Брашов – одне з найпопулярніших туристичних міст Румунії / фото Марина Григоренко

Не тільки замок Дракули: чим туристів приваблює трансільванське місто Брашов

09:33, 03.06.2023
10 хв. Туризм

Протягом останніх років Румунія стрімко набирає популярність на туристичній мапі Європи. Українці за відсутності авіасполучення в умовах війни теж почали уважніше придивлятися до сусідньої країни, якій дійсно є що запропонувати туристам. УНІАН.Туризм розповість про одне з найпопулярніших туристичних міст Румунії – Брашов, від якого просто рукою подати до знаменитого на увесь світ замку Дракули.

Разом з Сибіу (Sibiu), Брашов (Braşov) вважається одним з найпопулярніших серед туристів міст Румунії. І хоча ці міста багато в чому схожі, відмінностей між ними не менше. Так, якщо Сибіу – це ідеально вилизане місто (про нього можна почитати в нашому окремому матеріалі), то Брашов – це типове туристичне місто з усіма його недоліками у вигляді натовпів туристів, черг на популярних локаціях та характерних запахів у закутках. І, тим не менш, це місто однозначно варте того, щоб його відвідати.

Трохи фактів про Брашов

Датою заснування міста вважається 1235 рік, а його засновниками називають лицарів тевтонського ордена. Місто виникло як транспортний вузол доріг через гірські перевали в Карпатах.  

З середини 13 століття за сучасним Брашовом закріпилися кілька назв – німецька Кронштадт, що значить "коронне місто", латинська Корона та, власне, місцева Брашов. Історики досі сперечаються, що Кронштадтом називали саме місто, тоді як назву Брашов застосовували до адміністративного округу. Інші кажуть – обидві назви стосувалися міста.

З 1950 по 1960 роки місто мало назву Орашул-Сталін, втім, від нього, на щастя, вирішили відмовитися на честь історичного ще до повалення комуністичного режиму в країні.

Нині Брашов – шосте за кількістю населення місто Румунію, там проживає трохи більше 250 тисяч людей. Також це другий за значимістю промисловий центр країни – після столиці Бухареста.

Як доїхати до Брашова

Потрапити до Брашова можна багатьма способами, залежно від того, звідки ви їхали. Приміром, наша подорож Румунією проходила через кілька міст: спочатку ми доїхали потягом з угорського Дебрецена до трансільванської столиці Клуж-Напока (про місто можна почитати в нашому окремому матеріалі). Звідти ми вирушили потягом до вже згаданого міста Сибіу автобусом, а вже звідти – потягом до самого Брашова. Назад з Брашова ми їхали прямим потягом Corona InterCity "Budapest – Brașov", що також робить зупинки у Дебрецені та Клужі.

Загалом, залізничне сполучення в Румунії доволі розвинене, а ціни на квитки – цілком прийнятні. Єдиний момент: оскільки це гірська країна – подекуди дорога що потягом, що автобусом займає дуже багато часу, часто також з пересадками, адже доводиться багато об'їжджати (зате які краєвиди!). Більше про особливості румунського громадського транспорту читайте в нашому окремому матеріалі.

Ось такі краєвиди з вікна поїзда до Брашова / фото Марина Григоренко

До речі, вже влітку 2023 року в Брашові планують відкрити аеропорт – перше летовище країни, побудоване в пост-комуністичний період, а загалом 17-й аеропорт Румунії. Очікується, що перші рейси звідти літатимуть до Лондона, Барселони, Брюсселю та кількох міст Німеччини. Крім того, тут планують запустити сезонні рейси до курортів Греції та Туреччини. Літатимуть до Брашова переважно лоукостери.

Також зазначимо, що оскільки румунська цивільна авіація нині переживає період розвитку – сюди активно просуваються відомі європейські лоукостери, то й ціни на румунські рейси зараз доволі приємні. Ця інформаціє є вельми корисною для українців, адже наразі через російську війну в Україні відсутнє цивільне авіасполучення. Тож наші громадяни літають світом через аеропорти сусідніх країн (більше про це читайте в нашому окремому матеріалі).

Де зупинитися в Брашові

Оскільки Брашов – це дуже популярне серед туристів місто, це позначилося і на ціні готелів: вони тут дорожчі, ніж в інших містах. Загалом в місті вистачає закладів розміщення – понад 500 варіантів на будь-який смак та бюджет. Це і готелі, і хотели, і апартаменти.

Вартість однієї ночівлі в Брашові в двомісному номері стартує від 700 гривень – це буде не найновіший пансіон чи апартаменти десь в 2 кілометрах від центру. За хороший готель в історичному центрі доведеться викласти не менше 2000 тисяч гривень за номер для двох.

Де поїсти в Брашові

Як і у кожному туристичному місті, в Брашові величезна кількість закладів харчування на будь-який смак – від кав'ярень і наливайок до фастфуду та ресторанів національної кухні. І якщо в Сибіу знайти місце в закладі з хорошими відгуками було доволі важко, то в Брашові з цим набагато простіше.

У Брашові навіть є "П'яна вишня" / фото Марина Григоренко

А якщо ви раптом засумуєте за Батьківщиною, то на головному туристичному променаді Брашова є заклад української мережі "П'яна вишня".

До речі, оскільки Румунія – виноробна країна, радимо вам спробувати місцеві вина.

Що подивитися в Брашові та навколо

Щоб отримати максимум від відвідування Брашова, радимо їхати сюди на кілька днів, адже тут насправді є дуже багато чого цікавого – як в самому місті, так і за його межами.

Прогулянка історичним центром

На це можна сміливо виділяти один день. Ну добре, половинки теж вистачить, якщо поспішаєте. Серед основних локацій, які варто додати до свого must visit list – готична Чорна церква 14 століття, міська ратуша 16 століття, ворота Катаріни та Страда Сфорій, яку в деяких джерелах вважають найвужчою вуличкою не лише Румунії, але й всієї Європи – ширина її 111-135 сантиметрів.

Центр Брашова має типову будову старовинних західноєвропейських міст з хаотичними вуличками та симпатичними кольоровими будиночками з червоними дахами. Безцільно тинятися тут можна доволі довго, роздивляючись усілякі дрібнички і забігаючи кудись щось випити-перекусити.

Милування панорамою міста

Після прогулянки містом, саме час піти подивитися на нього згори. Причому в місті є для цього кілька локацій. З одного боку – це Чорна та Біла вежі, що є частиною історичного міського муру. Обидві вони розташовані на пагорбі, пройти від однієї до іншої доволі просто – хоча й доведеться трохи побігати сходами вверх-вниз, й з них відкриваються краєвиди на історичний центр, а також на напис Brasov в стилі "Голівуду". Його взагалі видно майже з будь-якої частини міста.

Поїздка на гору Тампа на фунікулері

Ще один варіант помилуватися панорамою міста, але вже з іншого боку – піднятися на гору Тампа висотою 900 метрів просто посередині міста. Вона розташована прямо за історичним центром і піднятися на неї можна двома способами: для ледачих – на фунікулері, для активних – пішки.

Підйом на гору Тампа в Брашові на фунікулері / фото Марина Григоренко

Багато туристів обирають фунікулер, особливо якщо вони обмежені в часі. Тим паче, що коштує він взагалі недорого – 15 румунських лей в один бік (близько 120 гривень). Втім, в туристичний сезон слід приготуватися до величезних черг. Нам хотілося спробувати проїхатися нагору з цікавості – і в підсумку в чергах ми провели близько 45 хвилин, перш ніж кабінка фунікулера довезла нас на гору за лічені хвилини. Донизу ми вже спускалися пішки.

А оскільки підніматися на гору доволі легко – близько години, якщо не дуже поспішати, то це така собі економія часу, чекати на фунікулер. При цьому на гору прокладений зручний маршрут з розміткою через ліс, то ж ви точно не заблукаєте. Тільки взуття краще взяти спортивне, адже там може бути слизько.

На самій горі всі одразу йдуть до того самого знаку Brasov. Щоправда, вид з-за нього так собі, тож краще йти одразу на оглядовий майданчик милуватися краєвидом – окрім самого міста звідти прекрасно видно гори Карпати, в тому числі найвищу гору Румунії – Молдовяну.

Краєвиди з гори Тампа в Брашові / фото Марина Григоренко

Якщо в вас є час і натхнення – дуже радимо прогулятися трохи далі горою, там на вас чекатимуть неймовірні краєвиди на гори, а ще – кілька туристичних маршрутів на різні можливості та тривалість.

Хайкінг в Румунських Карпатах

Активні туристи можуть зупинятися в Брашові, а звідти вже вирушати в походи Румунськими Карпатами. Приблизно в 1-2 годинах їзди машиною тут є одразу кілька цікавих локації для любителів походів в гори та скелелазіння – вже згадана вище Молдовяну, нацпарк Piatra Craiului, природний парк Бучеджі та гірськолижний курорт Пояна-Брашов.

Поїздка легендарною трасою Трансфагараш

Якщо в вас міцний вестибулярний апарат і є водійські права – можна виділити день на поїздку знаменитою на увесь світ трасою Трансфагараш. Деякі туристи спеціально їдуть до Румунії лише для того, щоб нею прокотитися.

Трансфегераське шосе було побудовано в 1970-1974 роках за наказом диктатора Ніколає Чаушеску для військових потреб, найвищої точки воно досягає на висоті 2034 метри. Нині це одна з найкрасивіших доріг у світі.

Знамените Трансфегераське шосе в Румунії / фото ua.depositphotos.com

Через пізнє танення снігу на високогірній ділянці наскрізний рух по дорозі між північними і південними схилами Карпат відкрито тільки з 30 червня по 1 листопада, і тільки в світлий час доби – з 06:00 по 22:00. Рекомендована швидкість руху – 40 км/год.

В його околицях також знаходяться інші румунські пам'ятки: гірське озеро і водоспад Биля і фортеця Поєнарь, також відома як резиденція Влада Дракули. Саме її у 15 столітті господар Валахії Влад III Цепеш суттєво перебудував і обрав за місце проживання.

Замок Дракули і не лише

Втім, більшість туристів в пошуках Дракули прямує не до фортеці Поєнарь, яку чимало путівників називають як Real Dracula Castle, а до більш розкрученого замку Бран. Адже якщо в першому Цепеш реально проживав, то в другому він лише іноді ночував під час полювання. Втім, саме в замок Бран Брем Стокер помістив події роману "Дракула", що згодом зробило фортецю всесвітньо відомою та надзвичайно популярною серед туристів.

Замок Бран в Румунії / фото en.wikipedia.org/Dobre Cezar

Доїхати до замку Бран з Брашова можна автобусом – відстань між ними всього лише 30 кілометрів. Втім, враховуючи, що автобуси ходять не часто, а ландшафти тут гірські – краще на поїздку виділяти цілий день.

Також дорогою можна заїхати в місто Ришнов та відвідати однойменно цитадель, побудовану тевтонськими лицарями на початку 13 століття.

***

Брашов зовсім невипадково є настільки популярним серед туристів. Сюди можна приїхати як на вікенд, так і на тиждень – і ви точно знайдете, чим зайнятися. При цьому ціни тут цілком доступні, тож ви зможете отримати повний букет вражень не за всі гроші світу.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся