Румунія несправедливо обділена увагою українських туристів / фото Марина Григоренко

Подорож Румунією без власного авто: які нюанси варто знати

09:13, 15.10.2022
10 хв. Туризм

Сусідня з Україною дружня Румунія досі зовсім незаслужено залишається не надто популярною країною серед українських туристів. Частково тут грає роль не дуже зручне транспортне сполучення між двома країнами, а частково – слабка популяризація її туристичних принад серед українців. УНІАН.Туризм з власного досвіду розкриє секрети зручних подорожей Румунією без власного транспорту та розповість про її найцікавіші туристичні локації.

До початку повномасштабного військового вторгнення Росії до України чимало українців не розглядали Румунію як популярний туристичний напрямок через банальний брак зручного авіаційного сполучення. Якось так вийшло, що між двома країнами практично були відсутні прямі авіарейси, а ті одиниці, що виконувалися – були не дуже вигідними фінансово. Ну навіщо комусь було платити кілька тисяч гривень за квиток в один бік до Бухареста, якщо можна було за якихось 15-20 євро долетіти до більш популярних міст Західної чи Південної Європи.

З іншого боку, багато українців не дуже сприймали Румунію як прогресивний туристичний напрямок, досі тримаючи в пам'яті її комуністичний спадок у вигляді повної розрухи та бідності десь наприкінці 1980-х років. Але ж до цього Румунія мала багату та героїчну історію, що дійшла до наших часів у вигляді численних пам'яток архітектури та легенд.

Через 33 роки після повалення режиму диктатора Чаушеску, сучасна Румунія є дуже цікавою та чималою за розмірами країною Євросоюзу з дивовижною природою, де є і гори, і рівнини, і ліси, і море, з надзвичайно багатою історією, неймовірною яскравою архітектурою та смачною їжею, і все це за доволі приємними цінами.

Як доїхати з України до Румунії

Питання, як потрапити до Румунії з України, на жаль, досі залишається доволі болючим. Найоптимальнішим варіантом доїхати до країни та подорожувати нею залишається власний автомобільний транспорт. Тим паче, що в Румунії дійсно хороші дороги – чого тільки знамените шосе Трансфагараш варте. Деякі туристи насправді їдуть до Румунії тільки заради того, щоб ним прокотитися.

Трансфегераське шосе в Румунії / фото ua.depositphotos.com

Якщо ж у вас немає машини, справи виглядають кепсько. Так, в самій Румунії доволі непогано розвинена транспортна система. Територією країни курсує чимало поїздів та автобусів, до того ж, за доволі прийнятними цінами. Але є певні нюанси.

Румунська залізниця доволі розвинена / фото Марина Григоренко

Зокрема, на сайті румунських залізниць CFR Calatori можна доволі легко придбати квитки на поїзди. Вони тут різних категорії – як денні, так і нічні, як з сидячими кріслами, так і зі спальними вагонами. Втім, на деякі приміські поїзди квитки можна придбати лише в касах на вокзалі.

Така сама ситуація з автобусами – на них квитки доволі важко придбати онлайн заздалегідь, однак в Інтернеті можна відшукати розклади рейсів за потрібним вам напрямком та попередньо забронювати квитки. Оплатити їх можна або в касі, або, найчастіше, у водія, тож краще потурбуватися про готівку.

Також варто мати на увазі, що оскільки Румунія гірська країна, дорога тут між містами може бути трохи довша. Зате краєвиди чудові.

Чудові краєвиди Румунії / фото Марина Григоренко

А ось потрапити до Румунії з України буде важче. Раніше між країнами курсував поїзд далекого прямування "Київ – Бухарест", втім, наразі він скасований. Та й будемо чесні, вартість квитків на такі поїзди зазвичай не з дешевих.

Інформацію про курсування електричок між Румунією та Україною відшукати практично нереально, і, судячи з усього, наразі таких прямих маршрутів не існує, хоч, згідно з даними на сайті Держприкордонслужби України, можливості для перетину українсько-румунського кордону залізницею є аж в чотирьох пунктах пропуску.

Також можна підшукати варіанти дістатися до Румунії автобусом з Чернівців – кілька пропозицій є в Інтернеті, але також, як кажуть місцеві, на місці чатує чимало маршруток до прикордонної Сучави. Не найкращий варіант для тих, хто полюбляє добре сплановані маршрути, але все ж він існує. Ті, хто подорожує між країнами з Буковини часто, вже давно спланували всі маршрути, але якщо ви їдете вперше, може бути трохи нервово.

До Румунії зручно добиратися поїздом Intercity 407 Corona "Будапешт – Брашов" / фото Марина Григоренко

Я ж добиралася з України до Румунії обхідним маршрутом через Угорщину. Це доволі довго – приблизно півтори доби, але надійно, хоч і не без неприємних нюансів. Якщо коротко, маршрут такий: Київ – Мукачево – Дебрецен – Клуж-Напока. Ділянка "Мукачево – Дебрецен", де кордон потрібно проходити в пункті пропуску "Чоп – Захонь", найбільш неприємна. Однак з угорського Дебрецена до Румунії курсує прекрасний нічний поїзд Intercity 407 Corona "Будапешт – Брашов", радимо мати його на увазі. Детальніше про цей досвід читайте в нашому окремому матеріалі.

Також можна скористатися одним з румунських аеропортів – з Європою у країни добре авіаційне сполучення. Детальніше читайте в нашому окремому матеріалі.

Перетин румунського кордону

Румунія хоч і є країною Європейського Союзу, вона поки не приєдналася до Шенгенської зони, щоправда, до цього все активно йде. Поки цього не сталося, варто знати, що при перетині кордону Румунії з будь-якою іншою країною потрібно проходити паспортний контроль. Приміром, якщо їхати з Угорщини, то на шляху прямування на вас чекатимуть дві зупинки для перевірки документів.

Водночас, Україна має безвіз з Румунією в межах великої угоди з ЄС, тож для перетину її кордонів українцям не потрібно оформлювати жодних віз.

Румунська валюта та ціни в країні

Наразі національною валютою в Румунії є румунський лей. Перехід країни на євро має відбутися не раніше, ніж через 5-6 років.

1 румунський лей наразі дорівнює близько 7,25 гривень. Однак майте на увазі, що при оплаті з гривневої карти на вас може чекати подвійна конвертація.

Румунська валюта – лей / фото Марина Григоренко

Ось чим Румунія виграє як туристичний напрямок, так це цінами. Доволі легко можна знайти цілком пристойне одномісне житло економ-класу за ціною близько 20-25 євро за добу, причому це в туристичних містах неподалік від центру.

Така ж ситуація з цінами на транспорт, туристичні послуги та їжу – вони приблизно на рівні українських або зовсім трохи дорожчі.

Їжа та напої в Румунії

Якщо говорити про традиційну румунську кухню, то її основу складають рослинні та тваринні фермерські продукти, здебільшого з натуральним смаком. Тут дуже популярні супи, м'ясні вироби, овочі, коренеплоди, сири, випічка та вироби з кукурудзи (напевно, всі чули про мамалигу). Загалом, класична румунська кухня доволі проста та ситна, і вона навряд чи спричинить у вас гастрономічний шок. Тим паче, що тут є чимало спільного з молдовською та українською кухнями. Але спробувати щось національне все одно варто.

Для швидкого перекусу в Румунії найкраще підійдуть усілякі пиріжки, які продаються на кожному кроці, вони доволі дешеві та ситні – в середньому їхня ціна становить 4-7 лей, тобто менше 50 гривень. І це буде значно дешевше, ніж "завезений" фастфуд типу McDonald's.

Типовий румунський фастфуд / фото Марина Григоренко

Тим не менш, і це мене навіть здивувало, в Румунії чудова кафешно-ресторанна культура, яка в чомусь нагадує українську. Там також чимало сучасних стильних закладів, де можна дуже приємно і смачно посидіти.

В Румунії багато цікавих сучасних закладів / фото Марина Григоренко

Окрема історія – це кава. Багато українців, розбалуваних українською кавовою традицією, приїжджаючи до Європи, скаржаться на якість місцевої кави. Так от Румунія – зовсім не той випадок. Там дійсно дуже багато гарних кав'ярень зі смачною кавою усіх можливих варіацій, та ще і зі стильним дизайном. Ціни на каву приблизно як в Україні.

В Румунії дуже смачна кава / фото Марина Григоренко

А ще Румунія – країна виноробства, причому вина тут найрізноманітніші, залежно від регіону – як білі, так і червоні, як сухі, так і солодкі.

Румунія – країна виноробства / фото Марина Григоренко

Румунська мова

А ось румунська мова – це не для слабаків. Це той випадок, коли мова не схожа ні на що з того, що ви можете знати. Так, тут є окремі слова, схожі на українську, російську, італійську, німецьку, англійську та ще хтозна які мови, але загалом відмінностей набагато більше.

Водночас, люди в Румунії добре знають англійську мову, принаймні у великих містах та на туристичних локаціях. Також, залежно від регіону, тут можуть розуміти німецьку, італійську чи хорватську мови. В принципі, порозумітися можна. Тим паче, що місцеві жителі – доволі відкриті та комунікабельні, тож вони завжди знайдуть спосіб вас зрозуміти.

На які міста Румунії варто звернути увагу

Румунія – доволі велика та різноманітна країна, тому подивитися усе цікаве за одну поїздку точно не вийде. Приміром, я під час своєї подорожі зосередилася на Трансильванії, заїхавши в міста Клуж-Напока, Сібіу та Брашов – і саме про них піде мова у наступних матеріалах.

Але також тут варті уваги такі місця, як столиця Бухарест, чорноморські курорту Констанци, Румунські Карпати, старовинні замки, а ще міста Сігішоара, Сату-Маре, Орадя, Ясси, Тімішоара, Арад та багато іншого.

***

Румунія має всі шанси стати для українців неочікуваним приємним туристичним відкриттям, де за доволі прийнятні гроші можна побачити багато цікавого та красивого, а ще отримати гарний сервіс, адже румуни відрізняються чудовою гостинністю. До того ж, принаймні як мені здалося, вони багато в чому схожі на українців і тому з ними легко порозумітися. І нехай тут на вулицях немає такої очевидної підтримки України, як, приміром, у Польщі, Чехії чи країнах Балтії, але насправді вони нас дуже підтримують.

Марина Григоренко

***

Вас також можуть зацікавити такі матеріали:

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся