Генеральна прокуратура України має дати оцінку заявам народного депутата, члена фракції СПУ Василя ВОЛГИ відносно того, що антикризова коаліція не буде виконувати указ про розпуск парламенту у разі його підписання Президентом України.

Про це у коментарі УНІАН заявив народний депутат, член фракції БЮТ Андрій ШКІЛЬ.

“Я хотів би, щоб цю заяву прокоментувала Генеральна прокуратура, якщо вона у нас існує як правоохоронний інститут, оскільки це межує із закликами до вчинення антиконституційних і антидержавних дій”, - сказав він.

Відео дня

Водночас А.ШКІЛЬ зауважив, що, судячи з усього, Генпрокуратура коментувати такі висловлювання не буде. За його словами, кожен народний депутат повинен пам’ятати, що Президент був, є і залишатиметься гарантом Конституції, і непокора гаранту Конституції означає непокору самій Конституції.

При цьому А.ШКІЛЬ висловив сподівання, що така заява є думкою “тільки одного екстремально налаштованого Василя ВОЛГИ”. “Але якщо така заява буде підтримана хоча б якоюсь із політичних сил антикризової коаліції, то я готовий буду це коментувати як спробу здійснення антиконституційного заколоту. І тут вже одразу повинна діяти Генеральна прокуратура”, - сказав він.

За словами А.ШКІЛЯ, зараз ніхто не хоче додаткової ескалації напруженості, тому коментарі однієї політичної сили можуть з’являтися лише у відповідь на заяву певної політичної сили, а не окремого депутата. “Я майже певен, що офіційна позиція, скажімо, СПУ, саме такою і є, але вона не оприлюднюється. Обмін заявами може відбутися. Найгірше, що це не вирішить проблеми”, - додав депутат.

Як повідомляв УНІАН, В.ВОЛГА в інтерв’ю газеті “День”(№38 від 2 березня) заявив, що антикризова коаліція не виконуватиме указ про розпуск Верховної Ради у разі підписання його Президентом України. “Ми виконувати ніякого указу про розпуск парламенту не будемо”, - сказав він. Народний депутат наголосив, що у випадку появи такого указу “всі центральні органи виконавчої влади беруться під жорстку охорону військами МВС”. “Війська МВС відпрацюють відповідно до Конституції, зберігаючи громадський спокій і конституційний порядок у країні”, - сказав В.ВОЛГА. Крім того, за словами депутата, після такого указу буде прийнято термінове рішення Верховної Ради про те, що парламент не визнає легітимними укази глави держави.