У найближчій сесії ПАРЄ Україна не братиме участі / фото: Council of Europe

Делегація України в Парламентській асамблеї Ради Європи офіційно відмовилася від участі в осінній сесії ПАРЄ через повернення Росії.

Про це повідомила глава української делегації в ПАРЄ, народний депутат від фракції "Слуга народу" Єлизавета Ясько в Facebook.

Читайте такожГончаренко заявив, що на сесію ПАРЄ поїдуть представники "старої делегації"

Відео дня

"Заявляємо про відмову подавати повноваження нової української делегації на затвердження під час осінньої частини сесії ПА РЄ з 30 вересня до 4 жовтня 2019 року. Зазначене буде способом реагування України на повернення Російської Федерації до сесійної зали ПАРЄ без виконання вимог резолюцій Асамблеї, схвалених у відповідь на російську агресію проти України", - йдеться в заяві, оприлюдненій Ясько.

За словами депутатки, делегація Ради в ПАРЄ буде проводити консультації з партнерами по Асамблеї з метою винайдення спільних підходів і рішень, що дозволили б повернути Асамблеї її репутацію важливого взірця демократії, верховенства права і захисту прав людини та свобод в Європі.

Українська делегація також звертається до делегацій країн-членів Ради Європи із закликом провести розширені консультації щодо наслідків безумовного повернення Росії в ПАРЄ.

Як повідомляв УНІАН, 17 вересня в Раді сформували новий склад української делегації в ПАРЄ. Її очолила депутат від партії "Слуга народу" Єлизавета Ясько.

Невдовзі глава комітету ВР з питань зовнішньої політики Богдан Яременко заявив, що українська делегація не братиме участі в найближчій сесії.

Довідка УНІАН. У квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму. У зв'язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії багато членів ПАРЄ і політики назвали шантажем.

25 червня 2019 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, якою скасувала чинний механізм запровадження санкцій проти делегацій. 26 червня в Асамблеї підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації РФ без запровадження будь-яких санкцій.

На знак протесту проти такого рішення делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України в ПАРЄ достроково залишили літню сесію.

1 липня Комітет Верховної Ради (VIII cкликання) у закордонних справах підтримав рішення про призупинення участі української делегації в роботі ПАРЄ до виконання російською делегацією низки умов щодо заручників і припинення переслідування кримських татар.