Латвія та Естонія підготували санкції проти Білорусі / фото ua.depositphotos.com

Міністерства закордонних справ Латвії та Естонії заявляють, що підготували санкційні списки білоруських службових осіб.

Про це повідомляє сайт МЗС Латвії.

"Міністерства вітають результати засідання Європейської ради, скликаної в середу, 19 серпня 2020 року, і вирішують просунутися вперед в спільних діях щодо запровадження адресних персональних санкцій проти білоруських службових осіб, відповідальних за фальсифікацію президентських виборів у Білорусі та застосування надмірної сили проти мирних демонстрантів на вулицях білоруських міст", - йдеться в заяві.

У зв'язку з цим сказано, що Латвія та Естонія підготували списки білоруських службових осіб.

"Санкції передбачатимуть заборону на видачу віз. Двосторонні дії щодо запровадження санкцій на національному рівні матимуть місце до майбутнього запровадження санкцій Європейського Союзу відповідно до національних процедур", - наголошується в заяві.

Також сказано, що Латвія та Естонія дуже високо цінують основні принципи демократії, серед яких право громадян висловлювати свою політичну волю за допомогою вільних і справедливих виборів належить до найбільш важливих і основних. Латвія та Естонія високо цінують дотримання політичних прав і демократичних стандартів в усьому світі.

Читайте такожУ Білорусі пригрозили Євросоюзу заходами у відповідь через нові санкції

МЗС Латвії та Естонії висловлюють глибоку стурбованість президентськими виборами в Білорусі, результат яких не визнаний білоруським суспільством, і закликають до мирного і правового врегулювання нинішньої кризи в цій країні.

Вибори і протест в Білорусі

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодні з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • З 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни були затримані близько 7 тисяч учасників акцій. 13 серпня ввечері затриманих стали випускати з ізоляторів.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні. Він провів телефонні розмови з президентом РФ Володимиром Путіним. За їх підсумками в Кремлі висловили готовність надати "сприяння у вирішенні проблем" у Білорусі.
  • 14 серпня в Євросоюзі заявили про невизнання результатів президентських виборів в Білорусі й про початок роботи над введенням санкцій за фальсифікацію виборів і насильство стосовно протестуючих.
  • 19 серпня лідери країн - членів Європейського Союзу погодилися застосувати санкції проти Білорусі у відповідь на фальсифікацію результатів президентських виборів і застосування насильства до протестувальників. Також вони заявили, що не визнають результати виборів президента Білорусі, які відбулися 9 серпня.