Місячний посівний календар на березень 2024 року / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

З початком весни у дачників і садівників з'являється багато клопоту. Список того, що потрібно зробити на городі в березні, значний. Цього місяця дачники закладають основу майбутнього врожаю, тому дуже важливо нічого не проґавити. У перший весняний місяць починають висаджувати розсаду овочів, садити молоді дерева та перші квіти, а також перекопувати та удобрювати грядки під майбутній урожай.

Наш місячний посівний календар на березень 2024 року підкаже, які дні місяця найкраще підходять для посівів та внесення добрив, а в які краще нічого не сіяти. Відомо, що місяць впливає на здоров'я та врожайність рослин. Тому при плануванні турбот на ділянку рекомендується враховувати вплив місячних фаз.

Місячний посівний календар на березень 2024 Україна

1 березня - можна сіяти зелень, цибулю та часник на підвіконні, а також купувати та замочувати насіння. У саду - заготівля живців з дерев та кущів, обробка фунгіцидами. Не рекомендується пересаджувати рослини та обрізати гілки.

Відео дня

2-4 березня - можна посадити в'юнкі квіти на клумбі, а також цибулю, часник, зелень, редиску та селеру в теплиці та на підвіконні. На ділянці - прополювання бур'янів та зайвих саджанців. Не рекомендується замочувати насіння та займатися прищипкою.

5-6 березня - добре пройде посів будь-яких квітів та овочів, а також саджанців кущів та дерев у саду. У теплиці можна посіяти моркву, полуницю та картоплю, посадити ранню картоплю. Не рекомендується працювати з корінням рослин та полоти грядки.

7-8 березня - не дуже врожайні дні, тому садити та пересаджувати рослини не рекомендується. Також не варто рясно поливати рослини, але можна вносити добрива та обробити ділянку від захворювань, обрізати хворі гілки та викопати цибулини квітів.

9-10 березня - нові культури садити не рекомендується. Можна доглядати вже посаджені рослини. Хороші дні для прополювання бур'янів, лікування хворих рослин, побілки дерев, внесення добрив. У саду можна побілити дерева та заготовити живці. Хороші дні, щоб перекопати ґрунт і приготувати субстрат. У молодик 10 березня місячний посівний календар рекомендує нічого не сіяти.

11-13 березня - можна перекопати, розпушувати та мульчувати ґрунт, зайнятися санітарним обрізанням дерев та кущів, прищипкою, заготовити живці. Садити і пересаджувати можна кімнатні квіти та кактуси, вічнозелені рослини та прянощі. Для посівів інших культур дні невдалі.

14-15 березня - дуже врожайні дні. Можна посадити будь-які культури. Будь-які посіви в майбутньому дадуть багатий урожай. Особливо вдалі ці дні для посадки багаторічних квітів. У саду можна обприскати дерева від шкідників та побілити стовбури, лікувати хворі рослини та провести санітарну обрізку. Не рекомендується замінювати ґрунт у горщиках.

Місячний посівний календар на березень 2024 таблиця / картинка УНІАН

16-17 березня - у відкритому ґрунті можна посадити зелень, цибулю, часник, моркву, полуницю, бобові культури, на підвіконні - посіяти розсаду овочів. Вдало пройде обробка саду та клумби від хвороб. Не рекомендується садити цибулинні квіти та викопувати цибулини на зберігання. Також дні невдалі для живцювання та пасинкування.

18-19 березня - це дуже врожайні дні. Можна садити і пересаджувати будь-які рослини - вони чудово приживуться. Вдало пройде підживлення та обрізання кольорів, укорінення живців, перекопування та розпушування грядок. У саду можна побілити дерева, обрізати малину та виноград, обприскати рослини від личинок та жуків. Не рекомендується вносити мінеральні добрива та використовувати отрутохімікати.

20-21 березня - дуже вдалі дні для посадки всіх ягідних чагарників: смородини, винограду, аґрусу, малини, ожини та ін. На підвіконні не рекомендується саджати нічого крім салатів та зелені. Не варто прищипувати, пересаджувати, обрізати рослини, а також заготовляти живці та пошкоджувати коріння. Нанесені рани довго гояться.

22-23 березня - хороші дні, щоб посадити будь-які квіти, ягідні чагарники та плодові дерева, зайнятися прищипкою та розмноженням рослин. Нові культури садити не варто, але вже посіяні саджанці можна прополоти, полити та підгодувати. Не можна викопувати коренеплоди та цибулини - вони швидко зіпсуються.

24-26 березня - дні повного місяця. Садити нові культури не рекомендується. Посівний календар радить присвятити ці дні догляду за ділянкою, санітарній обрізці, перекопуванню ґрунту.

27-28 березня - дуже вдалі дні для посіву будь-яких квітів, дерев та розсади, особливо томатів та перцю. Успішно пройде знезараження та підготовка до посіву насіння, закладання картоплі на пророщування. Ділянку можна обробити фунгіцидами, прополоти та замульчувати. Не рекомендується застосовувати мінеральні добрива та пересаджувати квіти - вони можуть не прижитися на новому місці.

29-31 березня - хороші дні для посіву гірчиці, часнику, гострого перцю, руколи, чебрецю та будь-яких пряних рослин. На клумбі можна посадити ампельні та цибулинні квіти, у саду - багаторічні та вічнозелені рослини, ягідні кущі, зелену огорожу. Можна обприскувати рослини від шкідників. Добре пройде пересадки у відкритий ґрунт розсади та посів ранніх овочів, але не варто рясно поливати саджанці.

Вас також можуть зацікавити новини: