Підв'язка гороху значно збільшить врожайність / фото ua.depositphotos.com

Горох - вельми популярна культура на дачних ділянках. Вона невибаглива і завжди дає урожай. Але і за нею потрібен мінімальний догляд, тому, коли і як прищипувати горох - читайте в матеріалі.

Спочатку давайте з'ясуємо, навіщо підв'язувати горох. За словами городників, деякі сорти гороху бувають високими, тому їх підв'язувати просто необхідно. Крім того, за рахунок цієї дії економиться місце на грядках, підвищується врожайність і смакові якості плодів. А ще виключається дотик стручків до землі і вологи, яка там утворюється і викликає хвороби і гниття, особливо під час дощової погоди. А при збиранні врожаю з підв'язаних рослин набагато простіше обривати стручки.

Що буде, якщо не підв'язувати горох - відповідь овочівників

Звичайно, цю бобову культуру можна і не підв'язувати, але тоді після досягнення 30-40 см вона ляже, а це безпосередньо позначиться на врожайності.

Відео дня

При такій ситуації нижні стручки будуть обділені сонячним світлом, до того ж вони лежатимуть на землі і під дією вологи, гнитимуть. Тому ніякого врожаю вони не дадуть.

Як краще підв'язати горох - поради городників

Овочівники зазначають, що опора для гороху повинна бути не жорсткою, щоб при негоді вона не ушкодилася і не вирвала рослини. За їх словами, сітка для гороху повинна бути зроблена з більш м'яких матеріалів, таких як: 

  • порізана смугами тканина;
  • товсті нитки; 
  • шнури з поліетилену; 
  • спеціальні кліпси.

Ще є найпростіший спосіб – опора для гороху з гілок. Для цього краще взяти товсті дерев'яні кілки в кількості, що дорівнює кущам на грядці. Вставити в землю їх потрібно на відстані 10-15 см від стебел гороху. Висота кілочка має бути близько 70 см. Такий спосіб особливо підійде для невисоких сортів цієї бобової рослини.

Як підв'язати горох і квасолю - прості способи

Якщо ви також задумалися, як підв'язати і квасолю, то городники зазначають, що методи для гороху можна застосувати і для квасолі. 

Є ще пара простих способів. Перший з них передбачає установку дерев'яних опор висотою до 2 м до посадки квасолі. Їх заглиблюють в землю на 50 см з інтервалом в метр. Коли стебла виростуть до 30 см, їх обкручують навколо опор. Якщо квасоля росте вище опори, верхівку прищипують.

Другий спосіб передбачає вбиття в землю опор під нахилом, а зверху вони будуть сходитися в одній точці. Цю конструкцію потрібно зв'язати вгорі і зміцнити так, щоб вона не впала від першого вітру. Виходить такий собі курінь, всередині якого висаджується квасоля.

Врахуйте, що металеві або пластикові опори краще не використовувати, оскільки з ними квасоля плестися не буде.

Раніше УНІАН писав, як варити горох.

Вас також можуть зацікавити новини: