Зазвичай жваві вулиці турецьких міст незвично бачити такими / фото Марина Григоренко

Турецький локдаун Vs відпустка на травневі: що варто врахувати туристам

07:49, 30.04.2021
12 хв. Туризм

З 29 квітня в Туреччині почав діяти надсуворий локдаун, який триватиме аж до 17 травня. Тим часом українські туристи, які традиційно вибирають цю країну як один з основних напрямків для відпочинку на травневі свята, опинилися збитими з пантелику, що ж тепер буде з їхніми планами. УНІАН.Туризм днями протестував демо-версію турецького локдауну, і тепер готовий поділитися з читачами, чи можливий комфортний відпочинок в Туреччині в період дії жорстких карантинних обмежень.

Про те, що в Туреччині запровадять тотальний локдаун через ситуацію з коронавірусом на період загальнонаціональних свят з 23 по 25 квітня, я дізналася вже прибувши до країни відпочити кілька днів. Втім, я вирішила не панікувати, натомість спробувала насолодитися відпусткою настільки, наскільки це можливо. Тим більше, що туристів більшість заборон все ж не стосувалися. Діючі в той період карантинні обмеження практично не відрізняються від тих, що запроваджуються з 29 квітня по 17 травня, а тому мій досвід напевно стане в нагоді тим туристам, які запланували свій відпочинок в Туреччині на травневі свята.

Які карантинні обмеження діють в Туреччині з 29 квітня по 17 травня

Ключове тут те, що з 19:00 29 квітня до 5:00 17 травня громадянам Туреччини, а також іноземцям, які мають посвідку на проживання в країні, забороняється виходити з дому без крайньої необхідності. Водночас на іноземних туристів ця вимога не поширюється.

Водночас протягом трьох тижнів в Туреччині зупиняється робота практично всіх установ і навчальних закладів. Продуктові магазини та ринки працюватимуть з 10:00 до 17:00 з понеділка по суботу, а по неділях все буде закрито. Будуть також працювати чергові аптеки. Кафе і ресторани працюватимуть тільки на винос і на доставку. Ресторани готелів будуть обслуговувати тільки проживаючих в них постояльців.

Відео дня

Крім цього, з 29 квітня в країні міжміські поїздки будуть можливі тільки з обов'язковим дозволом. Бронювання готелів не є винятком для обмежень на міжміські поїздки. Громадський транспорт працюватиме з 50% заповнюваністю, при цьому пасажиру, в тому числі іноземцю, буде необхідний HES-код. Отримати його необхідно в проміжок часу за 72 години до вильоту в Туреччину, заповнивши спеціальну форму.

При цьому влада Туреччини поспішила заспокоїти, що іноземні туристи зможуть без обмеження пересуватися між містами без скупчення людей (тобто на авто чи шатлі), відвідувати історичні музеї та інші туристичні об'єкти країни.

Туристам у Туреччині не забороняється виходити на вулицю, але певні незручності від локдауну є і для них / фото Марина Григоренко

Втім, враховуючи все вищевикладене – певні незручності іноземним туристам локдаун в Туреччині все ж доставить. Тож ділюся своїм безцінним досвідом туриста, який потрапив до Туреччини в період найжорсткіших карантинних обмежень.

Як туристу потрапити до Туреччини в період локдауну

На період тотального локдауну Туреччина вирішила не запроваджувати додаткові умови для в'їзду іноземних туристів. Тож українцям, як і раніше, потрібно виконати наступні умови:

  • При посадці на літак надати негативний результат ПЛР-тесту на коронавірус, зроблений не раніше, ніж за 72 години до вильоту. Більш того, з 15 травня цю вимогу обіцяють скасувати для українців. Самоізоляція по прибуттю в країну не потрібна.
  • Заповнити спеціальну онлайн-форму для присвоєння HES-коду в проміжку часу за 72 години до поїздки до Туреччини.
  • По поверненню з Туреччини додому українці повинні надати негативний результат тесту на коронавірус або ж відправитися на 14-денну самоізоляцію з використанням додатку "Дій вдома" з можливістю дострокового припинення після отримання негативного результату тесту. Як все це краще провернути, читайте в нашому великому матеріалі.

Які документи туристу в Туреччині потрібно завжди мати при собі

Відпочиваючи в Туреччині в період локдауну варто розуміти, що це вам не Україна – тут карантинних обмежень дотримуються всі без винятку, а поліція – ретельно стежить за ситуацією. Тому маску краще не знімати в громадських місцях, навіть на вулиці.

Турецька поліція активно патрулює вулиці / фото Марина Григоренко

При цьому потрібно бути готовим, що в будь-який момент вас може зупинити поліція для перевірки. Причому місцевим правоохоронцям недостатньо слів, їм потрібно підтвердження, тому закордонний паспорт, за яким ви влетіли до країни, потрібно мати з собою завжди. Також не зайвим буде мати в смартфоні результати ПЛР-тесту, HES-код, бронювання в готелі та зворотний квиток. Усе це в мене особисто жодного разу не питали, але до всього потрібно бути готовим.

Яка обстановка на вулицях Туреччини в період локдауну

Одне з головних моїх спостережень під час карантинного відпочинку в Туреччині полягає в тому, що чим більше місто, тим сильніше відчуваються обмеження через локдаун. Наприклад, відразу по прильоту до Туреччини ми вирушили в невеличке селище Алачаті, що цілком є популярним туристичним напрямком. І тут було зовсім нескладно знайти працююче кафе і навіть сувенірні магазини, і за чотири дні до мене лише один раз підійшли поліцейські, втім, навіть не перевіривши документи.

Чим більше місто, тим сильніше відчуваються обмеження / фото Марина Григоренко

В один із днів я вирішила вибратися в сусіднє курортне містечко Чемше, і там нас зупинили для перевірки кілька разів. Дізнавшись, що ми туристи і перевіривши штамп з аеропорту в закордонному паспорті, нас відразу ж відпустили, побажавши гарного відпочинку. Аналогічна ситуація спостерігається в місті-мільйоннику Ізмірі, в якому ми вирішили згаяти кілька годин перед вильотом додому.

При цьому одного разу ми стали свідками того, як турецька поліція влаштовує рейди на місцевих, які порушують локдаун. Мені навіть здалося, що крім великої кількості поліцейських нарядів у формі та на службовому транспорті, також вулиці турецьких міст патрулюють співробітники правоохоронних органів в цивільному. Ну а може це просто свідомі місцеві жителі, готові з легкістю закласти порушників.

У Туреччині ресторани бояться порушувати карантин / фото Марина Григоренко

Так чи інакше, але один молодий чоловік, запримітивши нас і ще кількох людей, що дефілювали по набережній, незабаром попрямував в наш бік в супроводі поліцейського патруля. Нас відпустили швидко, а ось парочці закоханих місцевих жителів, які вирішили усамітнитися на романтичній локації, довелося несолодко – їх сфотографували, вручили протокол і тримали ще приблизно півгодини, скликаючи все нових і нових колег. Ох, очевидно, дорого їм обійдеться це побачення!

Як пересуватися по Туреччині в період локдауну

Робота транспорту, за моїми спостереженнями, в Туреччині в період локдауну також залежить від розміру населеного пункту. Наприклад, в Алачаті та Чемше, а також між ними, в цей час в принципі не ходив громадський транспорт. Виняток – таксі та шатли з аеропорту і від готелів.

Наприклад, ми цілком легко доїхали з аеропорту до Алачаті на автобусі Havaş Shuttle, і навіть HES-код при посадці не запитали. Правда, варто врахувати, що шатл не перевозить пасажирів між зупинками посеред маршруту, беруть тільки тих, хто їде прямо до аеропорту або з нього. Так, наприклад, наш водій висадив з автобуса двох панянок, які хотіли проїхатися на такому шатлі з Алачаті в сусідню Урлу, не доїжджаючи до аеропорту.

Під час локдауну місцевим жителям заборонено від'їжджати від будинку навіть на власному авто / фото Марина Григоренко

Але, на щастя, таксі в Туреччині коштує цілком прийнятно – приблизно за 9-10 доларів в один бік ми взяли таксі з Алачаті в Чемше і назад (це приблизно 10 кілометрів). Примітно, що на шляху додому прямо посеред траси нас зупинив поліцейський патруль, поцікавившись, куди ми їдемо, адже місцевим пересуватися між містами в локдаун не можна навіть на власному транспорті.

А ось в Ізмірі, з якого ми вирішили їхати в аеропорт на громадському транспорті, я пізнала всі дива турецької системи HES-кодів. Чи то нам так "пощастило", чи то це і правда система така. Але, як відомо, зараз в громадському транспорті в Туреччині не можна їздити без цього самого коду. Ось тільки біда – підтвердження в додатку можна отримати тільки на турецький номер мобільного телефону. Я наївно вважала, що нам як іноземним туристам буде достатньо показати водієві автобуса HES-код у форматі pdf зі смартфона. Але ні, він таки змусив нас вводити свої дані, код і номер проїзного квитка в додаток. Правда, зрозумівши, що ми туристи – він зробив все сам зі свого мобільного. Загалом, моя порада – перед поїздкою до Туреччини в період локдауну краще вивчити досконально умови проїзду в громадському транспорті, й, якщо що, подумати, може краще відмовитися від його використання.

Де харчуватися туристу в період локдауну

Як я вже писала вище, чим більше місто – тим жорсткіший локдаун. Так, в Алачаті з помірним успіхом на винос і на доставку працювала як мінімум половина наявних закладів. І це при тому, що ми їздили до початку туристичного сезону, а тому частина закладів, ймовірно, в принципі закривається на зиму. Але купити їжу з собою тут можна було на будь-який смак і бюджет – від турецького фаст-фуду і повноцінної кухні до кави і десертів. Деякі заклади взагалі працювали до півночі.

У невеликих містах легше знайти працююче кафе / фото Марина Григоренко

У Чемше вже було складніше – практично всі тутешні ресторани, які мені сподобалися, були при готелях, яким в Туреччині заборонено продавати їжу не постояльцям, навіть на винос або доставку. Причому, що я відразу помітила – тут в ресторанах працівники прям були якісь ну дуже залякані. Тож за час поїздки в Чемше мені вдалося лише купити каву з собою на набережній і закупитися смачними десертами в одній місцевій кондитерській.

Ну а в Ізмірі... В центрі міста ми взагалі не змогли знайти жодного працюючого закладу, де можна було б замовити щось з собою. Тобто якщо в Алачаті та Чемше в більшості кафе і ресторанів хтось був всередині, просто не всі з них обслуговували людей зі сторони, то в Ізмірі взагалі все було наглухо зачинене, навіть кебабні! Хоча то була неділя, може це ще додало проблем. Так чи інакше, але нормально поїсти ми змогли леше в аеропорту.

А ось в мільйоннику Ізмірі все зачинене наглухо / фото Марина Григоренко

Тож радимо вам звернути увагу на готелі, де можна нормально харчуватися не лише вранці. Якщо ж зупиняєтеся в невеликому готельчику, можна спробувати заздалегідь обговорити з господарями можливості додаткового харчування у них.

Які розваги доступні туристам в період локдауну

Теоретично історичні пам'ятки і музеї Туреччини можуть приймати іноземних туристів в період локдауну, але на ділі далеко не всі це роблять. Наприклад, ми хотіли відвідати фортецю в Чемше, але вона виявилася закрита. Тому якщо плануєте якусь культурно-розважальну програму, радимо все дізнатися заздалегідь.

Далеко не всі туристичні локації зараз працюють / фото Марина Григоренко

Як гуляється порожніми містами

Скажемо прямо, відпочинок в порожньому місті кожен сприймає по-своєму. Наприклад, я віддаю перевагу спокійному усамітненому відпочинку без натовпів туристів, тому моєму захопленню від прогулянок порожніми вуличками не було меж. Я змогла наробити просто величезну кількість фото міст без зайвих людей в кадрі, й мене абсолютно ніхто не відволікав небажаною увагою.

Але багатьом туристам навпаки потрібен двіж і нові знайомства, і ось вони якраз можуть бути розчаровані таким відпочинком. Тож варто заздалегідь визначити, що ви очікуєте від поїздки і що з цього вам буде доступно в умовах локдауну.

Головні господарі на вулицях турецьких міст / фото Марина Григоренко

І все ж. Прогулянки безлюдними вулицями колись жвавих міст, де зараз головними господарями стали котики і собачки – це абсолютно нові враження і незвичайний досвід, який напевно буде цікавий багатьом туристам, навіть тим, хто не звик до такого формату відпочинку.

Марина Григоренко

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм

Вас також можуть зацікавити такі матеріали про відпочинок в Туреччині

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся