Відпочинок необхідний українцям для відновлення сил / фото УНІАН (Янош Немеш)

Чи доречна відпустка під час війни, та щоб нікого не образити

11:29, 06.05.2022
13 хв. Туризм

На початку російської війни в Україні ті українці, хто ризикнув відправитися на відпочинок або, боронь Боже, показати в соцмережах щасливі відпускні фото, піддавалися нещадній критиці. В якійсь мірі вона була справедлива. Однак місяці йдуть, війна не припиняється, а людський ресурс – не безмежний. УНІАН.Туризм з'ясовував, чи доречна відпустка під час війни, і як її ліпше провести, щоб нікого не образити.

Чи мають українці моральне право на відпочинок в умовах війни

У перші тижні російського повномасштабного військового вторгнення на територію України всі українці максимально мобілізувалися заради однієї мети – дати відсіч ворогові, при цьому зберігши свої життя. Люди жили на межі своїх можливостей, чим би вони не займалися – на передовій, в інформаційних військах, волонтерили, забезпечували життєдіяльність міст або ж рятували генофонд країни, вивозячи жінок і дітей за кордон. У ті часи соцмережі та новинні ресурси рясніли шокуючими повідомленнями про звірства росіян і особистими трагедіями кожного українця. Тому будь-яке радісне фото на тлі загальнонаціонального горя сприймалося вкрай негативно.

Однак так не може тривати вічно – і про це вже через місяць-півтора війни активно заговорили психологи, всіляко просуваючи ідею, що потрібно продовжувати жити навіть під час війни, дозволяючи собі дрібні радості. Адже тільки так можна зберегти своє психічне здоров'я і продуктивність, щоб потім продовжити забезпечувати надійний тил нашим захисникам на передовій.

Літній відпочинок 2022 – швидше про відновлення ресурсу на боротьбу / фото Марина Григоренко

На жаль, вже стає ясно, що війна в Україні не закінчиться так швидко, як нам усім хотілося б, а тому, з наближенням літа, українці починають подумувати про відпочинок. УНІАН.Туризм вирішив розібратися, де можна відпочити, а доречніше сказати "відновити сили", цього року українцям і як це зробити, щоб при цьому нікого не образити і не нарватися на критику.

Відео дня

Де українцям відновити сили цього літа

Для більшості українців цього року літній відпочинок за кордоном, швидше за все, залишиться недосяжним через низку причин.

По-перше, грошове питання – практично всі українці, навіть ті, хто продовжив працювати в повному обсязі й навіть більше, відчули на собі скорочення зарплат, і це на тлі помітного зростання цін в Україні. Одночасно під питанням і курс гривні. Поки що влада його більш-менш контролює, принаймні, в безготівковій формі, проте хто знає, що буде через місяць-два.

По-друге, більшість чоловіків в Україні зараз невиїзні, тому виїхати у відпустку за кордон в найближчому майбутньому у багатьох не вийде навіть за наявності фінансових ресурсів.

По-третє, обмеженість у часі – люди, які все ж зможуть вирватися кудись хоч трохи відновити сили, відлучившись від своїх робочих або волонтерських обов'язків, навряд чи зможуть взяти велику відпустку. А оскільки потрапити за кордон зараз можна тільки наземним шляхом, в найкращому випадку витративши на дорогу в один кінець близько доби і дуже при цьому втомившись, навряд чи вони ризикнуть вибиратися в закордонну подорож.

Зараз українці, в першу чергу, їдуть до Європи рятуватися від війни / фото REUTERS

По-четверте, транспортне питання – знову ж таки, оскільки досі ще багато українців виїжджають з країни в першу чергу рятуючись від війни, на наземних кордонах можуть бути затори, та й квитки в поїзди або на автобуси може виявитися, що не завжди можна буде дістати.

По-п'яте, у багатьох може спрацювати моральний фактор – все ж кататися на відпочинок з України за кордон зараз не всім комфортно, в той час, коли населення багатьох країни світу жертвує своїм комфортом і фінансами для того, щоб допомогти українцям, які рятуються від війни.

В цілому, відпочинок за кордоном за бажання та наявності ресурсів в цьому році все ж буде доступний частині українців. Можливо, буде дещо змінена географія – знову ж таки, виходячи з доступності цін і можливості швидко дістатися, а також потреби у відсутності росіян.

Головна ж перевага в такому відпочинку – тиша і спокій, можливість пожити хоч кілька днів без постійних загроз ракетних обстрілів і сигналів тривог, адже, на жаль, на даний момент повністю безпечних в Україні місць немає.

Де в Україні відпочити цього літа

Більшість українців, які все ж зможуть викроїти трохи часу для відновлення сил в умовах війни, найімовірніше, відправляться на відпочинок в Україні. При цьому звична для українців географія літнього відпочинку все ж зміниться.

На жаль, цього року українці залишаться без літнього морського відпочинку на Чорному та Азовському морях, адже частина півдня України, на даний момент під російською окупацією, а навколо решти – ведуться активні бойові дії. І навіть якщо ці території вдасться повернутися повністю під контроль України, а активні бойові дії припиняться – через мінування берегової лінії перебувати там все ще буде небезпечно.

Про морський відпочинок в Україні поки доведеться забути / фото REUTERS

Частину популярних великих міст також тимчасово доведеться викреслити зі списку – деякі з них, як, наприклад, Харків чи Одеса, все ще під серйозною російською загрозою, а на заході України, в містах на кшталт Львова, Чернівців, Івана-Франківська, Тернополя чи Кам'янця-Подільського, де зараз зосереджена найбільша кількість внутрішніх переселенців, можуть бути серйозні проблеми з наявністю житла, тим більше, за адекватними цінами.

В цілому, плануючи відпочинок в Україні цього літа, треба розуміти, що популярні серед туристів Українські Карпати також можуть бути важко доступні так само через те, що туди на час перебралося чимало жителів інших регіонів. Можливо, після травневих свят частина з них все ж повернеться додому, проте не варто забувати, що багатьом людям поки ще нікуди повертатися.

Наприклад, на популярних сайтах з бронювання житла в тому ж Яремче на початок червня 2022 року є доступні номери, причому за цілком лояльними цінами – три ночі в скромному номері на двох обійдуться в суму від 1500 гривень. А ось у Пилипці вільних номерів на червень вже практично не залишилося, і коштують вони в середньому від 1000-2000 гривень на добу за двомісний номер. У населених пунктах поменше можна знайти житло від 500 гривень на добу за скромний номер на двох.

Туристам може не вистачити житла на заході України / фото Марина Григоренко

При цьому варто враховувати, що ринок знімного житла на заході Україні в період масового виїзду українців в більш безпечне місце через війну проявив кілька неприємних моментів, суть яких зводиться до того, що навіть якщо ви забронюєте житло заздалегідь, є ризик, що по приїзду на місце вас туди не поселять. Було чимало таких випадків, коли люди приїжджали в готель або на квартиру, а їм відмовляли в заселенні, тому що попередні мешканці вирішили там залишитися довше або ж знайшлися ті, хто запропонував більш високу ціну. Висновок – напередодні заїзду буде не зайвим зателефонувати і уточнити ще раз, чи збереглася ваша бронь.

Як варіант, можна зробити вибір на користь менш розкручених напрямків, які раніше ви обходили стороною, зосередившись на "зеленому" або оздоровчому туризмі.

Можна поїхати посидіти в горах в затишній хатині, розбавляючи своє дозвілля пішими походами та іншими активностями/пасивностями на свіжому повітрі. Насправді, крім розкручених Буковеля, Яремче, Пилипця або Ворохти, де можуть бути проблеми з наявністю вільних місць, по всій карпатській і прикарпатській частині України повно інших населених пунктів, головне тільки поставиться метою їх знайти.

В Івано-Франківській області також можна спробувати зупинитися в Микуличині, Поляниці, Татарові, Яблуниці або Вороненко, у Закарпатській області – у Гукливому, Ізках чи Подобовці неподалік від Воловця чи Пилипця, також у Шаяні чи Вишковому ближче до Хуста, а у Львівській області – у Сколе, Славському, Східниці, Тустані, Орові, Орявчику, Верхньому і Нижньому Синьоводному.

Можна підшукати менш популярні місця в районі Карпат – наприклад, те ж Сколе / фото Марина Григоренко

До слова, якщо хочете долучитися до життя посеред природи, необов'язково їхати строго в гори. Можливо, ви будете здивовані, проте Чернігівська область почала оговтуватися від бойових дій стрімкими темпами, вже активно пропонуючи порелаксувати на своїх теренах. Ще до війни область почала активно розвивати "зелений" туризм як можливість для жителів столиці вирватися на короткостроковий відпочинок. Чого тільки вартий парк дикої природи "Беремицький", який вже близько місяця тому відкрився для туристів і пропонує не тільки прогулянки, а й можливість зупинитися тут з ночівлею. Але ж це далеко не єдиний варіант релаксу на природі на Чернігівщині!

Чернігівщина вже почала запрошувати туристів – наприклад, парк природи "Беремицький" / фото Марина Григоренко

Крім того, можна спробувати підшукати собі щось у Вінницькій, Полтавській, Рівненській, Хмельницькій чи Черкаській областях, а також на Буковині. Насправді, в цих регіонах також красива природа, і зараз саме час спробувати щось нове.

Ще одна непогана ідея для відпочинку – відпочинок на Дністровському каньйоні, який простягнувся аж на чотири області – Івано-Франківську, Тернопільську, Чернівецьку та Хмельницьку. Особливо рекомендуємо зазирнути в Заліщики.

Той самий краєвид на Заліщики / фото Марина Григоренко

Також можна поєднати приємне з корисним, відправившись підлікувати здоров'я і нерви на курорти. Варіантів тут багато – можна попити водички в Трускавці й Моршині на Львівщині чи Миргороді в Полтавській області.

Природа біля Трускавця та Орова / фото Марина Григоренко

А можна відправитися на термальні курорти в Берегово, Солотвино або Косино в Закарпатській області. До слова, якщо хочете заощадити, необов'язково зупинятися безпосередньо в самих курортних містах – можна вибрати сусідні невеликі селища на зразок Яношів.

Можна спробувати і зовсім дикий відпочинок, відправившись на озера – Синевир (Закарпатська область), Світязь, Шацькі озера (обидва – Волинська область), а також спробувати дещо менш відоме – Блакитні озера у Чернігівській області, озеро Брестувате в Кіровоградській області, Біле озеро в Рівненській області або ж Шелехівське озеро в Сумській області.

Озеро Синевир / фото Марина Григоренко

Зрозуміло, вибираючи місце для відпочинку в Україні, багато хто зараз буде виходити з питань безпеки. Так, прикордонні регіони з Росією або Білоруссю, а також прифронтовою зоною будуть сприйматися з побоюванням як місце для відпочинку. Однак якщо виходити з міркувань побоювання "ракетних прильотів", на жаль, в цьому контексті в Україні немає безпечних місць. Проте, щоб трохи убезпечити себе – краще уточнити, чи є поруч з вашим потенційним місцем відпочинку об'єкти, які можуть бути сприйняті ворогом в якості мети.

Наскільки заздалегідь потрібно починати готуватися до поїздки

Багато досвідчених туристів давно вже взяли за правило планувати відпочинок заздалегідь, проте в умовах війни це практично нереально. По-перше, дуже складно вгадати з датою, а, по-друге, з місцем. Ніхто не знає, що буде в тому чи іншому місці навіть завтра. Тому радимо мати в голові кілька варіантів для відпочинку, але визначатися ближче до моменту виїзду. І обов'язково уточнюйте перед виїздом, чи нічого не змінилося в тому місці розміщення, який ви забронювали заздалегідь. До слова, найбільш ризикові відпочивальники взагалі можуть спробувати зняти житло вже походу за старим-добрим принципом "за оголошенням у віконці".

Як не нарватися на критику на відпочинку

І останній, але не менш важливий момент – як не накликати на себе своїм відпочинком гнів громадськості? Запам'ятайте: ви маєте право на відпочинок навіть в умовах війни, особливо якщо з перших днів ви важко працювали на тому чи іншому фронті. Інша справа, що потрібно все ж хоч трішки рахуватися з тим, що зараз у країни важкі часи, а тому зайві безтурботність або нестримні веселощі можуть образити інших людей. Ви ж не можете знати напевно, хто опиниться поруч з вами. Можливо, це будуть люди, що тільки вирвалися з пекла, або ж ті, хто втратив рідних.

Теж саме стосується того, що ви викладаєте в соцмережах, а, головне, коли ви це робите. Ніхто не забороняє вам поділитися радістю, більш того, іноді в стрічці навіть приємно бачити і щось позитивне. Однак безтурботні фото з відпочинку можуть виглядати недоречно в стрічці в особливо важкі для країни дні.

***

Відпочивати під час війни, щоб хоч трохи відновити свої сили і психічне здоров'я, не просто можна, а дуже навіть потрібно. Хоча б заради того, щоб з новими силами приєднатися до боротьби з ворогом. Звісно, при цьому варто враховувати цілу низку нюансів, розуміючи, що ваш відпочинок буде не зовсім таким, як ви звикли, а ще – трошки поваги до почуттів інших людей точно не завадить.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся