Останні мамонти жили на острові Врангеля / vokrugsveta.ru

Останні шерстисті мамонти, які залишалися на Землі 4 тисячі років тому, страждали від генетичних хвороб. Вони втратили нюх, уникали зустрічей із собі подібними, а їх шерсть дивно блищала. До такого висновку дійшли вчені, проаналізувавши ДНК вимерлих тварин на предмет мутацій, передає ВВС. Дослідження показало, що в генетичному коді останніх мамонтів було безліч "збоїв".

Читайте такожНа Галапагоських островах виявлено новий вид гігантської черепахи

Ця інформація стане в нагоді для збереження видів, які зараз знаходяться під загрозою зникнення. У дикій природі залишається менше 100 азійських гепардів, гірських горил – близько 300. Приблизно стільки ж мамонтів залишалося на острові Врангеля в Північному Льодовитому океані близько 4000 років тому. 

Відео дня

Зразки ДНК мамонта з острова Врангеля порівняли з ДНК представників цього виду, які жили близько 45 000 років тому в Сибіру і Північній Америці.

Доктор Ребекка Роджерс з Каліфорнійського університету, яка провела дослідження, сказала, що геноми мамонтів "просто розвалювалися, перш ніж вони вимерли".

Щодо причин вимирання мамонтів палеонтологи висували безліч гіпотез: від зміни клімату до знищення хижаками і людиною. В малих ізольованих популяціях могли поширитись і генетичні захворювання, що проявлялися у зв'язку зі схрещуванням близьих родичів.