Екс-міністр оборони Молдови назвав армію РФ непідготовленим набродом і алкоголіками / фото Facebook / Anatol Salaru

Екс-міністр оборони Молдови Анатоль Шалару: Армія РФ виявилася непідготованим збродом та алкоголіками

19:32, 03.11.2022
13 хв. Інтерв'ю

Екс-міністр оборони Республіки Молдова (2015-2016) Анатоль Шалару в інтерв'ю УНІАН розповів, чи існує можливість збивати російські ракети, які летять над Молдовою, навіщо Путіну дестабілізація у Кишиневі, а також чому від перемоги України залежить розв’язання придністровського питання

Історія з падінням частин російських ракет на території Молдови - вже не перша. Деякі експерти говорять про те, що Росія не соромиться використовувати повітряний простір Молдови для атак на Україну. Якщо це так, то що заважає Молдові самій збивати російські дрони і ракети? 

У Молдови немає засобів ППО, які могли б збивати такі ракети. Раніше на озброєнні країни були радянські комплекси С-125 та С-200, але вони не здатні збивати сучасні ракети. А якби Молдова захотіла їх придбати, то у бюджеті немає коштів, щоби купити такі комплекси.

Ця ракета потрапила на територію Молдови після того, як її збили українські сили ППО. Це дуже добре, оскільки менше російських ракет досягли своєї мети в Україні.

Відео дня

10 жовтня три чи чотири ракети були запущені з Криму та пролетіли над територією Молдови. Але Росія абсолютно ніяк не відреагувала ані на останній інцидент, ані 10 жовтня, коли порушила повітряний простір республіки. Тепер це схоже на меседж уряду. Мовляв, нам на вашу думку все одно, або "ви наступні". Від республіки Молдова зараз мало що залежить.

Але як діяти міністерству оборони Молдови, щоб запущена в Україну російська ракета не впала на будинок громадянина Молдови чи молдавську школу?

Річ у тім, що російська зброя не надсучасна і не надточна. Деякі з ракет вже старі та некеровані. Тому такі небезпечні своєю непередбачуваністю: можуть взяти хибний напрямок, збити цивільний літак. Їхня ракета може впасти як на дитячий садок в Молдові, так і на школу в Росії. Деякі з них вже падали на території РФ.

Але коли мене запитують, як допомогти Молдові, завжди відповідаю: "Ви повинні допомогти Україні". Якщо Україна матиме достатньо засобів ППО та збиватиме всі російські ракети, шансів, що вони впадуть на території Молдови, не буде.

На вашу думку, чи достатньою є реакція Молдови на останній інцидент? Маю на увазі видворення співробітника російського посольства

Я навіть був здивований, що влада Молдови викликала посла РФ і видворила одного російського дипломата. Ми не знаємо кого, адже імені не назвали. Але подейкують, в посольстві РФ у Кишиневі працює понад 1200 осіб, більшість яких – співробітники ФСБ РФ. Тому, кого б не вигнали, це може бути "фсбшник".

Ви вже говорили, що частина політичних еліт у Молдові має розуміння, що якщо Україна впаде, то наступною Росія атакує Молдову. На вашу думку, чи збільшується кількість прихильників цієї теорії?

Важко сказати, чи збільшується. Є ті, хто "чекали" на російську армію в Кишиневі, та ще хотіли б сподіватися на це. Але, скажімо так, вже не чекають  так голосно. Це вже не модно. Тобто у Кишиневі більше немає таких настроїв, мовляв, скоро приїдуть російські танки. Тепер "ждуни" почали говорити щось на кшталт: "Так, не треба було воювати". Тому що більшості вже зрозуміло, що Україна вистоїть та переможе.

90% еліти у Молдові підтримує Україну. Звичайно, залишаються пенсіонери, які ностальгують за Радянським Союзом, росіяни в Придністров'ї, частина гагаузького населення та й деякі українці в Молдові, які підтримують російську агресію. Але це жертви російської пропаганди. Потрібен час, щоб вони прийшли до тями.

Екс-глава Міноборони Молдови зазначив, що в країні залишається Придністров'я та "ждуни" армії РФ, але це вже не модно / фото gur.gov.ua

В одному зі своїх інтерв'ю ви сказали, що Росія має кілька сценаріїв для захоплення Молдови. Вони вже зійшли нанівець?

Росія мала військовий сценарій і план задіяти "п'яту колону". Перший варіант уже втратив актуальність, оскільки Україна показала чудеса на військовому полі, а армія РФ виявилася непідготовленим збродом та алкоголіками. Наразі РФ пустила в хід наступний сценарій — спробу дестабілізувати ситуацію всередині Молдови.

Можливо, потім вигадають ще якийсь. Наприклад, підкуп міністрів та депутатів. Путіну все це коштуватиме 20-30 мільйонів доларів, що не надто дорого для нього. Ймовірно, почне з дестабілізації Гагаузії та Придністров'я.

Наприклад, зараз Придністров'я вже не постачає нам електроенергію. Росія більш ніж наполовину скоротила постачання газу до Молдови. Напевно, чекають, що ми замерзнемо, ціни піднімуться та підвищиться невдоволення громадян. Розрахунок на те, щоб до кінця року в Молдові почалися масові протести, які б призвели до відставки уряду, парламенту та президента.

З цією метою Кремль сьогодні фінансує промосковські партії, які прагнуть держперевороту. Я думаю, дестабілізація становища у Кишиневі викличе напругу в регіоні, а це може полегшити Путіну становище на українському фронті.

Тобто сьогоднішні протести у Молдові – втілення одного з російських сценаріїв?

Партія соціалістів колишнього президента Ігоря Додона разом із партією олігарха-втікача Ілана Шора, якого в Москві іменують "лідером опозиції", організовують проплачені протести. Вони виступають на підтримку Росії та проти євроінтеграції Молдови. Їхня мета — повалити цей уряд та замінити його на промосковський. Можуть спробувати це зробити навіть шляхом дострокових виборів. Соціалісти, комуністи та партія "Шор" можуть виступити на них єдиним фронтом. Ще й олігарх-утікач Плахотнюк заявив про повернення в політику.

Але чому політику-втікачу Шору, який навіть звернення до народу Молдови записує з Ізраїлю, люди вірять?

Я не скажу, чи вони вірять йому, адже протести проплачені. Тобто учаснику мітингу платять по 20-30 доларів на день. Ці люди навіть не знають, проти кого вони протестують. Вони не мають ідеології, лише виконують замовлення Москви.

Якщо запитати учасників такого протесту, в якому місті вони перебувають, більшість не зможе відповісти. Це дармоїди, алкоголіки чи бідні пенсіонери, яких збирають по селах, відвозять на мітинг, а після нього забирають додому. Якщо цим протестувальникам не платитимуть, вони не братимуть участі.

На мою думку, протести є незаконними.  Тому що це не ті люди, які справді мають претензії до влади. Проте уряд Молдови боїться початку справжніх народних протестів. В країні різко зросли ціни, інфляція вже 30%. Невдоволення громадян зростає. Звідси є ризик, що навіть ті, хто не підтримують соціалістів і партію "Шор", вийдуть на вулиці з вимогою відставки уряду.

Разом з тим, розсудливі люди розуміють, що альтернативою НАТО та ЄС можуть бути лише ці дві проросійські політсили, а отже, Кремль і Митний союз.

Чи може Молдова зараз заручитись підтримкою США та ЄС, щоб не дозволити Росії реалізувати сценарій захоплення Молдови? 1 листопада посол США у Молдові заявив, що Штати можуть розглянути навіть варіант передачі республіці військової техніки.

Звісно, ​​ніхто не зацікавлений у держперевороті, всі допомагають. США надають інформацію нашим спецслужбам. Працівники посольства зустрічаються з представниками Гагаузії та Придністров'я. Їм пояснюють, що вони можуть втратити.

Знаковий приклад, що Плахотнюка, Шора, Мілютіна та кількох росіян-організаторів протестів вже занесли до санкційного списку США. Це свідчить про те, що ЄС та США не байдуже, що відбувається в Кишиневі. Важливо, щоб тут, на кордоні з Україною, було спокійно, і щоб РФ не здобула тут ще одну перемогу.

Щодо військової техніки, США поки не дають летальної зброї. Вони допомагають фінансово, готують наших військових. Усі країни-члени НАТО допомагають нашій армії. Але цього замало, бо у разі війни з РФ наша армія довго не протримається. Умовно кажучи, ми маємо лише 10 тисяч людей в армії. В Україні – сотні тисяч, і то війна дається дуже важко.  

Шалару зазначив, що армія Молдова не зможе протистояти російським військовим / фото ua.depositphotos.com

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна та Молдова мають посилювати співпрацю у сфері безпеки для протидії російській агресії. Які це можуть бути кроки?

На території Молдови, як і раніше, перебуває обмежений контингент російських військ, визнаний незаконним та окупаційним. Це сили, які можуть становити небезпеку для України у контексті створення певних провокацій, проведення розвідувальних дій тощо.

Республіка Молдова могла б допомогти Україні в цьому випадку. Наприклад, посилити заходи безпеки та контролю. Також слід розширити пропускну спроможність митних терміналів. Черги на українсько-молдавській митниці були величезні. Молдова так і не відкрила транзит через свою територію на військові товари. Навіть був такий випадок, коли заборонили транзит для транспорту із бронежилетами.

Молдавський уряд досі боявся вживати таких заходів, щоб не викликати гнів Кремля. Це не робить нам честі. Адже, якщо РФ хоче дестабілізувати ситуацію у Молдові, вони зроблять це без приводу.

З початку російської агресії військові експерти, говорячи про плани РФ захопити Одесу, оцінювали ризики атаки російського контингенту з території Придністров'я. Якими, на вашу думку, ці ризики є зараз?

Вони сильно зменшились. Як я сказав, у Придністров'ї є обмежений контингент. Зараз це набагато менш ніж дві тисячі осіб (оскільки ми заборонили ротацію цих військових, і вони були змушені наймати місцевих). Лише 30% із них — росіяни, які приїхали нести військову службу. Більшість – офіцери, які приходять з ранку на службу, а ввечері йдуть доїти корів. Тобто це армія любителів, а не професійні військові.

І хоча там залишаються російські диверсанти, вести бойові дії вони не зможуть. Вони не становлять жодної загрози для України. У перші місяці повномасштабної війни вони навіть спали лише на вулиці, у спальних мішках. Бо якщо російські військові, які зайшли в Україну 24 лютого, іноді й не знали, куди йдуть, то ці, в Придністров'ї, розуміли: підуть воювати — будуть відправлені на забій. Вони були налякані та деморалізовані. Це не підготовлені військові.

Загалом ці військові бандформування несли загрозу на початку повномасштабної війни, коли існував ризик висадки десанту на півдні, поєднання з силами у Придністров'ї. Але зараз ця небезпека минула. РФ не має достатньо сил для наступу на Одесу та просування далі на Кишинів чи на Тирасполь.

Президент Молдови Марія Санду у вересні заявила, що після перемоги України у війні з Росією відкриються геополітичні, але мирні умови врегулювання придністровського конфлікту. Як це можливо?

Тільки за допомогою України ми зможемо розв'язати придністровське питання. Адже Республіка Молдова не може використовувати армію проти власного народу. Це забороняє Конституція.

Наразі вже видно, що Росія не в змозі допомогти Придністров'ю. Ціль РФ — змусити Республіку Молдова взяти на себе економічні проблеми Придністров'я. Тому питання можна вирішити економічним шляхом.

Наприклад, уряд Молдови міг би вжити заходів щодо недопущення забезпечення військ РФ дизпаливом, амуніцією та різними товарами, які вони закуповують. Республіка Молдова могла б запровадити ембарго та санкції проти цих військ. Їх не забезпечують безпосередньо з Росії, вони закуповують товари через тираспольські та молдавські фірми. При цьому не сплачують ПДВ до бюджету Молдови, а лише користуються пільгами підписаної Асоціації з ЄС. Тобто фірми Придністров'я працюють як молдавські.

Але ми можемо організувати все так, щоб вони більше не отримували гроші. Газу не буде і експорту не може бути. Якщо ми створимо умови для того, щоби російська армія пішла з Придністров'я, не буде жодної загрози. Але для цього потрібна політична воля. Поки що я не бачу радикальних заходів у розв'язанні проблеми Придністров'я та Гагаузії. Напевно, керівництво Молдови не хоче будити "звіра" та чекає на закінчення війни, коли РФ стане слабкою.

Ви сказали, що були вражені видворенням російського дипломата. Чи можна сказати, що уряд Молдови сьогодні діє сміливіше, ніж на початку війни?

Влада Республіки Молдова засуджувала розв'язану війну, але не втручалась. Але коли вбивають мирних людей, і ти оголошуєш про нейтралітет, це означає, що ти на боці агресора. Тому ми сильно критикували керівництво Молдови на початку війни.

На мою думку, ще нічого не змінилося у бік відмови від нейтралітету. Марія Санду хоче набирати голоси й у лівих, й у правих. Але у міру того, як Україна розпочала свій успішний контрнаступ, у молдавського уряду з'явилось більше хоробрості. З кожним днем ​​влада робить все більш різкі заяви.

Відмова від нейтралітету – єдиний вихід для Республіки Молдова. У разі війни з Росією нам потрібна "парасолька". Нею може бути НАТО. Але зараз наш найближчий і найнадійніший партнер — це Україна. Адже якщо ракети полетять у бік Кишинева, лише Україна зможе їх збивати.

Анастасія Світлевська

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся