Прес-служба ПАТ „Вінницягаз” поширила офіційне повідомлення, в якому висловлюється позиція компанії стосовно величини тарифу на виготовлення технічних умов на підключення об’єктів до газопостачання.

„Не перший місяць між суб’єктами ринку з надання послуг з газопостачання на Вінниччині ведеться дискусія про механізм ціноутворення та контролю за безпекою робіт. При цьому ПАТ “Вінницягаз” навіть звинувачується у монополізмі, хоча він змушений виконувати цю роль так само природно, як і державні підприємства-природні монополісти.

Як вже неодноразово зазначалось, значна частина монопольних прав ПАТ “Вінницягаз” стосується контролю за дотриманням норм  безпеки при будівництві та експлуатації об’єктів газового господарства та газових приладів.

Відео дня

Що ж стосується вартості додаткових послуг, навколо яких точиться дискусія, наприклад, виготовлення «Технічних умов» з газопостачання, то вони також регулюються державою. Зокрема, наказом Державного комітету України з будівництва та архітектури № 297 від 01.07.2008р. та постановою КМУ №489 від 20.05.2009 р. Вони враховують категорію споживача, масштаби майбутнього об’єкту споживання газу та вартість трудових ресурсів при виготовленні документації.
На жаль, критики ПАТ “Вінницягаз” не враховують ці подробиці і оприлюднюють не зовсім коректну інформацію. А часом, і перекручують факти.

Для абсолютної більшості суб’єктів господарювання, що діють на ринку газопостачання області, наймасовішим замовником є фізична особа-власник помешкання. У відповідності  до норм згаданих державних установ, вартість послуг з розробки технічної документації для населення є найнижчою - 338,14 грн. з ПДВ. Вартість проектних робіт в житлових будинках, що перебувають на правах особистої власності громадян становить 373,0 грн. з ПДВ, а в житлових будинках ЖЕКів та інших житлових органів - 347,5 грн. з ПДВ.

Для об’єктів комунально-побутового призначення зі споживанням газу до 5 м.куб./год. виготовлення «Технічних умов» коштує 1139,55 грн. з ПДВ. Якщо ж об’єм споживання такого підприємства перевищує 5 м.куб./год. то вартість становить 1481,42 грн. з ПДВ.

Такою самою буде ціна виготовленої документації і для промислових об’єктів зі споживанням газу до 16 м.куб./год. - 1481,42 грн. з ПДВ. А коли споживання газу перевищуватиме 16 м.куб./год., то і вартість технічних умов збільшиться до 4444,25 грн. з ПДВ.

Бюджетним організаціям вартість розробки технічних умов з газопостачання обійдеться в 1139,55 грн. з ПДВ.

Повний перелік вартості робіт оприлюднено на веб-сторінці ПАТ “Вінницягаз” за адресою: http://www.vingaz.com.

Як видно з наведених цифр, вартість послуг враховує платоспроможність замовника і як він використовує газ - для особистих потреб, чи ведення підприємницької діяльності.

Скажімо, коли йдеться про будівництво мереж з газифікації села вартістю 5-8 млн. грн., то частка вартості «Технічних умов» у витратах замовника може коливатися в межах одного відсотка від вартості всього проекту

Наприклад, документація на газифікацію населеного пункту до 300 споживачів коштує 4444,25 гр. Більше 300 споживачів – 7407,08 грн.

За статистикою, ПАТ “Вінницягаз” протягом четвертого кварталу 2011-го року виконав 3168 проектів за мінімальною вартістю – 338,14 грн., 37 проектів вартістю 1138,55 грн., для промислових підприємств вартістю 4444,25 грн. - лише 3 проекти, а для газифікації населених пунктів вартістю 7407,08 грн. - 2 проекти.

Отож, звинувачення ПАТ “Вінницягаз” з боку інших учасників ринку у десятикратному збільшенні вартості виготовлення «Технічних умов» у порівнянні з 2010-м роком є, що найменше, свідченням їхньої некомпетенції, або проявом недобросовісної конкуренції.”