Психолог Катерина Клюшніченко / instagram.com/psycholog_katarina

Кожна жінка хоч раз в житті стикалася з тиском громадськості щодо того, що в пріоритеті повинна бути сім'я, а не кар'єра, що жінці до 30 років потрібно народити дитину і інше. 

В результаті це породжує у жінок страхи, комплекси і невпевненість в собі. Що зі мною не так? Чому мої ровесниці вже створили сім'ю, а я - ні? Чому я постійно обираю не тих? 

Психолог Катерина Клюшніченко в інтерв'ю УНІАН розповіла, як впоратися з всунутим у ваше життя носом людей, як стати по-справжньому щасливою в будь-якому віці і знайти справжнє кохання.

Відео дня

Катерино, я помітила таку тенденцію, що від жінок найчастіше вимагають більше, ніж від чоловіків. Мовляв, вона повинна то, то і то і бажано все і відразу, ще й до 30 років в основному. Можете сказати, з чим це пов'язано?

На жаль, це про ярлики, які навішені на жінок не одним поколінням. Існують стереотипи, які нав'язували нашим батькам та їхнім батькам, і від цього не так легко позбутися. На це необхідний час.

До слова, жінки самі дозволили цьому бути, боячись соціального засудження. "Бути поганою" для суспільства дуже складно. Щоб протистояти цьому, необхідно мати величезну внутрішню силу. 

На Заході, наприклад, вважається, що жінці краще народжувати тоді, коли вона хоче, тому що, в першу чергу, вона повинна насолодитися життям і самореалізуватися. Звідки така різниця в менталітеті з Україною?

У нас не одним поколінням вибудовувалося розуміння того, що жінка "берегиня вогнища", "оберіг сім'ї", "діти на першому місці", і ви тільки подивіться яке захоплення викликає жінка, яка встигає все: і кар'єра, і будинок, і побут, і хобі! Це підживлюється позитивною реакцією суспільства. Але це не повинно викликати захоплення.

Цим часто маніпулюють, і роблять це далеко не завжди чоловіки. Самі жінки влаштовують одна з одною гонку в цьому питанні і виходить, що самі собі створюють ці умови конкуренції в питанні сім'ї та народження дітей. 

Діти теж дивляться на приклад батьків, слідують їхнім проханням: "ну коли вже онуки", і не прислухаються до себе, йдуть на повідку оточуючих. Повторюся: йти проти системи дуже складно.

На Заході набагато толерантніше ставляться до інакомислення, тому там питання народження дітей і створення сім'ї індивідуальне. У нас же це більш суспільне питання або ж всього сімейного покоління.

Кохання не має віку, це про стан душі, - психолог / фото depositphotos.com

Я чула від багатьох жінок, що піддалися цьому впливу, що вони були нещасливі у стосунках, виховували дітей, як вміли, а не як їм хотілося б. Деякі з них зважувалися розірвати стосунки. В результаті, побудувавши нову сім'ю в більш зрілому віці, вони говорили, що вже по-іншому дивляться на багато речей, більш усвідомлено.

Насправді, ідеального віку для створення сім'ї не існує. Це дуже індивідуальний процес. Хтось в 20 вже готовий психологічно нести відповідальність за створення сім'ї, в хтось і в 45 ще не готовий.

В даному питанні варто покладатися тільки на свої відчуття. Потрібно постаратися віддалитися від людей, які тиснуть і подумати про те, що потрібно саме вам. Не поспішайте, прислухайтеся до свого внутрішнього голосу. 

Психологи кажуть, що жінка може бути щасливою у стосунках, якщо вона щаслива сама з собою. 

В першу чергу, важливо для себе відповісти на питання: що є щастя для мене? І вже виходячи з відповіді, прагнути до цього. 

Бути в гармонії з самим собою - це не швидкий і не стабільний процес. Це про постійне пізнання себе: що є для мене нормою, а що - ні, що мені подобається сьогодні, а що - вже ні, що про мої мрії і що про нав'язане?

Тобто важливо почати з себе. Пізнати себе. Хто є я? Що мені важливо в житті? Що я хотіла б для себе в першу чергу? Відповідайте собі чесно на ці питання. Не шукайте в людині порятунок, почніть рятувати себе самі, заліковувати свої власні рани самостійно, щоб не перетворювати партнера в пластир на відкритій рані. 

Таким чином, пізнаючи себе і слідуючи своєму істинному шляху, ми і можемо наблизитися до гармонійного стану. 

Ви сказали, що жінки часто конкурують між собою. Як на нас може впливати розуміння того, що хтось більше досяг успіху в сімейному житті, наприклад?

Насправді, це може провокувати дуже багато страхів. Наприклад, страх самотності, знедоленість суспільством, зниження своєї цінності, важливості, значущості і давати відчуття неповноцінності.

А це все дуже сильно впливає на емоційний стан жінки і на якість життя в цілому.

Однак є й ті жінки, які не хочуть мати дітей з різних причин. Ще раз: це дуже відповідальний етап. І якби всі підходили до питання стосовно дітей дійсно відповідально, то набагато менше було б покалічених доль. 

Є ще один момент. Часом жінки не йдуть від чоловіків, почуття до яких у них охололи, через страх не знайти нове кохання, особливо якщо у неї є дитина. Як позбутися від комплексу "розлученки з прицепом"?

Важливо оточити себе прикладами і орієнтуватися на них. Знайти коло людей, які підтверджували б протилежне. Тих, хто вірить в те, що можливо знайти кохання незалежно від того, скільки у людини дітей, який був досвід і який вік. 

Кохання не має віку, це про стан душі. 

Якщо ви улюблені собою в першу чергу, то ви ніколи не будете самотні, - психолог / pixabay.com

Чи справді чоловіки бояться жінок з дітьми? 

Цього бояться ті чоловіки, які не можуть взяти на себе відповідальність. Але, я думаю, кожен має право на свій вибір. Тут важливо не концентрувати свою увагу на тих, хто цього боїться, а побачити тих, хто готовий брати на себе зобов'язання. 

У чоловіків також можуть бути діти, вони також можуть бути розлучені. Це працює як в один бік, так і в інший. Жінка також може вибирати і повинна вибирати стосунки за своїми відчуттями поруч з чоловіком, а не по тому, хто готовий її прийняти. 

Варто відзначити і те, що жінка з дитиною - це вже повноцінна сім'я. Так, вона може бути різною. Тому, зустрівши чоловіка, жінкам варто з ним все обговорити без маніпуляцій, відкрито. Де і він, і вона враховують потреби, поважають і цінують одне одного. 

І тільки таким чином можна вибудувати гармонійні стосунки, незалежно від того, чи є дитина у жінки або у чоловіка. 

Давайте згадаємо дитячі мрії дівчат про принців на білому коні.  Розкажіть, як розгледіти в чоловікові того самого, якщо у тебе вже був сумний досвід?

Не думаю, що потрібно бачити принців. Потрібно бачити перед собою реальну людину. З його мінусами і плюсами. У жінки теж є темні і світлі сторони. 

Вибираючи партнера, важливо спиратися на цінності, які є в людині, на фізичний потяг, на своє відчуття поруч з партнером. І якщо цінності збігаються з вашими, вас фізично тягне і у вас приємне відчуття поруч, то це вже шлях до того, щоб задуматися над побудовою, можливо, чогось більшого. 

Є якийсь лайфхак, як вибрати чоловіка один раз і назавжди?

А навіщо раз і на все життя? Це дуже сильна помилка, рамки, які ми собі ставимо, не даючи можливості вибору ні собі, ні своєму партнерові. Це про заключення тоді. Важливо у стосунках завжди мати вибір. І перебуваючи у стосунках робити цей вибір на користь одне одного. 

А для цього обидва партнери повинні розвиватися, працювати над стосунками, вміти говорити одне з одним і чути одне одного. 

Жінка в 30 - вона яка?

У моєму розумінні, вона незалежна, смілива, відкрита, сексуальна, енергійна, життєрадісна, легка, розумна і просто чудова! Така ж як і в 20, і в 40, і в 50. 

Скільки б вам не було років, завжди пам'ятайте про те, що ваш внутрішній стан диктує те, що буде відбуватися з вами поза ним. І якщо ви любите себе в першу чергу, то ви ніколи не будете самотні!