Перші помідори починають червоніти на грядках в кінці липня-серпні. І лише перші - через погодні умови і клімату - дозрівають в природі. Але залишати всі плоди на кущах, чекаючи їх повного дозрівання - небезпечна затія, бо погода буває непередбачувана. Краще дозріти їх самим. Коли збирати помідори на дозрівання і як отримати більше стиглих плодів - розповідаємо в матеріалі.
- В якому місяці збирають помідори
- Коли збирати томати на дозрівання - які можна зривати
- Коли збирати помідори у відкритому грунті й теплиці
- Як правильно зривати помідори з куща
- Як дозріти помідори
В якому місяці збирають помідори
Перші томати починають дозрівати в кінці липня і пізніше - це залежить від погоди влітку. У теплиці помідори з'являються і дозрівають раніше - вже в червні є перші плоди. Але основний урожай томатів знімають в серпні - не тільки зрілі, а й зелені плоди. Якщо в цей час похолодає і почнуться дощі, то краще не чекати, коли томати повністю дозріють на кущах - їх може вразити фітофтора. Помідори потрібно зібрати і покласти на дозрівання.
Коли збирати томати на дозрівання - які можна зривати
У томатів є три ступені зрілості:
- зелені;
- бурі, світло-зелені і жовтувато-бурі;
- рожеві, червоні і жовті - це стиглі.
На дозрівання збирають зелені й бурі помідори. Зелені плоди потрібно зривати лише тільки тоді, коли вони досягли необхідних розмірів. Розрізавши їх, можна вже побачити розвинене насіння. Якщо помідори дрібні (як для сорту) і ще нерозвинені, то їх краще залишити на кущі - вдома вони не дозріють.
Важливо: якщо плоди чимось вражені - їх знімають з куща, але не дозрівають, а знищують, так як хвороба може вразити здорові томати.
Коли збирати помідори у відкритому грунті й теплиці
Знімати помідори з кущів на дозрівання потрібно до того, як температура вночі опуститься нижче +5°С. Це зазвичай друга половина серпня. Якщо помідори підмерзнуть, вони захворіють і будуть погано зберігатися.
У теплиці томати також не радять залишати до повного дозрівання - потрібно зривати їх світло-бурими, щоб зелені дозрівали швидше. Зібрати їх бажано до того, як температура грунту всередині опуститься нижче +9°С.
Як правильно зривати помідори з куща
Зазвичай помідори зривають кожні 3-5 днів, але тут все може бути індивідуально - потрібно орієнтуватися, щоб не допустити перезрівання. Перезрілі томати зберегти не вдасться - їх потрібно відразу ж пустити в справу, з'їсти, закатати або зробити сік.
Кілька правил збору:
- збирати помідори потрібно в суху погоду, вранці;
- зрізати плоди потрібно ножицями, разом з плодоніжкою, акуратно, щоб не пошкодити шкірку - так помідори довше збережуться;
- після цього відсортувати - пошкоджені й уражені (наприклад, фітофторою), відкласти і відразу переробити.
Порада: деякі городники зібрані помідори опускають на хвилину в гарячу воду (60°С), щоб знищити можливі спори грибка фітофтори. Потім томати насухо витирають.
Як дозріти помідори
Є кілька способів, як дозріти помідори вдома:
- Звичайний спосіб дозрівання
У добре провітрюваному приміщенні при 20-25°C розкласти плоди на полицях або в ящиках. Перевіряти їх потрібно через 3-5 днів, стиглі плоди потрібно забирати в міру дозрівання, ті, які псуються - переробляти.
Щоб прискорити процес дозрівання, можна до недозрілих помідорів покласти кілька стиглих томатів, яблук, бананів. Вони виділяють газ етилен, який прискорює дозрівання.
- Пошаровий спосіб дозрівання
Помідори викладають в ємність в 2-3 шари, кожен шар перекладають папером і притіняють зверху тканиною. Зберігають при температурі 12-15°С - так можна продовжити дозрівання до 30-40 днів.
- Дозрівання на кущах
Викопують кущі разом з помідорами і підвішують їх на відстані догори дригом. Можна також викопати кущі і пересадити їх в ящики в теплиці або на веранді. Поливати раз на тиждень і збирати плоди, як з грядки. Але цей спосіб, як правило, більш трудомісткий.