєму таланту, зміг пробитися в близькі до уряду Сирії кола. Протягом декількох років він вів активну і суперефективну розвідку на користь Ізраїлю, поки не був розкритий в 1965 році.

У 2020 році Netflix випустив ще один проект з Коеном – судову драму "Суд над Чиказькою сімкою" від режисера Аарона Соркіна. Фільм розповідає про справу групи протестуючих проти війни у В'єтнамі, звинувачених у змові про перетин кордонів штату з метою підбурювання до заворушень на з'їзді Демократичної партії 1968 року в Чикаго. За цю роль Коен отримав номінацію на "Оскар" в категорії "Найкраща чоловіча роль другого плану".

Також у 2020 році вийшов "Наступний фільм про Бората: передача величезного хабара американському режиму для отримання вигоди колись славним народом Казахстану", події якого відбуваються через 14 років після першого фільму. Повернувшись із США до Казахстану, Борат потрапив у немилість до влади і був відправлений в ГУЛАГ за те, що зганьбив країну на весь світ. Однак у підсумку президент Казахстану вирішує помилувати Бората, щоб знову відправити його з важливою місією до США. За "Бората 2" Коен отримав другу номінацію на "Оскар" в катерії "Найкращий адаптований сценарій", а також нагороду "Золотий глобус" за "Кращу чоловічу роль в комедії і мюзиклі".

Вас також можуть зацікавити такі матеріали: