Як виростити троянду з живця / pixabay.com

Літо - час садити троянди. Хоча вирощувати їх з живців насправді можна в будь-який час року, але троянди, посаджені влітку в грунт - більш витривалі, а, значить, у них більше шансів перезимувати і прижитися. Давайте розберемося, як посадити троянду з пагона - які повинні бути живці та як їх правильно садити.

Як виростити троянду з пагона - 5 основних правил

Є кілька нехитрих корисних правил, які допоможуть вибрати правильний живець троянди і створити йому необхідні умови, щоб він пустив коріння і прижився. Отже, розповідаємо, як посадити троянду під банку.

  • Живець повинен бути з 2-3 бруньками

Для живців підійдуть наполовину здеревілі пагони троянд товщиною 4-5 мм. Вони можуть бути з куща і з букета, але краще вітчизняної селекції - голандські і екзотичні троянди найчастіше не вкорінюються. Також бажано, щоб троянда не стояла у вазі більше 4 днів - пагін повинен бути живим, без темних плям і цвілі.

Відео дня

Головку квітки потрібно прибрати і залишити на пагоні 2-3 бруньки. Якщо бруньки знаходяться дуже далеко один від одного, то можна залишити і одну. Довгі живці брати не варто - вони будуть дуже довго і погано вкорінюватися.

  • Верхній і нижній зріз у живця - різні

Верхній і нижній зрізи у держака потрібно зробити різними. Верхній - рівний, на відстані 0,5-1 см над брунькою. Нижній зріз потрібно зробити під кутом 45 градусів - на відстані 1,5-2 см від нижньої бруньки.

Листочки і шипи в нижній частині потрібно прибрати, а пару верхніх залишити, але вкоротити наполовину. Більше залишати листя не варто, так як через нього буде випаровуватися волога, необхідна живцеві.

  • Пагін перед посадкою потрібно підживити водою

Якщо пагін троянди не стояв у вазі, а зрізаний з куща, то його потрібно перед посадкою поставити в воду - на 20-30 хвилин. Це потрібно для того, щоб закрилися пори і зменшилося випаровування вологи.

  • Садити живець потрібно неглибоко

Перед тим, як посадити живець, грунт потрібно добре зволожити і розпушити. Якщо є можливість - пролийте її рожевим розчином марганцівки, так ви продезінфікуєте його. Потім ущільніть і посадіть живець так, щоб нижня брунька пішла в землю приблизно на 1 см.

Садіть живці зранку або ближче до вечора на сонячному місці, де немає надлишку вологи - в полуденну спеку робити цього не варто.

  • Живець після посадки потрібно накрити

Для посадженого живця, поки він не приживеться, потрібно буде спочатку створити тепличні умови. Зробити це просто - взяти пластикову пляшку з-під води, зрізати дно і накрити живець. Для одного живця - одна пляшка.

Пляшки краще брати на 2 л, а то і на 5 л. Під ними живці потрібно тримати не менше місяця, щоб вони вкорінилися. Коли у пагона з'являться молоді листочки, то кришку з пляшки потрібно знімати періодично і провітрювати "теплицю".

У теплицях живці потрібно тримати до наступного літа. На зиму пляшки потрібно вкрити - наприклад, присипати листям і накрити нетканим матеріалом, утеплити соломою або ялиновими чи сосновими гілками. 

Так можна укорінювати як чайно-гібридні, так і в'юнкі троянди або паркові.  

Раніше ми розповідали, як лікувати троянди без хімії - від попелиці, іржі та інших напастей.

Вас також можуть зацікавити новини: