Майк Джонсон / фото - GettyImages

Фінал кривавого спектаклю. Яку допомогу Україні нарешті нададуть США

19:01, 20.04.2024
11 хв.

Палата представників Конгресу США після надмірно затягнутих політичних дискусій, що відбувались на тлі загибелі тисяч українців, нарешті готова дати "зелене світло" допомозі Україні на війну з РФ, підтримавши законопроєкт спікера Майкла Джонсона. УНІАН розібрався, що саме і у якій кількості ми отримаємо у разі позитивного для нас результату. Голосування відбудеться в найближчі години.

Багато місяців українці перебували у підвішеному стані: американські політики, поринувши у передвиборчу кампанії, заблокували процес надання допомоги нашій державі, вкрай необхідної у протистоянні з російським агресором. Останні тижні замайоріла надія на світло у кінці тунелю політиканського абсурду і ми, як то кажуть, тримали схрещеними пальці: Конгрес США 20 квітня розгляне питання такої довгоочікуваної допомоги. За яку, зрештою, врешті-решт "допомогу Україні" голосуватимуть? 

Майже 39 мільярдів доларів, тобто левову частку фінансування, планується спрямувати на озброєння. При цьому 23 мільярди вічнозелених буде витрачено на поповнення американських арсеналів замість того озброєння, яке буде відправлено Україні. Ще 15 мільярдів доларів "на зброю" планується витратити додатково.

Проте ці гроші, згідно з законом, не будуть доступні вічно. Частину суми можна буде використати лише до кінця поточного року. Іншу частину гарантовано можна буде витратити до кінця наступного фінансового року – з вересня 2025 року до вересня 2026 року.

Відео дня

Ще  11,3 мільярди умовних одиниць підуть на "операції США в регіоні". Адже, хоча законопроєкт і називається "про допомогу Україні", частина допомоги потече й до інших держав, які "постраждали від війни". Зокрема, передбачається, що до 100 мільйонів доларів можуть отримати країни, на які вплинула війна в Україні. Ці гроші можна буде гарантовано витратити до кінця вересня 2025 року. При цьому, про які саме країни та який саме вплив йдеться, американські законодавці не уточнили.

Передача ATACMS

У документі, який поставлять на голосування, окремо визначено, що президент США має передати для надання допомоги уряду України далекобійні ракети ATACMS. Водночас встановлено застереження: якщо американський президент визначить, що здійснення передачі американських тактичних ракет систем далекого радіусу дії уряду України завдаватиме шкоди національній безпеці  та інтересам Сполучених Штатів, то він може відкласти таку передачу і повинен повідомити про це комітети Конгресу. Тобто, останнє слово залишається за президентом США як, власне, відбувається і зараз.

Таким чином, формулювання "Конгрес наказав" - не зовсім відповідає дійсності. Можливо, шанси на отримання далекобійних ATACMS дещо зростуть, але це не точно.

Бюджетна підтримка, але без пенсіонерів і з обмеженнями

Якщо документ схвалять, гарантовано до державного бюджету наша держава отримає від США  7,8 мільярди доларів до вересня 2025 року. При цьому, якщо щось до цієї дати отримане не буде, кошти перетворяться "на гарбуз".

Підтримка від США надаватиметься в кредит, але борг може бути списаний протягом двох років. Однак, наприклад,  жодного долара не можна буде витратити на пенсії. Разом з тим, визначено, що США можуть витратити на пряму фінансову підтримку України не більше половини суми, виділеної іншими донорами. Але президент США має право змінювати зазначений ліміт. Сукупний розмір економічної допомоги від Штатів Україні до 2025 року потенційно може перевищити 9 мільярдів доларів.

Стратегія перемоги України в інтересах США

Законопроєкт у разі ухвали зобов’язує Держсекретаря США та голову Пентагону, разом з федеральними агенціями та військовими, напрацювати багаторічну стратегію підтримки України та представити її Конгресу.

Зазначена стратегія має передбачати щорічний обсяг ресурсів, необхідних для швидкої перемоги України на полі бою, та оцінку військових щодо необхідних витрат для цього. З одного боку, виглядає так, що США вирішили остаточно "добити РФ". Але не поспішайте радіти. Ця перемога має бути досягнута "у спосіб, найбільш сприятливий для США". Зокрема, передбачений щоквартальний перегляд стратегії. Тобто, тільки час покаже, чи дійсно Вашингтон налаштований продовжувати підтримувати Україну до повернення кордонів 1991 року.

У Пентагоні наразі запевняють, що зможуть оперативно відправити Україні додаткове озброєння, одразу після голосування у Конгресі. І першим в черзі вже анонсовано посилення ППО та артилерії. Речник американського військового відомства Патрік Райдер сказав:

Щойно допомогу Україні схвалять у Палаті представників та Сенаті, в Пентагоні готуються оперативно надіслати Києву пакет озброєнь, який, серед іншого, включатиме спроможності ППО та артилерії"

Проте він не уточнив, чи йдеться лише про снаряди та ракети, чи буде також передано і нову батарею Patriot та нові артилерійські стволи.

Посол України в США Оксана Маркарова додає, що "від моменту підписання може минути дуже короткий час до оголошення і постачання". Дипломатка очікує, що поставки зброї в Україну почнуться дуже швидко. Вона стверджує, що йдеться про дні або тижні:

Пентагон із нашим Міноборони не переставав щодня працювати над пошуками зброї і такі пакети готуються"

За інформацією, яка час від часу просочується у ЗМІ, частина озброєнь вже є на військових складах у Європі. Якщо це справді так, то існує великий шанс, що від ухвалення рішення до постачання озброєння пройде небагато часу.

Вічний кордон з Мексикою і вирішальний напад Ірану

Ще у жовтні 2023 року президент США Джо Байден подав до Конгресу запит про додаткову військову допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню на загальну суму 106 мільярдів доларів, з яких 60 мільярдів Білий дім планував витратити зокрема на закупівлю озброєння, а також пряму бюджетну підтримку України. На жаль, дуже швидко проєкт про додаткову військову допомогу нашій державі потонув у вирі політичної боротьби, і відповідні згадки були викреслені з тимчасового бюджету США.

Натомість, на перший план вийшло одвічне (з часів президентства Трампа) питання кордону з Мексикою, яке стало дуже важливим для консервативної частини американських виборців. Рефреном – особливо від республіканців – звучала теза, що спочатку треба захистити кордон США, а вже потім братися за питання військової допомоги Україні. Врешті, американські законодавці вирішили прив’язати питання кордону до військової допомоги нашій державі.

На тлі війни Ізраїлю з ХАМАС республіканці спробували провести рішення про військову допомогу Ізраїлю окремо від України, однак на заваді цьому стали демократи. Та і президент США Джо Байден пообіцяв ветувати відповідний документ.

Провалилася і так звана угода про кордон. Йдеться про законопроєкт, який включав військову допомогу Україні та питання кордону з Мексикою. Спроба пов’язати ці питання закінчилася провалом. Екс-президент США Дональд Трамп, який став головним рупором питання "захисту кордону",  зауважив, що "за це проголосує лише дурень". Складалося враження, що республіканці планують продовжувати експлуатувати тему кордону з Мексикою до президентських виборів. Апеляція президента США Джо Байдена, що проєкт – це протидія президенту РФ Володимиру Путіну, не знайшли підтримки у більшості республіканців.

Той самий ефект був і від закликів президента України Володимира Зеленського. Його апеляція до вкрай важкої ситуації на фронті, через величезну різницю у кількості боєприпасів ЗСУ та "армії росії" та недостатній кількості засобів ППО в українських військових, не пробивали стіну американської політичної трагікомедії. Після зустрічі Зеленського зі спікером палати представників Майклом Джонсоном у грудні 2023 року останній заявив, що у Білого дому "немає стратегії перемоги та відповіді на інші питання, які повинен мати американський народ".

І в Україні, і в США всерйоз обговорювали сценарій, який передбачав тривалу відсутність американської допомоги нашій державі. І ці сценарії були вкрай похмурі. Директор ЦРУ Вільям Бернс під час виступу перед законодавцями попередив, що без допомоги США, територіальні втрати України в цьому році будуть "значними", тому часу залишається все менше.

13 лютого Сенат таки підтримав законопроєкт про військову допомогу Україні та Ізраїлю, проте спікер Конгресу – нижньої палати заокеанського парламенту, Майкл Джонсон – відразу запалив перед ним "червоне світло".

Вже за місяць, на тлі зростання популярності ідеї допомоги Україні, той же Джонсон вперше згадав про можливість надання фінансової допомоги Україні у кредит:

Ніхто не хоче, щоб Володимир Путін здобув перемогу. Я дотримуюсь думки, що він не зупиниться в Україні... і піде через усю Європу"

Кілька тижнів – і військова допомога Україні може отримати законодавче закріплення.

Палки в колеса

Однак, як виявилося, попередні проблеми – це були не всі підводні камені американської політичної кризи. Інколи здавалось, що аргументи противників надання допомоги Україні на Капітолійському пагорбі (чи то – прихильників затягування у наданні такої допомоги) – списані з темників російської пропаганди. До прикладу, один з американських законодавців запропонував заборонити витрачати кошти американських платників податків на "навчання неонацистів з батальйону "Азов" та їхніх правонаступників – третьої штурмової бригади".

Як уточнив командир бригади спеціального призначення "Азов" Денис "Редіс" Прокопенко, ще з 2017 року в низці законів про виділення фінансування від США міститься поправка: "Жодні кошти, надані цим законом, не можуть бути використані для надання зброї, навчання або іншої допомоги батальйону "Азов"".

Велика "подружка" України Марджері Тейлор Грін, своєю чергою, забажала не давати гроші Україні до "припинення переслідування християн", а також – увага – до "проведення чесних та прозорих виборів" та відставки президента України Володимира Зеленського. Ба більше, Грін пропонувала своїм колегам, які підтримають виділення грошей на зброю та бюджетну підтримку Україні, мобілізуватися до Збройних сил України. Натхненна промовою екс-президента Дональда Трампа щодо НАТО, конгресвумен хоче ще й захотіла вивести США з Альянсу в рамках закону про підтримку України.

Але беззаперечний лідер в номінації "найбільш шизофренічна пропозиція" - це пропозиція Тейлор Грін "не давати гроші Україні до закриття усіх біолабораторій". Дивлячись на це, розумієш, що консультував Грін, певно, сам російський пропагандист Дмитро Кисельов. Врешті, демократи також вирішили побавитись у "гру з правками", і, поки український солдати вмирали на полі бою без артилерійських снарядів, подали до того ж закону правку, яка передбачала, у разі її прийняття, призначення самої Тейлор Грін "представником путіна у Конгресі".

Вас також можуть зацікавити новини:

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся