Що робити з ірисами після цвітіння / колаж УНІАН, фото УНІАН, ua.depositphotos.com

Отже, у вас відцвіли іриси - що робити з ними далі? Обрізати чи не чіпати? І, якщо обрізати, чи не загинуть вони? Розповідаємо, коли обрізати іриси - після цвітіння чи пізніше, і як правильно це робити.

Коли потрібно обрізати іриси

Почнемо з головного: іриси потрібно обрізати. Робити це бажано після цвітіння і не для краси клумби - в сухих квітках і зів'ялих квітконосах часто ховаються шкідники і розвиваються хвороби, від яких потім страждає і сама квітка, і її сусіди.

Як обрізати іриси після цвітіння:

Відео дня
  • використовуйте гострий інструмент, наприклад, секатор, щоб зрізати квітконос одним рухом - так квітка буде менше травмована;
  • зрізайте квітконоси, відступивши 2-3 см від кореня;
  • сухе і пошкоджене листя теж можна видалити.

Обрізати потрібно в суху погоду - щоб "ранка" зажила, інакше квіти можуть почати підгнивати. Це правило, до речі, стосується всіх рослин.

Якщо хочете розмножити якийсь вид ірису, то тоді не чіпайте цей квітконос - залиште його для зав'язі насіннєвої коробочки.

Коли і як обрізати іриси на зиму

Коли можна обрізати іриси повністю? Садівники з досвідом радять не чіпати здорове листя на ірисах аж до кінця осені - з його допомогою рослини накопичують поживні речовини. Підсихаючі по краях листочки, якщо вони вас бентежать, можна красиво обрізати півколом. Остаточно обрізати іриси можна тільки разом з першими заморозками. Зрізати листя під корінь не потрібно - залиште його висотою 15 см від землі.

Раніше ми розповідали, як доглядати за півоніями у вазі, щоб вони довше простояли.

Вас також можуть зацікавити новини: