Наразі в Україні не працює закон про сортування сміття / фото УНІАН

Згідно із законом "Про відходи" українці з 2018 року повинні сортувати сміття. Але за фактом цей закон не працює з двох причин.

Читайте такожВ Україні планують заборонити поліетиленові пакети

Про це розповів сайту "Сьогодні" генеральний директор Recycling Solutions Дмитро Ануфрієв.

Відео дня

По-перше, виробники пакувальної тари, пива, мінеральної води та безалкогольних напоїв, молочної продукції не несуть відповідальності за подальшу утилізацію використаної упаковки. Всю відповідальність за утилізацію перекладено на місцеві бюджети.

"А оскільки у них немає на це відповідних коштів, у тому числі й на контейнери для сортування, то країна щороку втрачає вагомий ресурсний потенціал для переробної промисловості", – говорить Ануфрієв.

Інший бік – немає механізму контролю за виконанням закону, немає реальної волі до його реалізації. А організація збору відсортованих відходів вимагає створення інфраструктури і грошей.

"Це завдання має вирішуватися спільно: бізнесом і державою. З боку держави – створення чіткої прозорої законодавчої бази, впровадження освітніх програм, спрямованих на пробудження свідомості наших співгромадян, податкові пільги для бізнесу, який інвестує гроші у вирішення екологічних проблем. Бізнес відгукнеться швидко, як тільки будуть створені привабливі з ринкової точки зору умови", – додав керівник виробництва товарів для будинку корпорації "Біосфера"Роман Гладишев.