Сьогодні, 13 червня, королева Великобританії Єлизавета II відсвяткувала свій офіційний 94-й день народження. В цьому році через пандемію коронавірусу церемонія була дуже скромною, тривала близько 20 хвилин і обійшлася без традиційного параду і гулянь тисяч людей у центрі британської столиці.

Читайте такожСьогодні королева Єлизавета II відзначає своє 94-річчя

Місцем святкування офіційного дня народження, який за традицією проводиться в другу суботу червня (фактичний день народження монарха - 21 квітня), став Віндзорський замок. В цій заміській резиденції під Лондоном Єлизавета II самоізолювалася з чоловіком - 99-річним принцом Філіпом - в середині березня, пише ТАСС.

Останній раз день народження британського монарха відзначався в стінах цього замку в 1895 році, коли на троні перебувала королева Вікторія (1819-1901).

Церемонія пройшла у внутрішньому дворі замку споруди XI століття, почалася з артилерійського салюту. Її Величність у бірюзовій сукні і в капелюшку такого ж кольору стежила за нею, перебуваючи під білим наметом.

Потім піхотинці першого батальйону валлійської гвардії пронесли прапор свого підрозділу. Цей міні-парад був проведений з дотриманням рекомендованої урядом соціальної дистанції в два метри між учасниками. Для цього гвардійці в червоних мундирах і чорних ведмежих шапках спеціально відпрацювали змінені стройові руху, щоб пристосуватися до незвично великої відстані між ними.

Церемонія пройшла у супроводі військового оркестру Королівської гвардійської дивізії. Серед виконаних творів був державний гімн Великобританії - "Боже, бережи королеву".

По завершенні церемонії на честь Її Величності був даний ще один, другий за день королівський салют.

В цьому році 21 квітня, коли монарх святкувала свій день народження в Віндзорському замку, салюту не було. Сталося це вперше за 68 років перебування Єлизавети ІІ на престолі. Королева сама попросила обійтися без артилерійського салюту, визнавши це недоречним в умовах розпалу пандемії в країні.

З дня запровадження у країні режиму самоізоляції три місяці тому Єлизавета II двічі виступала по телебаченню - щодо пандемії коронавірусу та 75-річчя Перемоги у Другій світовій війні, проте до сьогоднішнього дня вона не брала участі в жодному офіційному заході. Букінгемський палац лише поширив 1 червня фото, на якому монарх була зображена на прогулянці верхи 14-річним конем по кличці Балморал Ферн на території заміської резиденції.

Парад до дня народження королеви Єлизавети ІІ у Віндзорському замку: відео

Зазначимо, Єлизавета II, яка народилася в 1926 році, зійшла на престол у віці 25 років, змінивши на ньому свого батька Георга VI (1895-1952).

У вересні 2015 року Єлизавета II перевершила рекорд королеви Вікторії за тривалістю перебування на троні, а після того, як 13 жовтня 2016 року помер король Таїланду Пуміпон Адульядет, вона стала найбільш довгоправлячим з нині живих монархів світу.

6 лютого 2017 року королева відзначила 65-річчя свого перебування на троні, ставши першим британським монархом, якому довелося відсвяткувати "сапфіровий" ювілей правління.