Менш як 5% відходів в Україні проходить переробку / фото nationalgeographic.com

Чи знали ви, що менш як 5% відходів, які ви викидаєте в смітник, проходить переробку. Все інше прямує на звалища. Їхня площа сягає 7% від території нашої країни - це прирівнюється до розмірів Данії.

Читайте такожУ Львові запрацювала перша сортувальня відходів: що можна здавати

З таким посиланням звернулися у Міністерстві освіти і науки України на сторінці у Facebook і запросили українців приєднатися до безкоштовного онлайн курсу.

Відео дня

"Бажаєте змінити ситуацію? Дізнайтеся, як це можна зробити, на онлайн курсі від Prometheus. Він розповість, як поводитися з твердими побутовими, небезпечними, органічними відходами та відходами пакування. А також - у чому їхня небезпека та чому їх треба збирати окремо. Навчання складається з 10 занять і є повністю безкоштовним", - наголосили у міністерстві.

Раніше експерти наголошували, що найбільш гостро в Україні стоять такі важливі для громади питання, як наслідки забруднення побутовими відходами в тому числі і стихійними звалищами, а також скорочення водних ресурсів, в результаті засолювання водойм.

Зараз в Україні діють 5400 полігонів, з яких більшість не відповідають нормам безпеки. Вони займають площу 8,5 тис га і щорічно приймають близько 10 млн т сміття. Серед іншого і небезпечні відходи (батарейки, відпрацьовані акумулятори, речовини з небезпечними хімічними сполуками), які потрапляють на полігони у зв'язку з відсутністю у багатьох населених пунктах системи роздільного збору сміття. Також в Україні за статистикою близько 35 000 незаконних звалищ. На переробку потрапляє менше 5% вторинної сировини, а заводам, які його потребують, доводиться закуповувати сировину за кордоном.