Королева Єлизавета ІІ / фото REUTERS

Сьогодні, 21 квітня, символу Британської імперії, королеві Єлизаветі II виповнюється 93 роки. Вона займає Британський трон 67 років і є монархом, що править найдовше в історії країни.

Цього року день народження монарха збіглося із святом Великодня, так що у королеви подвійне свято. Народилася Єлизавета II 21 квітня 1926 року в лондонському районі Мейфер в резиденції графа Стратмор на Брютон-стріт, будинок № 17. Сьогодні на стіні цього будинку встановлена меморіальна дошка з інформацією про те, що саме в цьому будинку народилася королева Британії, яка нині править.

Читайте такожКейт Міддлтон готується змінити Єлизавету ІІ на троні - ЗМІ

Відео дня

Під час народження майбутня королева отримала ім'я Єлизавета (на честь матері) Марія (на честь бабусі) і Олександра (на честь прабабусі). Маленьку принцесу в родині ласкаво називали Лілібет.

Освіту Єлизавета II отримала вдома. Вона вивчала гуманітарні предмети: історію конституції, релігію, мистецтво, правознавство та французьку мову, якц вивчила фактично самостійно. З юності обожнювала коней і досі із задоволенням відвідує кінні перегони і навіть їздить верхи.

У 21-річному віці Єлизавета II вийшла заміж за 26-річного офіцера британського флоту Філіпа Маунтбеттена. У цьому шлюбі у них народилося четверо дітей – троє синів: принц Чарльз, принц Ендрю і принц Едвард і донька принцеса Анна. Напередодні весілля з принцесою Філіп отримав титул герцога Единбурзького. Їхнє вінчання відбулося в стінах Вестмінстерського абатства. Їхній шлюб триває вже 72 роки.

Королевою Британії Єлизавета II стала 1952 року, після смерті свого батька короля Георга VI. Коли її проголосили королевою вона перебувала на відпочинку в Кенії разом з чоловіком. Відтоді, а точніше після коронації 2 червня 1953 року, королева виконує свій обов'язок перед батьківщиною і гідно носить свою корону.

Що цікаво, свій день народження королева Єлизавета II святкує двічі – 21 квітня і на початку червня, тоді в садах Букінгемського палацу проводиться садова вечірка, де присутні безліч гостей.