Одеса сьогодні відзначає День міста / фото Одеської мерії

Сьогодні в Одесі на Аллі зірок з нагоди Дня міста відкрили п'ять нових зірок - Ісаака Дунаєвського, Івана Буніна, Івана Купріна, Павла Вірського і комік-трупи «Маски».

Як передає кореспондент УНІАН, у церемонії, що відбулася в історичному центрі, на вулиці Ланжеронівській, взяло участь багато людей.

Увічнено імена відомих діячів культури, пов'язаних з Одесою, а також - назву відомої трупи коміків.

У чотирьох увічнених знаменитостей, які вже померли, у 2020 році - ювілейна дата народження.

Композитор і диригент Дунаєвський (Іцхак-Бер бен Бецалель-Йосеф Дунаєвський) народився в 1900 році. Він автор музики до багатьох кінофільмів, віршів, чотирьох балетів та 11 оперет, серед яких - «Біла акація». Музика Дунаєвського до цієї вистави є неофіційним гімном Одеси. Цю мелодію щогодини відтворюють куранти, встановлені на будівлі мерії (Думська площа).

Письменник і поет, лауреат Нобелівської премії з літератури (1933 рік) Бунін народився 150 років тому. Він часто бував і періодично жив в Одесі, одна з його дружин була одеситкою.

Стільки ж років минуло з дня народження письменника Купріна, який написав про місто «Одеські розповіді».

Знаменитий артист балету, педагог Вірський народився в Одесі в 1905 році. Він - лауреат багатьох престижних премій, є одним з творців Ансамблю народного танцю Української РСР (в 1937-1940 роках був балетмейстер цього колективу) та ін.

Під час урочистостей сертифікати (про відкриття меморіального знака) отримали співробітники відповідних музеїв і театрів, а документ «Масок» - художній керівник театру Георгій Делієв.

День Одеси традиційно відзначається 2 вересня.

Виконком Одеської міськради 2 вересня 2013 року ухвалив рішення відкрити Алею зірок, що було зроблено 2 вересня 2014 року, з нагоди 220-річчя міста, «запалюванням» шести «зірок» - самої Одеси, поетеси Анни Ахматової, письменників Юрія Олеші, Ісаака Бабеля, письменника-сатирика Михайла Жванецького і кінорежисера Кіри Муратової.

Надалі щороку відкривають нові зірки, з 2014 по 2019 рік їх було відкрито 34.

Кожна «зірка» являє собою позолочене сонце, витіснене на невеликій гранітній плитці, вмонтованій у бруківку. У центрі зображення англійською мовою написано ім'я «зірки» і проставлено значок, що символізує професію. В ході церемонії під зірку «Одеса» закладено капсулу з посланням нащадкам.