Кадр з фільму / фото 1+1

«1+1» продовжує марафон українських прем`єр. Скоро на каналі відбудеться телепрем`єра української повнометражної стрічки «Заборонений» про великого та нескореного поета, дисидента, борця за незалежність України Василя Стуса. Він був засуджений за супротив комуністичній тоталітарній системі та закінчив життя у таборі радянської виправно-трудової колонії суворого режиму для засуджених за «особливо небезпечні державні злочини».

Читайте такожВийшов трейлер посмертного альбому Енніо Морріконе

В основі сюжету – історія участі Василя Стуса в дисидентському русі, його віри в Україну та кохання, яке робило поета сильнішим. Творці проекту прагнули розповісти про найбільш значущі й трепетні події в долі Стуса. Перед стартом зйомок вони ознайомилися з доступними матеріалами про життя поета, спілкувалися з його рідними та свідками подій, крізь які пройшов Стус, - «шістдесятниками», професорами Інституту літератури, аспірантом якого був поет, публіцистом Романом Овсієнком, поетом Іваном Драчем та іншими.

Відео дня
Кадр з фільму / фото 1+1

У стрічці зображено день, що став переломною подією в житті Стуса та української інтелігенції -  4 вересня 1965 року. Так, за сюжетом, під час прем'єри фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» 27 річний поет бере участь у першому громадському протесті проти масових політичних репресій в Радянському Союзі у післявоєнний час. Разом із політичним діячем та публіцистом В`ячеславом Чорноволом, літературознавцями й громадськими діячами Іваном Дзюбою та Юрієм Бадзьом Стус закликає партійних керівників і населення столиці засудити арешти української інтелігенції. 

«Всі, хто проти терору, встаньте!» - це слова, які промовив Чорновіл у залі кінотеатру «Україна», та не всі звернули на нього увагу. Тоді з таким же гучним закликом піднявся Стус – і його почули. Саме ця фраза і стала гаслом стрічки «Заборонений». Після цього протесту Василь Стус був відрахований з аспірантури Інституту літератури ім. Т. Шевченка, адже виявив сміливість кинути виклик тоталітарній системі. Та попри тиск і погрози молодий поет продовжив боротися з безправним становищем українців у Радянському Союзі, відстоювати українську мову та свободу мислення. Василь Стус говорив те, про що інші мовчали, та вселяв надію у серця мільйонів осіб.

Глядачі картини дізнаються про знайомство і стосунки поета з дружиною Валентиною, роль художниці Алли Горської у його долі і «проживуть» з Василем Стусом його останні дні.  Він понад 4 роки не бачив родину та за офіційними даними помер від зупинки серця. Але його товариш, публіцист Василь Овсієнко, висував зовсім іншу версію загибелі поета.

«Не всі знають, що ув’язнений Василь Стус був висунутий на здобуття Нобелівської премії. Лише смерть відділила поета від цієї нагороди, адже її не вручають посмертно. Для Стуса вона стала неминучим наслідком його принципової позиції, а для радянської влади була зручним виходом із напруженої ситуації», ‒ зазначив режисер фільму Роман Бровко.

Кадр з фільму / фото 1+1

Головні ролі у стрічці «Заборонений» виконали Дмитро Ярошенко, Віталій Салій, Олег Масленніков, Євгенія Гладій, Карина Шереверова, Діана Розовлян.

Зйомки «Забороненого» проходили в Києві. Так, локацією для реконструкції подій в кінотеатрі «Україна» стало спеціальне приміщення Палацу культури імені Корольова. А на вулиці Хрещатик, біля арки з виходом на Лютеранську, відтворили момент самоспалення колишнього вояка УПА, громадського діяча Василя Макуха, на знак протесту проти комуністичної тоталітарної системи. За сюжетом фільму, 30-річний Василь Стус став свідком цієї трагічної події і намагався врятувати Макуха від загибелі.

Стрічку створено за підтримки Державного агентства України з питань кіно. Продюсером виступив Артем Денисов.

Не пропустіть історію боротьби за Україну, кохання та правду про смерть великого поета Василя Стуса - скоро у фільмі «Заборонений» на «1+1»

Інші новини по темі: