Майк Джонсон подав на розгляд свій законопроект про допомогу Україні / колаж УНІАН, фото Getty Images, Rheinmetall

Конгрес має високі шанси ухвалити новий законопроект про військову допомогу Україні – вперше за понад півроку. Але голосування ще може зірвати Дональд Трамп, який досі не дав своєї однозначної оцінки цьому документу, пише Financial Times.

Коли і за що голосуватимуть конгресмени

Очікується, що цими вихідними Палата представників (нижня палата) Конгресу США проголосує за пять окремих законопроектів, запропонованих спікером палати Майком Джонсоном. Якщо їх справді ухвалять, то потім ці законопроекти мають пройти через голосування у верхній палаті Конгресу - Сенаті. Після цього закони має підписати президент Байден.

Перший законопроект передбачає виділення 60,8 млрд доларів на фінансування поставок зброї та надання фінансової допомоги Україні. Другий законопроект – військова допомога Ізраїлю на сумму 26,4 млрд доларів. Третій законопроект – 8,1 млрд доларів на підтримку Тайваню та інших країн Індо-Тихоокеанського регіону. Як зазначає FT, ці три законопроекти – це по суті ті ж самі гроші, які були передбачені у великому законопроекті, який пропонувала адміністрація Байдена.

Відео дня

Ще один законопроект стосується конфіскації російських активів, запровадження нових санкцій проти Росії, Китаю та Ірану, а також заборони TikTok в США, що теж лежить в контексті антикитайських санкцій. П'ятий законопроект спрямований на підвищення безпеки кордону США з Мексикою.

Які шанси, що законопроекти таки ухвалять

Досі Джонсон, близький соратник Дональда Трампа, блокував усі спроби провести через Палату представників закон про допомогу Україні. Як зазначає FT, його стримував спротив групи радикальних ізоляціоністів в Республіканській партії, які виступають різко проти допомоги Україні і погрожують самому Джонсону відставкою, якщо він винесе закон на голосування.

Однак останнім часом Джонсон відчуває все більший тиск з боку поміркованих республіканців, які підтримують Україну. План Джонсона з п’ятьма законопроектами — це його спроба врівноважити ворогуючі фракції Республіканської партії і таки провести закон про допомогу Україні через Палату представників.

Додатковим стимулом для нього стали усе тривожніші новини з фронту в Україні та масована атака Ірану на Ізраїль. Але головне – демократи, зокрема і сам Джо Байден вже заявили, що готові підтримати запропонований Джонсоном пакет з п’яти частин.

Як зауважує FT, попередник Джонсона на посаді, Кевін Маккарті, був звільнений після того, як у вересні виніс на голосування стару версію закону про допомогу Україні. Джонсон боявся, що радикальні республіканці зроблять те саме і йому. Але тоді за відставку спікера голосували і демократи, а цього разу в Демпартії дали зрозуміти, що за відставку Джонсона голосувати не будуть. Це і є страховка для спікера, адже у радикалів-республіканців не вистачить голосів, щоб самотужки звільнити Джонсона.

Трамп ще може все зірвати

Головною проблемою в усьому цьому залишається невизначена позиція Дональда Трампа, який має значний неформальний вплив на республіканців у Палаті представників. Він давно висловлював скепсис щодо фінансування військових зусиль України.

Але цього разу колишній президент США не висловив чіткої позиції щодо ініціативи Джонсона. Ба більше, днями він публічно похвалив спікера за "дуже хорошу роботу".

У четвер Трамп опублікував довгу заяву в своїх соцмережах, у якій закликав Європу зробити більше для підтримки України, але так і не позначив своє ставлення до нового законопроекту про допомогу Києву.

Західна допомога Україні: останні новини

Як писав УНІАН, Нідерланди невідкладно виділяють понад €200 млн на допомогу Україні. За словами міністра оборони країни, Києву потрібні системи ППО малої дальності, які можна використовувати для боротьби з атаками безпілотників.

Також ми розповідали, що Україна та Німеччина запустять кілька оборонних проектів в найближчі дні. Деякі з цих проектів матимуть максимальну "безпеку".

Вас також можуть зацікавити новини: