Спланувати авіапереліт з пересадкою цілком реально / Фото REUTERS

Як правильно спланувати авіапереліт з пересадкою

07:23, 09.07.2019
12 хв. Туризм

Багато туристів, прагнучи заощадити на організації далекої подорожі, планують свій авіапереліт самостійно. І найчастіше така подорож передбачає пересадку на шляху до бажаного місця. УНІАН.Туризм розповість вам, як спланувати свій авіапереліт з пересадкою, щоб він виявився мінімально стресовим або ж максимально насиченим.

Ринок авіаперевезень в Україні поступово розвивається, але все ще далекий від ідеалу. Так, до наших аеропортів вже літають лоукостери і їхня кількість поступово зростає, але поки вони охоплюють далеко не весь спектр напрямків, куди українці хотіли б потрапити самостійно і бажано максимально бюджетно. Якщо говорити про далекі напрямки, то, як правило, якщо і є туди прямі авіаперельоти з України, то вони доволі дорогі, а тому часто доводиться планувати маршрут з пересадкою самостійно.

Читайте такожГалопом по музеях зі знижкою: всі плюси і мінуси картки туриста

Найчастіше доводиться летіти з України лоукостером до якогось із міст Європи, а звідти продовжувати подорож до вашої заповітної мети. Адже по Європі літає набагато більше бюджетних авіалінії, в тому числі за тими напрямами, за якими пропозиції з України аж ніяк не можна назвати економним. До речі, про те, як не розоритися на подорожі бюджетними авіалініями, читайте в попередньому матеріалі УНІАН.Туризм.

Відео дня

Однак тут є одна заковика: найчастіше найбільш вигідний у фінансовому плані маршрут передбачає найбільш незручну стиковку. А тому при самостійному плануванні авіаперельоту з пересадкою, потрібно враховувати цілий ряд важливих моментів, про які ми вам зараз розповімо.

Дізнаємося, чи в одному аеропорту приймаються рейси ваших авіакомпаній

Зрозуміло, оптимальний варіант для стикування авіарейсів – коли вони виконуються однією авіакомпанією і, відповідно, обслуговуються в одному аеропорту. Але не завжди так виходить. Наприклад, у тій же Варшаві чи Берліні, де досить зручно робити пересадку, по два аеропорти, і вони знаходяться на досить великій відстані один від одного. Мова йде про десятки кілометрів, на подолання яких вам знадобитися додатковий час та фінансові витрати. Крім того, у такому випадку вам доведеться двічі проходити перевірку на безпеку і возитися з багажем. А якщо у вас ще багато речей з собою – перевозити їх з одного кінця міста в інший теж досить важко.

Читайте такожCouchsurfing на будь-який смак: безкоштовний нічліг, компанія в поїздці, екскурсія чи секс-туризм

З іншого боку, варіант з двома різними аеропортами буде не проблемою для тих туристів, які захочуть зупинитися на пару днів в «транзитному» місті. Таким чином, ви зможете зробити вашу поїздку ще яскравішою, розширивши її на додаткове місто, якщо воно вас, звісно, цікавить. В такому випадку, відштовхуючись саме від привабливості для вас того чи іншого міста і варто планувати вашу пересадку.

До того ж, це дуже зручно в тому випадку, якщо у вас доволі багато часу між двома рейсами, але ви не хочете весь цей час стирчати в аеропорту. Наприклад, ваш рейс з Києва до Берліна прибуває об 11 ранку, а наступний - вирушає о 16 вечора. Такого «вікна» в 5 годин недостатньо, щоб зганяти в місто на повноцінну екскурсію. Але і проводити їх в аеропорту досить утомливо, та й доведеться витрачати зайві гроші на їжу і напої. У такому випадку другий рейс можна просто перенести на день-два, присвятивши їх знайомству з цим, безумовно, яскравим і цікавим містом.

Вивчаємо, як далеко «транзитний» аеропорт від центру міста

Якщо ви все ж не хочете витрачати зайвий день на ночівлю в місті пересадки, але хотіли б з ним познайомитися хоч побіжно, варто точно розрахувати, чи встигнете ви повернутися туди-назад і хоч щось подивитися в місті.

Читайте такожОсобливості європейського транспорту: як і на чому їздити по країнах ЄС, щоб не розоритися

Приміром, одного разу у мене була пересадка 6 годин у Франкфурті-на-Майні. Це одне з небагатьох великих німецьких міст, де я ще не бувала, але не горіла особливим бажанням їхати туди спеціально. Мені було цілком достатньо двох-трьох годин на «швидке» знайомство. А сидіти всі 6 годин в дорогому франкфуртському аеропорту мені зовсім не хотілося.

Попередньо я вивчила, що до центру міста від аеропорту можна доїхати на міській електричці всього за півгодини, вони ходять в денний час з інтервалом 10-15 хвилин. Від терміналу аеропорту до зупинки 5 хвилин. Таким чином я підрахувала, що на дорогу туди-назад у мене піде півтори години. Залишалося ще 4,5 годин. Так як летіла я з іншої країни Шенгену, мені не потрібно було проходити паспортний контроль по прильоту, а тому одразу з літака я пішла на електричку. Багажу у мене з собою не було, а тому ніщо мене не обтяжувало. Ці 4,5 години я розділила так, щоб вистачило на повторну перевірку на безпеку, паспортний контроль на вильоті з ЄС в Україну та, власне, пройтися містом.

Знамениті хмарочоси Франкфурта-на-Майні / Фото REUTERS

В результаті у Франкфурті я провела 2,5 години. Їх вистачило на те, щоб прогулятися по «старому» центру зі всіма цими красивими старовинними будиночками, вийти на набережну, звідки відкривається прекрасний вид на знамениті франкфуртські хмарочоси, попити кави і, звісно, зробити фото для історії. Про те, чому на паспортний контроль і перевірку на безпеку я виділила 2 години, в наступному пункті.

Оцінюємо потік туристів в аеропорту пересадки

Як правило, великі транзитні аеропорти відрізняються великим пасажиропотоком. Наприклад, Франкфурт - один з найбільших аеропортів Німеччини, де рейси з усього світу прилітають-відлітають один за іншим. А тому варто розуміти, що на всі перевірки-реєстрації у вас піде часом більше, ніж в аеропортах поменше.

Якщо вже дуже хвилюєтесь, можете для надійності заздалегідь перевірити на сайті аеропорту, скільки іноземних рейсів перетинаються з вашим. Але це вже зовсім для заспокоєння. На ділі досить передбачити запас часу приблизно дві години до відльоту, це якщо вам не треба здавати багаж.

Перевіряємо, чи потрібна віза для виходу в місто

Якщо ваша пересадка намічена в країні, з якою в України безвіз, тоді все добре. Ви можете спокійно вийти, прогулятися і повернутися в аеропорт. Але є популярні пересадочні точки, де вийти за межі транзитної зони аеропорту без візи не можна.

Читайте такожПригоди без зайвого багажу: 6 порад для бюджетної та комфортної подорожі

Візьмемо той же Лондон. Це те місто, заради знайомства з яким варто виділити день-другий, якщо ви робите там пересадку. Але, як відомо, Великобританія не входить в шенгенську зону і для поїздок туди потрібно оформляти окрему візу. Так само є країни, до яких хоч і не потрібно оформляти візу заздалегідь, але по приїзду доведеться отримати її в аеропорту, сплативши відповідний візовий збір.

До речі, цей момент обов'язково варто врахувати, якщо в місті вашої пересадки більше одного аеропорту, і вам доведеться добиратися з одного в інший. Адже переїхати між ними без візи ви не зможете.

В яких містах зручно робити пересадку з урахуванням екскурсії містом

В останні роки кількість «зручних» пересадочних аеропортів в Європі, куди можна бюджетно і швидко потрапити з України, постійно зростає. Та й рейсів туди стає більше. Ми розповімо пару слів про деякі з них, де і в місті є що подивитися, залишившись на пару днів, і просто на екскурсію на півдня з аеропорту легко вирватися.

Кельн (Німеччина)

З України до Німеччини, мабуть, налагоджена найширша мережа бюджетних авіаперевезень - близько десятка міст. У багатьох з них дуже зручне розташування від аеропорту - близько 15-30 хвилин на метро або міській електричці. Це і Берлін і Гамбург, і Нюрнберг, і Франкфурт, й інші. Ми ж зупинимо вибір на аеропорті Кельн/Бонн, який рівно віддалено розташований в 15 кілометрах від обох міст. З Києва туди досить зручно за часом літає Wizz Air, а вже звідти можна підібрати кілька цікавих напрямків.

Читайте такожГотельне питання: як вдало підібрати житло і не зіпсувати подорож

Якщо мова йде про коротку екскурсію, Кельн зручний тим, що всього за 20 хвилин можна опинитися на залізничному вокзалі міста, який просто впирається в головну пам'ятку міста - знаменитий Кельнський собор. У п'яти хвилинах звідти - набережна Рейну і Старе місто. В принципі, декількох годин вистачить, щоб все тут подивитися і повернутися до аеропорту. А от якщо ви маєте парочкою додаткових днів, які готові витратити на знайомство з Німеччиною, тоді вам більше підійде Берлін, Гамбург або Мюнхен як пункт пересадки, адже для знайомства з цими містами декількох годин безумовно мало.

Варшава (Польща)

Ще одна країна, куди з України літає дуже багато лоукостерів, це Польща - теж близько 10 міст на будь-який смак. Особисто мені найбільше запам'яталися Гданськ, Краків і Познань (про перші два можна почитати у великих матеріалах УНІАН.Туризм - Гданськ і Краків). Ці міста добре підійдуть для тих туристів, у кого є кілька додаткових днів на пересадку.

Читайте такожЩо робити, якщо ви загубили закордонний паспорт під час подорожі

Якщо ж говорити про місто, з якого найбільша кількість бюджетних авіа напрямків далі за маршрутом - це, звичайно ж, Варшава. Тільки тут потрібно враховувати, що в місті два великих аеропорти, а два найпопулярніших серед українців лоукостера – Wizz Air та Ryanair – літають до різних з них, розташованих приблизно в 50 кілометрах один від одного: перший прилітає в аеропорт Варшава-Шопен, а другий - в Варшава-Модлін. Аеропорт Варшава-Шопен знаходиться в 10 кілометрах від міста і туди легко можна дістатися на поїзді або автобусі. У того ж Wizz Air через цей аеропорт проходить досить багато цікавих напрямків, в тому числі й до Маракешу (Марокко). Так як це найбільший аеропорт міста, там базується величезна кількість інших авіакомпаній, у тому числі бюджетних. А ось аеропорт Варшава-Модлін в плані дороги не такий зручний - майже 50 кілометрів від центру.

Відень (Австрія)

В австрійську столицю можна потрапити з України лоукостером Wizz Air, а вже звідти - варіантів не злічити. Віденський аеропорт в Швехаті розташований в 18 кілометрах від центру міста і є найбільш завантаженим аеропортом країни. Тільки у одного Wizz Air там три десятка різних напрямків, про бюджетні перельоти куди з України варто тільки мріяти. Окрім угорського лоукостера через цей аеропорт літає чимало інших авіакомпаній, у тому числі бюджетних.

Читайте такожНа поїзді по Австрії: мальовничі краєвиди, доступ в найпотаємніші куточки та зупинки «на вимогу»

При цьому Відень - це той випадок, коли обов'язково варто витратити хоч один додатковий день на знайомство з містом. Добратися від аеропорту до центру міста можна за 15-30 хвилин на потязі, в залежності від його класу і ціни. Якщо ж у вас немає зайвого дня, але з Віднем познайомитися хочеться – за чотири-п'ять годин у місті є що подивитися. Прямо від залізничного вокзалу можна відправитися до палацу Бельведер, далі через Хундертвассер на набережну і на центральну площу, де розташований знаменитий Собор Святого Стефана, віденський Хофбург і музейний квартал. Саме ця частина міста найбільш туристична. Звичайно ж, це буде лише побіжне знайомство, без заходу всередину цікавих пам'яток. Але комусь і цього буде достатньо.

Рига (Латвія)

З України в аеропорт Риги літають за цілком лояльними цінами, зокрема, Wizz Air і національна авіакомпанія Латвії airBaltic. В обох випадках вже звідти є чимало вигідних квитків за напрямами, куди з України ще немає бюджетних авіарейсів. Наприклад, до Рекьявика (Ісландія) або до інших країн Скандинавії. Також звідти лоукостерами можна потрапити в Італію, Іспанію чи Ізраїль. Місцевий аеропорт знаходиться в 13 кілометрах від центру міста, доїхати можна за 20-30 хвилин на автобусі або шатлі.

Вільнюс (Литва)

Ситуація з Вільнюсом практично повністю збігається з Ригою - ті ж авіаперевізники з України і практично ті ж напрямку далі. Тільки аеропорт знаходиться ще ближче до міста - в 7 кілометрах від центру. Дістатися можна як автобусом, так і міською електричкою. Про те, чому варто заглянути в Вільнюс, читайте у великому матеріалі УНІАН.Туризм.

***

Іноді пересадка з «запасом» здатна зробити вашу пригода тільки яскравішою. Це може бути знайомство з абсолютно новим для вас містом або ж тепла зустріч з улюбленим місцем. Головне тільки все добре спланувати. Вдалих вам польотів!

Марина Григоренко

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся