Як зберігати капусту на зиму / depositphotos.com

Зберегти свіжу капусту на зиму нескладно, якщо знати кілька правил. Варіантів, насправді, небагато - льох або квартира. УНІАН підкаже, як уберегти улюблений овоч від гниття і жителям приватних будинків, і мешканцям багатоквартирних будівель.

Раніше ми розповідали, як зберігати буряк.

Як зберігати капусту в підвалі на зиму

Правила зберігання капусти в погребі / depositphotos.com

Для того, щоб забезпечити збереження білокачанної або червонокачанної капусти, можна використовувати льох або підвал. Це особливо зручно, тому що в ньому можна також зберігати моркву взимку. Досвідчені господині кажуть, що є всього кілька найбільш вдалих способів.

Відео дня

Залишимо ситуацію в підвішеному вигляді

Такий варіант досить простий - вам потрібно обмотати міцною ниткою капусту за качан і підвісити її в погребі. Це зручно - овочі не будуть займати багато місця або стикатися з будь-якими поверхнями. Якщо вибираєте такий спосіб, при збиранні капусти не обрізайте качан занадто сильно і залишайте верхні листки - з часом вони засохнуть і захистять наступні шари капусти від загнивання.

Читайте такожДе зберігати моркву в квартирі: 4 зручних варіанти збереження продукту взимкуВічне життя в піску

Поширений метод, за допомогою якого, до речі, багато господинь зберігають і моркву. Існує два варіанти:

Капусту потрібно викласти в дерев'яний ящик, залишаючи 3-5 сантиметрів між овочами, і засипати сухим піском. Потім викласти другий шар капусти і так повторювати, поки ящик не буде заповнений.

Засипати в ящик 20 см сухого піску і увіткнути капусту качанами вниз. При цьому важливо пам'ятати, що довжина качана повинна бути не менше 8 см.

Зберігання капусти в ящику

Суть цього методу така ж, як і в попередньому варіанті, але тільки без піску. Вам потрібно взяти чистий сухий дерев'яний ящик і викласти в нього 5 качанів капусти, потім другий шар - теж 5 штук. Враховуйте, що перший шар потрібно класти качанами вгору, а другий - качанами вниз.

Метод "Піраміда"

Деякі люди зберігають капусту штабелями - цей варіант підходить тим, у кого в підвалі або погребі мало місця. Для цього вам потрібно спорудити дерев'яну конструкцію з рейок, відстань між якими дорівнюватиме 10 см. Зовні вона повинна нагадувати піраміду. Качан у капусти відрізати і кожен овоч викласти на конструкцію, залишаючи невеликі відстані. За допомогою даного методу у вас вийде зберегти капусту до весни.

Як зберігати капусту в домашніх умовах

Де зберігати капусту в квартирі / depositphotos.com

Реальність така, що в квартирі місця для зберігання овочів не так вже й багато - холодильник або балкон. Але і тут, вибираючи один з двох варіантів, потрібно враховувати правила, інакше овочі пропадуть, а ви засмутитеся.

Як правильно зберігати капусту на балконі 

Ідеально, якщо ваш балкон засклений і утеплений - тільки тоді він підходить для капустяної сієсти. Особливо ці два показники важливі взимку - морози прискорюють процес загнивання капусти.

Спосіб сам по собі досить простий - вам потрібно знайти ємність для капусти (ящик або коробку) і викласти туди капусту. Можна в натуральному вигляді, а можна обернути папером або харчовою плівкою. Бажано раз на місяць перевіряти, як йдуть справи - тоді у вас вийде вчасно врятувати дорогоцінні овочі, якщо вони вирішать відійти в інший світ.

Чи можна зберігати капусту в холодильнику

Даний варіант такий же, як і попередній, з одним лише нюансом - температура в холодильнику не завжди однакова. Перепади трапляються, коли ви відкриваєте дверцята - всередину надходить тепло, а це може вплинути на збереження овочів.

Зберігати капусту в холодильнику можна без будь-якої упаковки, але тоді верхні листки будуть в'янути, а вам доведеться їх знімати. Краще використовувати харчову плівку - вона захистить капусту від зовнішніх факторів і зможе гарантувати вам повне збереження овочів.

Вас також можуть зацікавити новини: