REUTERS

Двоє чиновників з відділу Білого дому з питань управління й бюджету подали у відставку через занепокоєння щодо затримки оборонної допомоги для України. Про це слідчим у справі про імпічмент розповів Марк Сенді. Він єдиний чиновник відділу, який на даний момент відповів на питання в рамках процесу імпічменту.

Як пише Washington post, він не назвав імен колег. Однак, один із них працював у юридичному підрозділі й був «незгодним» із затримкою оборонної допомоги для України. Адже це рішення суперечило закону «Про бюджет і видатки», який обмежує можливості виконавчої гілки влади змінювати бюджетні рішення Конгресу.

Читайте такожThe Guardian: Україна знала про блокування допомоги США до розмови Трампа з Зеленським

Відео дня

Сам Сенді обіймає у відділі з питань бюджету й управління посаду заступника директора з питань національних програм у сфері безпеки. Його свідчення проливають світло на деякі внутрішні події у Білому домі, пов’язані з блокуванням допомоги для України. За словами Сенді, інший чиновник його відомства пішов у відставку у вересні тому, що «не міг зрозуміти причин для затримки допомоги» для України.

Голова Комітету Палати представників з питань юстиції Джералд Надлер у листі до президента Дональда Трампа вказав, що у нього є час до першого грудня щоб повідомити комітет про рішення щодо участі в слуханнях, пов’язаних з імпічментом. Тест свідчень Марка Сенді був опублікований у вівторок. В ньому йдеться про те, що чиновник в межах свого відомства висловлював занепокоєння щодо законності рішення Трампа заблокувати допомогу для української армії.

Читайте такожLos Angeles Times: Україна недоотримала 35 мільйонів доларів допомоги від США

«Я зробив загальне посилання на закон «Про бюджет і видатки». І я сказав, що ми повинні оцінити це рішення разом з адвокатом, перш ніж перейти до виконання», - сказав Сенді, описуючи свої суперечки з Майком Даффі — призначеним з політичних міркувань керівником свого відділу у Білому домі.

У відповідь Даффі пояснив блокування грошей для України своїм бажанням дізнатися більше «про рахунки й програми» у відділі з питань бюджету. Сенді ж заперечив, що для цього не обов’язково заморожувати гроші. Можна це зробити у кращий спосіб.