Магнітне поле Землі захищає нас від вбивчої радіації Сонця / Фото nasa.gov

У магнітному полі над Південною Америкою та частиною Атлантичного океану утворилася "вм'ятина". Її назвали Південно-Атлантичною магнітною аномалією (ЮАМА).

Зараз вона практично не впливає на людську повсякденність. Але останні спостереження показують, що ЮАМА посилюється і розширюється на захід, йдеться в статті на офіційному сайті NASA.

Також ЮАМА розділилася надвоє: зараз в ній спостерігається два мінімуми напруженості магнітного поля.

Читайте такожАстрономи показали фото "космічного метелика"

Аномалія виникла через дві особливості нашої планети: нахилу осі магнітного диполя Землі та руху потоків розплавлених металів всередині зовнішнього ядра. Оскільки рух потоків в ядрі з часом змінюється через складні геодинамічні умови в самому ядрі й на границі з твердою мантією вгорі, магнітне поле також коливається і в ньому виникають аномалії.

Магнітний екран затримує потік заряджених частинок, що випускаються Сонцем і потрапляють в магнітосферу Землі. Там вони утримуються і накопичуються в радіаційних поясах Ван Аллена, рухаючись вздовж ліній магнітного поля. Ці частинки можуть наближатися до поверхні планети й віддалятися від неї.

Читайте такожSpaceX запустила на орбіту нову партію інтернет-супутніків Starlink (відео)

Внутрішній, найближчий до поверхні, радіаційний пояс Ван Аллена знаходиться на висоті близько 4 тис. км над землею. Це дає можливість утримувати частинки на достатній відстані від планети й забезпечує умови для роботи орбітальних супутників. Але під час магнітних бур заряд, що накопичується в радіаційних поясах може деформувати магнітне поле, дозволяючи часткам проникати в атмосферу нижче. При цьому поле в області ЮАМА слабшає сильніше, ніж в інших областях.

Зміна ЮАМА дає дослідникам нові можливості для розуміння ядра Землі і того, як його динаміка впливає на інші системи планети, - йдеться в повідомленні.

Такі процеси потенційно небезпечні для космічних апаратів на низькій навколоземній орбіті. Попадання в супутник протона з високою енергією, може викликати коротке замикання і частково або повністю вивести апарат з ладу. Через це оператори часто відключають частину апаратури супутників при проходженні через аномалію.

Зміни ЮАМА підтверджують необхідність посиленого вивчення магнітного поля планети в цьому регіоні. Це дозволить інженерам і вченим розробити ефективний захист від впливу заряджених частинок, а також дасть додаткові можливості для вивчення процесів, які проходять під поверхнею планети.

Ще новини: