Психолог Катерина Клюшниченко / instagram.com/psycholog_katarina

За моїми спостереженнями останні роки люди стали частіше знайомитися в інтернеті, ніж на вулиці. А що про це говорить статистика?

Статистика, дійсно, зростає в бік соціальних мереж, бо з часів коронавірусу дуже багато хто почав переходити в інтернет-простір. І це в сучасних умовах спрощує як би наше життя. Але це спрощення далеко не завжди саме про спрощення і полегшення. Адже стосунки - це те, що так само вимагає часу і зусиль, і це важливо враховувати. 

Чому останнім часом люди частіше почали реєструватися на сайтах знайомств?

Відео дня

Через насичений ритм життя у людей не залишається часу на те, щоб займатися цілеспрямовано пошуком партнера. А на сайтах знайомств ми відразу можемо підбирати людину під свої власні критерії. 

З одного боку спілкування в інтернеті економить наш час, а з іншого - ми не бачимо людину наживо, її емоції і поведінку.

У стосунках дуже важливо те, як ми відчуваємо себе фізично поруч з людиною. І це той мінус, який через екран телефону людина не може отримати.  

Однозначно є плюси в інтернет-знайомстві, бо зараз через соціальну мережу ми можемо трохи заздалегідь дізнатися особистість людини, її захоплення, її погляди на життя. Така інтерпретація особистості через соціальну мережу може допомогти нам скласти певну характеристику людини. Але пастка в тому, що це далеко не завжди може бути тією правдою, яка є насправді. 

Я чула думку, що сайт для знайомств - це про вибір, проте по суті його немає. Що ви думаєте з цього приводу?

Вибір є завжди. Він є як в реальному житті, так і у віртуальному.  Вибору немає тільки для тих людей, які самі собі ж його не дозволяють. Але це вже пряма дорога в терапію.

Ок, якщо ж люди все ж вирішуються завантажити додаток і познайомитися онлайн, то як правильно скласти анкету, щоб привернути до себе увагу?

Я, як психолог, раджу бути максимально чесним. Якщо ви шукайте серйозні стосунки, то так про це і заявляйте, якщо вам потрібен секс і не більше, також пишіть про це і не має значення якої ви статі. 

Я проти маніпуляцій. Вони однозначно не приведуть ні до чого хорошого, вам доведеться постійно грати роль, і рано чи пізно ви втомитеся. Тому чесно пропишіть всі пункти про себе і не додумуйте за інших людей, коли читаєте анкети.

Я проти маніпуляцій. Вони однозначно не приведуть ні до чого хорошого, - психолог / фото ua.depositphotos.com

Мені здається, що потрібно мати сміливість, щоб відразу зізнатися в тому, що ти шукаєш на сайті. Однак не всі її мають, тому діють нишком. Наприклад, відправляють фото статевих органів. 

Немає нічого ганебного в тому, щоб шукати стосунки на одну ніч. Це має місце бути. Але важливо вміти зізнаватися собі ж в цьому. Це зізнання - дуже доросла і виважена позиція. Але далеко не всі можуть вести себе так, по-дорослому, і перетворюють спілкування в такі картинки в надії, що хтось відгукнеться на них і сам проявить ініціативу.

А як небанально почати діалог людині, яка шукає серйозних стосунків?

Мені здається, що тут важливо враховувати те, що практично всі ми любимо увагу до себе. І діалог можна пробувати почати, цікавлячись людиною. Але не банальним "Як справи?", а прочитавши уважно анкету людини. Проаналізуйте, чим вона або він міг би займатися, які можуть бути хобі і цілі.

Є сенс задавати питання, саме спираючись на індивідуальність людини, щоб зацікавити. Можливо, ви помітили певний стиль в одязі і вам це імпонує або відчуваються нотки сарказму в анкеті і це прям про те, що вам потрібно. Позначте це. 

Нам важливо відчувати себе індивідуальними і тому стандартні питання, що відправляються всім підряд, навряд чи зацікавлять людину. А ось якщо це буде, виходячи з анкети або фото, то це вже говорить про ваш інтерес, спостережливість і однозначно "включить" людину.

Спираючись на ваш досвід, що ви можете сказати з приводу того, яких жінок шукають чоловіки? 

Мій досвід говорить про те, що шукають різних. У кожної людини є свій власний образ, який не схожий ні на кого більше. І що ускладнює ці пошуки, так це бажання бути як всі - коли дівчата і чоловіки намагаються здаватися кимось і не бути собою. От якби люди, правда, були собою, то набагато швидше б виходило побудувати стосунки, і не просто якісь, а по-справжньому здорові. 

Але ж інтернет - це середовище, де ми можемо собі дозволити здаватися кращими, ніж ми є насправді. Як тоді визначити, що людина не та, за кого себе видає?

Ми ніяк не можемо бути застраховані, що хтось прикидається поруч з нами і грає роль. І справа навіть не в інтернет-знайомствах. Тут справа в самій людині. Дізнатися ми це можемо тільки в процесі спілкування з цією людиною, дивлячись на відповідність слів і дій: коли людина говорить про доброту і її ж проявляє, коли говорить про допомогу і її ж надає, коли говорить про свої мрії і плани, і її життєвий досвід говорить нам про те, що вона до якихось раніше своїх мрій приходила і так далі.

Однак є щось, що відразу дізнатися ми не можемо. І щоб, правда, зрозуміти справжня перед нами людина чи ні, хочемо ми її чи ні, ми повинні довіритися (безпечно для себе, а не сліпо) і спостерігати. А вже завдяки тому, що ми спостерігаємо за людиною в процесі, ми і зможемо зрозуміти ким вона є насправді.

Також варто розуміти, що в мережі є люди, яких цікавлять, наприклад, тільки гроші. Тобто, по суті, людина зацікавлена не вами, а якимись благами. До цього потрібно бути готовим.

У кожної людини є свій власний образ, який не схожий ні на кого більше, - психолог / ua.depositphotos.com

А як розпізнати таку людину?

 На це може вказувати кілька факторів. Але найпоширеніші - це:

 - співрозмовник багато слухає і мало говорить про себе

 ⁃ вони найчастіше не знайомлять з друзями і рідними

 ⁃ гроші - це не головне для них (дуже багато можна почути про це в діалозі з такими людьми)

 ⁃ багато говорять про допомогу, але при труднощах у них часто виникають якісь обставини і вам доводиться все вирішувати поодинці

 ⁃ у такої людини можуть бути фінансові труднощі (або раніше, або раптово щось серйозне сталося і потрібна швидкість в рішенні)

Для того, щоб не потрапити в пастку альфонса або утриманки, я рекомендую обов'язково познайомитися з друзями людини, побачити на якій території живе людина, уточнити про цінності і чи сходяться вони з діями, які людина робить, і вже після робити для себе висновки. 

Як ви вважаєте, коли можна призначати зустріч з людиною, з якою ви знайомі по інтернету?

Зустрітися можна з будь-якою людиною в будь-який час, але важливо, щоб це було безпечно. Обов'язково призначайте зустріч в людному місці і скажіть своїм близьким куди і з ким ви йдете. Це базові правила безпеки. 

І, думаю, чим швидше ви зустрінетеся, тим краще, бо ви можете вже листуватися не з образом, яким ви наділяєте людину, а з реальною. 

Є ще один момент. Часто люди публікують не свої фотографії або занадто відфотошоплені. Що робити, якщо насправді ви зустрінете зовсім іншу людину?

Ніщо не заважає вам не продовжувати спілкування. Ви можете як чесно про це сказати, так і просто закінчити ваше спілкування в листуванні. Знайомство абсолютно не зобов'язує вас до чого-небудь. Ви маєте право вибирати - продовжувати спілкування чи ні.

Як правильно закінчити зустріч, якщо людина не сподобалася?

Ви завжди можете на старті домовлятися про дедлайн. Наприклад, зустрітися на 30 хвилин або максимум на годину. І це допоможе вам не придумувати в процесі побачення якісь відмазки, а вже відразу призначити час відступу. 

І якщо людина навіть вам сподобається, то ви зможете запросити її вже на більш тривалу зустріч в наступний раз.   

Я читала на форумах, що чоловіки після відмови починають переслідувати жінок. 

В основному такого немає, якщо ми говоримо про здорових чоловіків.