Розтріскування томатів можна запобігти / depositphotos.com

Виростити якісні помідори - завдання не найскладніше, але достатньо важке через особливості культури. Багато дачників скаржаться і не знають, що робити, щоб помідори не тріскалися. Тривогу б'ють не дарма - через тріщини томати не можна консервувати, до того ж, такі помідори стають жертвами небезпечних хвороб і шкідників.

Чому тріскаються помідори у відкритому грунті - причини

Досвідчені дачники кажуть, що важливо правильно зрозуміти, чому тріскаються зелені помідори або червоні, адже не знайшовши "того самого" фактора, ризикуєте повторювати фатальну помилку з разу в раз:

  • недостатній полив - отримуючи мало вологи, шкірка помідора розтягується, потім знову висихає і тріскається;
  • недотримання температурного режиму - при сильній спеці шкірка стає щільною, при похолоданні томат починає рости, а нееластична шкірка тріскається;
  • неправильні підгодівлі - якщо удобрювати томати рідше двох разів на місяць, використовувати нерозбавлені добрива і не постачати мікроелементами, томат лопне.

Ще одна поширена причина, чому розтріскуються помідори - занадто старанне пасинкування. Якщо бездумно видаляти зайві пагони і надрізати верхівки томатів, то рослина пустить всі сили на утворення плодів. Не витримавши навантаження, помідор обов'язково трісне.

Відео дня

Що робити, щоб помідори не тріскалися - прості дії

Якщо ви вже помітили велику кількість томатів, що лопнули, є шанс врятувати всі інші. Для цього вам потрібно не забувати провітрювати теплицю, стежачи за температурою в ній - парника бути не повинно. Також налагодьте режим поливу - томати повинні жадібно насичуватися вологою, а не "вальяжно пити воду через трубочку". Не зайвим буде і мульчування грядки соломою або скошеною травою - так грунт буде менше висихати.

Вас також можуть зацікавити новини: