Закордонні відпустки під час війни можливі, але є нюанси / фото Марина Григоренко (Перемишль, Польща)

У відпустку закордон під час війни: усі нюанси з власного досвіду

08:47, 25.06.2022
17 хв. Туризм

Після чотирьох місяців війни українці знову почали відчувати потребу у відпочинку, і це скоріше не примха, а необхідність. УНІАН.Туризм з власного досвіду розповість про усі нюанси виїзду у відпустку закордон з України під час війни, щоб це був дійсно відпочинок.

Вся лірика на підтримку важливості відпочинку в період війни вже не раз була озвучена психологами, лікарями та численними експертами, тож ми перейдемо одразу до конкретики.

Навіщо їхати у відпустку з України закордон

Як би нам всім не хотілося у ці важкі часи підтримувати український ледь живий туризм, все ж є чимало нюансів на користь відпочинку закордоном.

Найбільш очевидним є географічне різноманіття. Наразі через бойові дії українці втратили багато традиційних напрямків відпочинку, головним чином, морських. Так, чимало хто цікавиться відпочинком в Одесі, а туристичні експерти навіть відзначають непоганий попит на цьому напрямку. Тим не менш, класичний пляжний відпочинок в Одесі досі неможливий через замінування берегової лінії, та й ситуація через постійній ракетні обстріли в регіоні напружена. Інші популярні морські напрямки в Україні наразі, на жаль, взагалі недоступні.

Відео дня
Морський відпочинок наразі доступний українцям лише закордоном / фото Марина Григоренко (Клайпеда, Литва)

Водночас популярний серед українців захід України також не може повною мірою забезпечити попит, адже там досі перебуває чимала кількість переселенців з "гарячих" точок України, тож вільних варіантів для проживання залишається не так вже й багато, хоча, безперечно, карпатський туризм поступово відроджується.

Відпустка закордоном – це можливість для українців хоч трохи побути в безпеці: без повітряних тривог, обстрілів та комендантських годин / фото Марина Григоренко (Вільнюс, Литва)

Втім, є й ще один дуже важливий момент: безпека. На жаль, в Україні наразі немає жодного абсолютно безпечного регіону – "прилетіти" може куди завгодно. Тож якщо ви прагнете саме перепочинку від життя в умовах постійних повітряних тривог, загроз ракетних обстрілів та комендантських годин, то вибір місця відпочинку очевидний – закордоном.

Як виїхати з України у відпустку закордон

Один з ключових моментів, який варто розуміти, якщо їдете у відпустку закордон зараз – це час. Поки в Україні призупинене цивільне авіасполучення, закордон українці можуть виїхати виключно по землі через сусідні країни, а це доволі довго. Тож варіант "зганяти на вікенд на каву до Відня", який з моменту запровадження безвізу з ЄС так припав до душі жителям України, поки відпадає.

На закордонну відпустку за нинішніх умов краще закладати щонайменше тиждень, адже на дорогу туди-назад у вас піде мінімум дві доби – і найймовірніше, вам доведеться зробити мінімум одну пересадку, на що теж треба закладати додатковий час. Тож якщо їхати у відпустку днів на чотири-п’ять, з яких два провести в дорозі – то після такого вояжу ще додатковий відпочинок вдома знадобиться.

Виїхати з України наразі можна лише залізницею чи автотранспортом / фото Марина Григоренко (Перемишль, Польща)

Втім, насправді, навіть за таких умов варіантів для відпустки закордоном наразі чимало, і якщо організувати все "з розумом", то відпочинок точно вдасться.

Як обрати країну для відпочинку

Звісно, найпростішим тут буде варіант проведення відпустки в сусідній з Україною країні, особливо коли ви обмежені в часі – Польщі, Угорщині, Словаччині, Румунії або ж навіть Молдові. Повірте, у кожній з них можна знайти щось цікаве.

Сусідні країни пропонують українцям чимало можливостей для відпочинку / фото Марина Григоренко (Вроцлав, Польща)

Втім, слід розуміти: якщо ви їдете у відпустку громадським транспортом, а не власним авто, навіть вирушаючи до сусідніх країн, пересадок вам не уникнути. Та й якщо ви поїдете власним авто, неможливо буде гнати без зупинок більше доби до кінцевого пункту, приміром, в умовних Балканах – вам також доведеться робити "піт-стопи" та навіть десь зупинятися в дорозі на ночівлю.

Якщо ж ви вирішите їхати кудись ще далі, то навіть з урахуванням побудови маршруту за принципом "виїхати з України автобусом, автомобілем чи поїздом, а потім літаком куди завгодно". ваша дорога до місця відпочинку також триватиме щонайменше добу.

Візьмемо, приміром, Польщу, з якою в України наразі найбільше можливостей для перетину кордону. Звісно, можна поїхати прямим поїздом чи автобусом одразу до Варшави, звідки відкриваються численні можливості для подорожей як всередині країни, так і до інших країн. Тривалість дороги від Києва до Варшави що залізницею, що автобусом становить близько 17 годин, і це без урахування можливих форс-мажорів, яких в умовах війни не уникнути – від затримок в дорозі через обстріл інфраструктури до черг на прикордонному контролі. Тож сміливо можете закладати додаткові три-чотири години до маршруту.

Ось такі черги на паспортний контроль на виїзді до України / фото Марина Григоренко (Перемишль, Польща)

Особливо важливо враховувати можливість затримки, якщо плануєте пересадку. Навіть до війни закладати лише годину-дві на пересадку було ризиковано – в Європі автобуси та поїзди також нерідко запізнюються. За нинішніх же умов слід перестраховуватися – краще посидіти зайві годинку-дві на вокзалі, ніж запізнитися на пересадочний рейс і ще й переплатити.

Розкажу з власного досвіду. Я вирішила їхати у відпустку до Європи залізницею через польський Перемишль – по-перше, мені не дуже хотілося стирчати кілька годин на кордоні в автобусі, по-друге, квитки на швидкісні поїзди "Інтерсіті" все ж трохи дешевші, ніж в спальних вагонах. І в обох випадках поїзд між Україною та Польщею затримався в дорозі – на півгодини на шляху туди і на дві години на зворотному маршруті.

Важливо: якщо раптом хтось не знав, то буфет в поїздах "Інтерсіті" до Польщі працює лише на відрізку "Київ – Львів", а далі доведеться діставати бутербродики та каву з термоса.

Ще один нюанс про Перемишль – наразі там не працюють камери схову (або не завжди працюють), тому мій план "закинути речі та піти дивитися місто" трошки не спрацював (хоча я все одно пішла на екскурсію, але з чемоданом, що було не дуже зручно). Про інші нюанси цього пересадочного міста ми розповідали в окремому матеріалі.

Також під час моєї подорожі було кілька затримок поїздів та автобусів в самій Польщі, найдовша з яких тривала більше години.

Щоб дійсно відпочити, варто закладати не менше тижня на закордонну відпустку / фото Марина Григоренко (Тракай, Литва)

Як мандрівник з досвідом, я свідомо заклала додатковий час на пересадки, тож жодна з затримок не те що не зірвала мені пересадку, а й навіть нерви не попсувала: запізнюючись на годину, я розуміла, що в мене в запасі є ще чимало часу. Втім, на жаль, поряд було чимало українців, які через такі затримки не встигли на наступні рейси та втратили гроші на покупці нових квитків, та ще й дуже нервували, опинившись в такій ситуацій в іншій країні без знання мови.

Так само, якщо плануєте летіти кудись далі, наприклад, з польських Кракова чи Варшави (ці міста мають дійсно дуже гарне авіасполучення зі світом), врахуйте, скільки часу вам знадобиться, щоб дістатися аеропорту, а також пройти там усі необхідні перевірки – адже зараз в багатьох аеропортах Європи спостерігаються чималі черги через "постковідну" відсутність персоналу в літню пору.

Якщо говорити про вибір маршруту моєї подорожі, то кінцевою точкою був литовський Вільнюс (про нього можна почитати в окремому матеріалі), через польський Вроцлав (детальніше про місто читайте в окремому матеріалі), тому що в обох містах у мене є друзі, які люб'язно запропонували зупинитися у них під час подорожі. В часи війни, коли фінансові можливості багатьох українців суттєво скоротилися, можливість переночувати безкоштовно у знайомих чи родичів, або ж знайти інші безоплатні варіанти – це теж дуже важливий фактор, який впливає на вибір місця відпочинку, і цього не слід соромитися.

Вирішальним поштовхом до подорожі закордон для мене стала можливість зупинитися у друзів / фото Марина Григоренко (Вільнюс, Литва)

Загалом моя подорож тривала 11 днів, з яких 4 я провела в дорозі, й вона була доволі важка – багато пересадок з речами, світло в "Інтерсіті" на ніч не гасять, паспортний контроль проходить посеред ночі у Львові (якщо їхати нічним рейсом), а потім раннє прибуття. Але, насправді, я не скаржуся і ні про що не шкодую, тим паче, що в мене є великий досвід подорожей на кшталт "бомж-туризм з одним рюкзаком". Водночас, раджу ретельно зважувати, чи готові ви на такі жертви заради невеличкого відпочинку за кордоном – якщо ви прихильник виключно комфортного відпочинку, до доведеться десь трохи поступитися принципами, доплатити та закласти більше часу на подорож з максимально комфортними пересадками і переїздами, ну або ж відкласти подорож закордон до кращих часів.

Додаткові можливості економії для туристів з України

А ось що зараз грає на руку українським туристам в Європі, так це можливість дещо зекономити в подорожі за рахунок всіляких пільг та акції для українців за кордоном. Так, з одного боку не хочеться зловживати гостинністю, тим паче, що є багато громадян України закордоном, яким допомога більш потрібна, але інколи дещо собі можна дозволити як приємний бонус.

Українців закордоном зараз дуже добре приймають / фото Марина Григоренко (Вільнюс, Литва)

Приміром, багато де в Європі досі є можливість безкоштовного проїзду на громадському транспорті в містах, зокрема, у Вроцлаві щонайменше до кінця червня чи у Відні (Австрія). Крім того, до кінця червня деякі квитки на поїзди з Перемишля до інших міст Польщі для українців є безкоштовними. Але я вирішила не випробовувати долю (адже безкоштовний квиток можна отримати лише на місці, якщо є вільні місця), тож купила квиток завчасно (тим паче, що він недорогий).

Наразі проїзд для українців у литовських поїздах безкоштовний / фото Марина Григоренко (Клайпеда, Литва)

Аналогічна ситуація у Литві – наразі проїзд для українців у поїздах там безкоштовний по всій країні. Головне, щоб були вільні місця і попередньо оформлений в касі квиток.

Литва загалом робить багато для дозвілля українських переселенців – вхід до усіх музеїв для українців там наразі теж безкоштовний, а в деяких місцевих кав’ярнях досі пропонують якісь пригощання для громадян України.

Вхід до музеїв Литви наразі безкоштовний для українців / фото Марина Григоренко (Тракай, Литва)

Водночас у Польщі, в містах масової концентрації українських переселенців, на вокзалах облаштовані центри прийому біженців, де можна безкоштовно отримати консультації, речі першої необхідності, їжу та напої. Особливо великий волонтерський центр розташований у Перемишлі (здається, в місті зараз самі лише українці). Наші співвітчизники, які приїжджають туди не для пошуку притулку, а для відпочинку чи по справах, жартують, що їх буквально хапають на вокзалі та тягнуть за безкоштовними бутербродами з гарячим чаєм чи кавою, попри всі намагання пояснити, що вони можуть самі собі все купити. Приміром, я довго намагалася з’ясувати, чи є в їхніх швидкісних поїздах буфети, як у нас в "Інтерсіті", але відповіді так і не отримала (немає, якщо цікаво) – настільки завзято мене агітували на безкоштовний обід (дуже смачний, до речі). Насправді, велика подяка європейським друзям за таку турботу, це дуже приємно, тим паче, що чимало українців, які рятуються від війни, дійсно цього потребують.

У Польщі на вокзалах часто працюють центри допомоги біженцям з України / фото Марина Григоренко (Перемишль, Польща)

Взагалі, дуже приємно зараз, гуляючи вулицями інших країн, постійно відчувати підтримку України. Усюди синьо-жовті прапори, банери зі словами підтримки, мемориали жертвам війни та надзвичайне тепле ставлення з боку містцевих. Ну а українці, що виїжджають у невеличку відпустку з України, можуть у свою чергу трохи розповісти іноземцям, яке воно наразі справжнє життя в Україні, та побачити, що насправді в Європі ніхто не забув про війну.

Ціна питання

Загалом, особисто з мого досвіду подорож закордон зараз виявилась не дорожчою, ніж до війни. Але знову ж таки, тут все залежить від рівня комфорту. Можливо, варто обрати більш фінансово доступну країну – приміром, Польща чи Литва будуть однозначно дешевші за Скандинавію або ж топові курортні напрямки.

На всі переїзди, враховуючи дорогу до/з Польщі та внутрішні поїздки, в мене пішло близько 4 тисяч гривень. Втім, заради цього десь довелося поступитися певними зручностями – всю ніч їхати в автобусі та робити довші пересадки, підлаштовуючись під дешевші рейси.

З іншого боку, суттєво зекономити мені допомогли друзі, в яких я зупинялася – у минулих подорожах я все ж намагалася зупинятися у готелях чи хостелах, "щоб нікому не додавати незручностей", на що йшла добра половина бюджету поїздок. Фактично, моя подорож з України у відпустку до Європи і стала можливою лише тому, що мені було де зупинитися безкоштовно.

Якщо говорити про витрати на місці, то я витрачала на щоденні потреби приблизно стільки, скільки б я витрачала в Україні. З одного боку, через війну гривня девальвувала, тож 290 гривень за 10 євро перетворилися на 340 гривень, якщо платити з карти. З іншого боку, з початком війни і в Україні ціни відчутно зросли, тож чимало продуктів в Польщі чи Литві наразі коштують так само, як в Україні, або ж навіть дешевше.

Ціни на щоденні витрати в країнах на кшталт Литви чи Польщі не дуже відрізняються від українських / фото Марина Григоренко (Вільнюс, Литва)

Підсумовуємо: з початком війни вартість поїздки з України до Європи суттєво не змінилася, втім, від "розкидування грошима" доведеться відмовитися. Але, знаєте, в цьому немає нічого поганого – насправді європейці так само уникають марнотратства, тож будете на одній хвилі. Крім того, зекономлені кошти можна буде використати на щось корисне, приміром, задонатити на допомогу армії.

Хто наразі може виїхати у відпустку з України закордон

Але є один важливий нюанс, який може перекреслити ваші плани на закордонну відпустку – в умовах війни далеко не всі громадяни України мають право на виїзд з країни. Зокрема, на період дії воєнного стану, який наразі запроваджений щонайменше до 23 серпня 2022 року, забороняється виїзд за межі країни громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Тож якщо коротко, вільно подорожувати закордон можуть здебільшого жінки та діти.

Втім, є і виключення – дехто з чоловіків все ж може виїхати. Зокрема, йдеться про осіб, які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, або ж мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність з виключенням з військового обліку.

Також виїзд дозволяється чоловікам, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю віком до 18 років або повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, до досягнення нею 23 років. Крім того, виїжджати мають право усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років. У цьому переліку також зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Крім того, виїжджати за кордон можуть чоловіки, які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено; здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

Виїхати закордон наразі мають право далеко не всі українці / фото Марина Григоренко (Вільнюс, Литва)

Більш того, перетнути кордон на виїзд з України можуть військовозобов'язані або окремі категорії громадян у передбачених законодавством випадках, зокрема: водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги; люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.

"Окремо звертаємо увагу, що всі громадяни, які підпадають під виключення, повинні мати необхідні документи для підтвердження. При цьому у ході заходів прикордонного контролю перевірятиметься їх дійсність і факт видачі відповідними органами", – наголошують прикордонники.

Інколи ці правила переглядаються, тож радимо уважно вивчати законодавство, якщо плануєте закордонну подорож.

***

Подорожі закордон під час війни мають свої плюси та мінуси, але точно дають можливість трохи відпочити психологічно / фото Марина Григоренко (Вільнюс, Литва)

У часи війни подорож з України у відпустку закордон має свої плюси і мінуси, і якщо ви розглядаєте можливість такої поїздки, слід ретельно зважити, чи дійсно вона вам потрібна і чи дійсно вона варта усіх зусиль.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся