Сьогодні, 6 травня, телеканал НВО покаже першу серію серіалу "Чорнобиль" про катастрофу на ЧАЕС 26 квітня 1986 року.

Читайте також"Катастрофа тривалістю в життя: як чорнобильську трагедію згадують відомі українці (фото, відео)

Сценарій 5-серійного фільму написав Крейг Мезін. Бюджет продюсери тримають у секреті, проте відомо, що зйомки фінансували дві великі телекомпанії – американська HBO і британська Sky. Про дорожнечу проекту свідчать масштабні декорації реактора, залучення до роботи експертів з 14 країн світу і відомий акторський склад.

"Зараз ця історія навіть важливіша для всіх, тому що зараз йде глобальна війна з правдою. Історія Чорнобиля - це історія того, що відбувається, коли ми обманюємо, коли ігноруємо правду; коли влада робить вигляд, що правда не є правдивою. Але правда - це правда, і рано чи пізно ми заплатимо. Заплатять не ті, хто при владі, а звичайні люди", - розповів в ексклюзивному інтерв'ю "Голосу Америки" сценарист і продюсер фільму "Чорнобиль" Крейг Мейзін.

Повідомляється, що ідея екранізувати історію про Чорнобиль з'явилася у Мейзіна майже 5 років тому. Про це розповіла виконавчий продюсер Джейн Фетерстоун.

Для знімальної групи було важливо показати, що Чорнобиль був глобальною проблемою, і тисячі людей, які працювали над ліквідацією катастрофи, насправді врятували Європу від радіоактивного забруднення. Джейн Фетерстоун згадує, що після Чорнобильської аварії Європа була дуже близько до повної катастрофи.

За даними каналу НВО, серіал транслюватиметься в Америці, Європі та Азії. Як повідомляв УНІАН, на телеканалі HBO виходить також серіал "Гра престолів".