Як позбутися довгоносика народними засобами / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Полуниця вважається не дуже вибагливою ягодою, але біля неї теж потрібно походити: прополоти, розпушити, полити, підживити в розумних дозах. Але все може зіпсувати головний ворог садової суниці - довгоносик. Він під'їдає бутони квіточок і таким чином знищує майбутній урожай. Пояснюємо, як позбутися довгоносика на полуниці народними засобами - без "хімії".

Довгоносик на полуниці - ознаки

Довгоносик - це невеликий чорно-сірий жучок, довжиною близько 2-3 мм і з довгим хоботком, через який і отримав назву. Жук довгоносик прокидається після зимівлі наприкінці квітня - початку травня і починає харчуватися листям полуниці - прогризає дірки. Але серйозні проблеми настають під час цвітіння ягоди - шкідник відкладає яйця в бутони квітів, що не розпустилися, надгризає їх. Потім личинки прокидаються, бутон відсихає і відпадає. У ґрунті личинки заляльковуються і стають жуками, які продовжують харчуватися листям аж до зими. 

Одна з ознак того, що на полуниці живе довгоносик - це чорні крапки по центру квітки. І, якщо з кущів раптом почали сипатися бутони - це він знищує ваш урожай.

Відео дня

Шкідник особливо небайдужий до полуниці ранніх сортів, але від малини та ожини він теж не відмовиться, тому, щоб не залишитися зовсім без ягід, з жуком потрібно боротися.

Як позбутися довгоносика

За допомогою хімічних засобів боротися зі шкідником можна тільки до цвітіння і вже після збору врожаю - інакше ви занапастите бджіл, а вживати ягоди з куща, обробленого "хімією", можна не раніше, ніж за 3 тижні (а то й пізніше). Агрономи радять зупинитися на народних способах боротьби з жуком:

  • обробіть кущі міцним розчином гірчиці - розчиніть пару столових ложок сухої гірчиці в літрі води й обприскайте ягоду, це відлякає шкідника;
  • обприскайте розчином м'ятного зубного порошку - його готують за такою ж технологією, як і гірчичний;
  • можна застосувати відвар полину - взяти 1 кг підв'яленої трави, залити 4 л води і прокип'ятити протягом 10 хвилин. Цю рідину потрібно процідити, долити водою, щоб вийшло всього 10 л і додати 1/4 частину господарського мила.

Ці рецепти гарні до цвітіння і після збору врожаю.

Чим обробити полуницю від довгоносика під час цвітіння і плодоношення? Якщо ягода у вас вже цвіте і плодоносить, то тут допоможе старий дідівський метод - струшування довгоносиків у відро.

Робити це потрібно буде рано вранці, коли жуки виходять із ґрунту, заповзають по стеблу до квіток і чекають сходу сонця. У цей момент потрібно різким рухом струснути кущі, підставивши під них відро - заціпенілий від холоду жук не зможе втекти. Таким чином можна усунути до 80% шкідників. Важливо робити це перед світанком - сонце пригріє і довгоносики стануть дуже активними.

І ще пара порад. Намагайтеся не садити поруч із кубником малину й ожину, щоб жуки не мігрували туди-сюди. Восени потрібно перекопати міжряддя полуниці, а навесні зібрати і спалити залишки листя, щоб жукам ніде було жити.

Раніше ми розповідали, як часто поливати полуницю - якої помилки припускаються багато городників.

Вас також можуть зацікавити новини: