Кадр з фільму / скріншот YouTube

Світова прем’єра дебютного фільму українського режисера Філіпа Сотниченка "Ля Палісіада" відбудеться у головному конкурсі Tiger Competition 52-го Роттердамського міжнародного кінофестивалю, що проходитиме з 25 січня по 5 лютого 2023 року.

"Український фільм є дуже промовистим щодо теперішніх подій. Цей нібито детектив, що розгортається у останні місяці існування смертної кари в Україні, висвітлює неврози молодої країни невдовзі після здобуття незалежності. Фільм демонструє важкий психологічний вплив десятиліть радянського контролю, в час, коли тінь СРСР досі загрозливо нависає над нами," — йдеться у заяві фестивалю.

Кінофестиваль у Роттердамі — це конкурс новаторських фільмів, що відкрив світу чимало майстрів авторського кіно, таких як Хон Сан Су, Келлі Райкарт та Крістофер Нолан, дебютний неонуар якого "Переслідування" переміг у Роттердамі у 1999 році. Україна востаннє була представлена у головному конкурсі фестивалю у 2008 році фільмом Ігоря Подольчака "Меніни".

Відео дня

Автори "Ля Палісіади" називають свій фільм "пострадянським нуаром". У центрі сюжету – судовий психіатр, чиє спокійне життя змінюється, коли він має взяти участь у розслідуванні заплутаного вбивства міліціонера.

Події кінострічки розгортаються у 1996-му році, за кілька місяців до відміни смертної кари, що дісталася Україні в спадок від СРСР. До цього за кількістю смертних вироків Україна мала один із найвищих показників у світі.

Зйомки фільму проходили у Києві, на Закарпатті, у Бучанській виправній колонії та зайняли майже рік. Щоб створити у фільмі особливу атмосферу 90-х, кінематографісти застосували оригінальну технологію зйомки, що поєднує плівкове зображення та сучасні цифрові технології. Більшу частину фільму знімали на ретро-камеру, останні вцілілі касети для якої замовляли по всьому світу.

"Зйомки "Ля Палісіади" припали на розпал пандемії Covid-19, а постпродакшн фільму — на початок повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Відзнятий матеріал евакуювали з Києва у березні, а фінальну копію фільму, що буде продемонстрована у Роттердамі, робили у перервах між відключеннями електроенергії", - розповідає продюсерка фільму Валерія Сочивець. 

Ролі у фільмі виконали Андрій Журба, Новруз Хікмет, Олександр Пархоменко, Валерія Олейникова, Олена Мамчур, Олександр Малєєв, Степан Барабаш, Сергій Лузановський, Олександр Мавріц. Автор сценарію та режисер - Філіп Сотниченко. 

Нагадаємо, у мережі "рознесли" італійський фільм про одностатеве кохання українця і росіянина.

Вас також можуть зацікавити новини: