Посадка гладіолусів в ящики - це дуже простий процес / фото pixabay.com

Якщо є бажання спровокувати заздрість у сусідів красивими квітами, але не хочеться витрачати багато грошей і часу, а також немає глибоких знань зі сфери садівництва - вам точно варто зайнятися вирощуванням гладіолусів. Звичайно ж, доведеться розібратися в декількох питаннях, і найважливіший з них - як проростити цибулини гладіолусів перед посадкою.

Можна не морочитися і купити вже пророщені, але у якості такого посадкового матеріалу на 100% ви не зможете бути впевнені. Тому не шукайте легких шляхів.

Розбираємося з пророщуванням гладіолусів

Найперше, що нам потрібно зробити - знайти самі цибулини. Щоб отримати якісні квіти, варто вибирати посадковий матеріал такого розміру:

Відео дня
  • 2,2 см - 3,8 см;
  • 3,8 - 4,4 см.

Процес пророщування потрібно починати за 20-30 днів до висадки в ґрунт. Спочатку почистьте цибулини від лушпиння і переберіть - варто викинути всохлі, уражені грибком чи м'які. Необхідний лише здоровий посадковий матеріал з точками росту (відростки, які знаходяться вгорі).

Як пророщувати цибулини гладіолусів сухим і мокрим способами

Сухий спосіб елементарний - викладіть гладіолуси в картонну коробку корінцями вниз і поставте в тепле місце без протягів і світла.

Мокрий спосіб теж дуже простий - покладіть цибулини на вологу тирсу. Зверху посадковий матеріал теж необхідно засипати просоченими водою тирсою. Можете також просто покласти гладіолуси на зволожену марлю і накрити таким же трохи мокрим матеріалом. Зверніть увагу, цибулини потрібно поставити в освітлене тепле місце. Якщо використовувати мокрий спосіб - цибулини проростуть швидше.

Коли точки росту будуть приблизно 2 см заввишки, а корінці - 2-3 мм - гладіолуси можна висаджувати.

Перед тим, як садити квіти, варто замочити їх у такому розчині:

  • марганцівка і борна кислота - по 0,2 г;
  • мідний купорос - 0,3 г;
  • нітрат кобальту - 0,1 г;
  • тепла вода - 1 л.

Протримайте цибулини у розчині від 10 до 12 годин. Завдяки цій суміші рослини будуть здоровими, а квіти - великими.

В якому місяці потрібно садити гладіолуси - важливий нюанс

Найголовніше, що потрібно враховувати при посадці цих квітів, - температура ґрунту. Коли навіть на глибині 15 см буде близько +10 - цибулини можна сміливо висаджувати.

Починати садити гладіолуси можна на початку весни і навіть у червні робити це ще не пізно. Чим пізніше ви посадите гладіолуси - тим довше потім вони вас будуть радувати своїми квітами.

Головне - пам'ятати, що ці квіти нестійкі до морозів. Тому, якщо ви зважилися досить пізно посадити гладіолуси, то краще використовувати горщики чи ящики, щоб у разі прохолодної погоди їх можна було легко перенести у приміщення.

Також саме через відсутність морозостійкості цибулини квітів на зиму викопують і зберігають у сухому прохолодному місці.

Як красиво посадити гладіолуси на відкритому ґрунті - лайфхаки для садівників

Спочатку зверніть увагу на те, щоб цибулини були посаджені у правильному місці - ці рослини найкраще будуть себе почувати там, де багато сонця. Не висаджуйте квіти у заболочених місцях чи там, де немає якісного дренажу. В таких умовах цибулини просто згниють.

Гладіолусам підходить супіщаний і суглинний ґрунт, нейтральний чи слабокислий. Для дренажу можна використовувати пісок.

У відкритий ґрунт цибулини висаджують борознами чи роблять групову посадку. Головне - знати, на якій відстані садити гладіолуси, і тоді ваші квіти не будуть заважати один одному. Запам'ятайте "золоті" поради висадки цибулин:

  • між борознами відстань має становити 25-30 см;
  • глибина борозни має бути приблизно 15 см, якщо ваші цибулини великі, а якщо вони невеликі, - то вистачить і 9 см;
  • між цибулинами варто дотримуватися дистанції 10-15 см.

При груповій посадці важливо розмістити цибулини на правильній глибині і дистанції.

Коли будете садити цибулини, найкраще відсортуйте їх за розміром: розмістіть великі на задньому плані чи просто окремо від тих, які менше. З великих цибулин виростуть великі квіти, і вони будуть заважати рости тим, які менші за розміром.

Садити квіти дуже просто - потрібно насипати на ґрунт 2-5 см піску, покласти цибулини корінцями вниз, а потім все присипати землею. Зазвичай глибина посадки становить три цибулини.

Як садити гладіолуси, щоб вони не падали - корисні поради

Візьміть дуже глибокі великі горщики чи контейнери з високими бортами і зробіть групову посадку гладіолусів. Під час посадки вам потрібно:

  • насипати на дно горщика чи контейнера дренаж - 5-10 см піску з керамзитом;
  • покласти зверху приблизно 10 см ґрунту;
  • добриво пролонгованої дії;
  • присипати добриво ґрунтом;
  • розмістити цибулини;
  • засипати землею.

Ви можете самі вирішувати, коли садити гладіолуси у горщики, а не орієнтуватися на погоду. Після того, як квіти посаджені, потрібно запастися терпінням. Шикарний букет буде приблизно через 90 днів.

Раніше УНІАН пояснив, як посадити троянду з букета. Для посадки необхідний живець, у якого є 2-3 бруньки.

Вас також можуть зацікавити новини: