Енергетики вже готуються до наступної зими / фото УНІАН, Микола Тис

Трансформатори, нова генерація, енергомодернізація: що треба підготувати до нової зими

17:07, 24.03.2023
14 хв.

Ми пережили найскладнішу та найтемнішу зиму за усі роки незалежності. До кінця опалювального сезону залишилося кілька тижнів, а в деяких містах – і днів, але енергетики вже готуються до наступного. УНІАН розбирався, як Україні та громадянам правильно підготуватися до майбутніх холодів.

Добігає до кінця березень: за вікном у більшості регіонів України тепла весняна погода, майже уся країна має стабільне електропостачання, а наявні пошкодження мереж будуть полагоджені найближчим часом. Плани російських окупантів заморозити українців повністю провалилися.

Однак, нам довелося заплатити за це велику ціну: більша частина національної генерації була пошкоджена, тисячі приватних та багатоквартирних домівок зруйновані, а підступний ворог, своєю чергою, продовжує обстріли українських міст і все думає над тим, як ще більше зіпсувати наше життя.

Під час майбутнього опалювального сезону Україну та її громадян знову буде чекати багато викликів, зокрема що стосується енергетичного та теплопостачання. Вітчизняні фахівці готують сани влітку і вже починають проводити необхідні технічні роботи. Сил на відновлення та підготовку доведеться докласти дуже багато.

Відео дня

"Потрібна допомога як усіх українських сил, так і закордонних партнерів для того, щоб максимально бути готовими до наступної зими, яка точно буде не легше тієї, яка була", - заявив виконавчий директор енергетичного холдінгу ДТЕК Дмитро Сахарук.

Не забуваймо, що навіть попри те, що ракетні удари росіян зараз не мають високої ефективності, але з усім тим ворог намагатиметься нам всіляко завадити. Тому цікаво розібратися, який саме обсяг робіт доведеться провести в країні задля ефективної підготовки до наступної зими.

Україна восени та взимку втратила значну частину енергосистеми / фото УНІАН, Олександр Гіманов

Відновлення мережі

Через ракетні та дронові удари російських варварів Україна восени та взимку втратила значну частину енергосистеми. Сумарно за цей час 255 ворожих ракет і дронів влучили в енергетичну інфраструктуру. З них понад двісті - в об'єкти високовольтної мережі. Відтак, завдання номер один - відремонтувати пошкоджені трансформатори та лінії електропередач, що вимагає доволі багато часу.

"Перші трансформатори почнуть приїжджати в травні. Реально більшість замовлень приїде у вересні, гарно, якщо наприкінці серпня, а можливо - і в жовтні та листопаді. Це означає, що система достатньої кількості автотрансформаторів до кінця літа фактично не отримає: можливо, десять штук до того, як почнеться опалювальний сезон", - розповів у коментарі УНІАН директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

На допомогу енергосистемі може прийти використання потужностей націоналізованого державою Запорізького трансформаторного заводу, який може виробляти якісне енергетичне обладнання. Але навіть з допомогою вітчизняного виробника, ремонти та встановлення трансформаторів доведеться завершувати вже на початку, чи під час наступного опалювального сезону.

Завдання номер один - відремонтувати пошкоджені трансформатори та лінії електропередач / фото УНІАН, Олександр Синиця

Наступний крок, за словами Харченка, який потрібно вирішити, - це розвиток генерації. Частина довоєнної потужності нам недоступна. Експерт вважає, що основні потреби вітчизняних споживачів у електроенергії наступною зимою покриватиме атомна енергетика. Але спершу ядерні блоки українських АЕС повинні пройти належне обслуговування восени та влітку. А задля цього у державної компанії "Енергоатом" має бути достатньо коштів для оплати роботи підрядників.

Дуже допоможе енергетиці, якщо наші героїчні захисники ближчим часом звільнять від окупації найбільшу у Європі Запорізьку атомну електростанцію, а також інші важливі енергетичні об’єкти. Наразі більш як 10 гігаватів встановлених потужностей поки недоступні українській енергосистемі й знаходяться під контролем ворога.

Окрім Запорізької АЕС, це - Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Для порівняння, уся встановлена електрична потужність України до війни складала приблизно 56 гігаватів.

Вугільна генерація так само переживає фінансові труднощі, оскільки на енергоринку поменшало грошей через зменшення споживання. Через це приватні власники електростанцій і теплоцентралей стають перед питанням, чи зможуть вони взагалі відновити пошкоджену генерацію до наступного опалювального сезону.

"Це певна проблема для уряду зробити так, щоб у вугільної генерації був фінансовий ресурс. Також потрібен контроль з боку держави, щоб промоніторити те, як проходитиме відновлення, оцінити те, що можна відновити, а що вже ні", - додав Харченко.

Амбітні цілі у видобутку газу та вугілля

Природний газ та енергетичне вугілля є основним пальним для наших ТЕЦ і ТЕС. І питання вдалого проходження майбутніх холодів залежатиме від того, чи буде достатньо кількості цих видів енергоресурсів на наших складах. Вітчизняні експерти запевняють, що принаймні вугілля, точно буде достатньо.

"З видобутком вугілля в нас не має бути проблем. Промисловість скоротилася, а відтак й споживання вугілля теж впало. Попередньо з вугіллям проблем я не очікую. Приватні шахти вугілля нам видадуть і його буде достатньо", - розповів експерт Харченко.

Наприклад, станом на листопад 2022 року нашій країні вдалося накопичити близько 1,5 мільйонів тонн чорного енергоресурсу, а у поточному місяці на фінальному етапі сезону його запаси на складах становили 1,16 мільйона тонн. Це на 375 тисяч тонн більше, ніж на аналогічну дату минулого року. Тобто, не те, що дефіциту немає, а навпаки – продовження видобутку ресурсу дозволить накопичити його у достатній кількості до нового опалювального сезону.

У березні запаси вугілля на складах становили 1,16 мільйона тонн / фото REUTERS

З газом ситуація дещо інша: зараз у національних сховищах країна зберігає близько 8,5 мільярдів кубометрів, але опалювальний сезон ще не завершився. Експерт Харченко має надію, що до кінця сезону залишиться мінімум 8 або 7,5 мільярдів кубометрів блакитного палива.

За минулий рік ми спожили близько 20 мільярдів кубометрів газу. При цьому, видобули трохи менше, ніж витратили: 18,5 мільярдів. Зважаючи на війну і тимчасову окупацію частини території, це є дуже непоганим результатом.

Треба при цьому врахувати, що близько 4,5 мільярдів газу у сховищах - це технічний резерв, і якщо у нас буде бодай 3 мільярди кубометрів, які зможемо використовувати, і темпи видобутку газу цього року не знизяться, то наступний опалювальний сезон Україна зможе пройти на власних запасах, не користуючись послугами імпорту. В усякому разі, ми активно йдемо до цієї амбітної мети: жити лише за рахунок власного видобутку газу.

Завдання на літо для теплокомуненерго

Навіть якщо енергоресурсів для вітчизняних електростанцій та виробників тепла буде достатньо, є ще багато додаткових інструментів, які допоможуть пройти майбутню зиму у відносному комфорті. Зокрема, модернізація вітчизняних теплокомуненерго допоможе зменшити тепловтрати опалювальних мереж, а відтак - нам потрібно буде менше газу та вугілля.

Комунальні підприємства у нашій країні здебільшого неефективні. Часто, вони працюють з коефіцієнтом корисної дії у 45-50 відсотків. Тобто тепловтрати їх мереж у середньому не дозволяють доставляти до споживачів половину від виробленого тепла. І з цим потрібно щось робити.

"На деяких ділянках тепловтрати можуть досягати до 60 відсотків тепла, яке йде до багатоквартирного будинку. Капітальний ремонт і заміна мереж теплокомуненерго потребують близько 14 тисяч кілометрів теплотрас по всій країні", - розповів у коментарі агенції УНІАН голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

За його словами, заміна мереж опалювальних труб на нові потребує великих капіталовкладень: близько 14 мільярдів доларів. Знаходження цих коштів та початок робіт - це програма-мінімум, бо ще краще замінити й обладнання теплокомуненерго, що коштуватиме ще десятки мільярдів доларів. І все це без урахування пошкоджень від обстрілів українських міст російськими терористами.

Заміна мереж опалювальних труб на нові потребує близько $14 мільярдів / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Проведення енергомодернізації будинків

Надзвичайно важливим напрямком роботи для Україні є підвищення ефективності споживання енергії, як багатоквартирними, так і приватними будинками. Не будемо забувати при цьому, що рашисти щоденно продовжують руйнацію нашого житлового фонду, що лише загострює проблему.

Загальна сума збитків від руйнування державою терористом Росією українського житлового фонду оцінюється у майже 54 мільярди доларів. За 13 місяців війни в Україні було пошкоджено чи зруйновано більше ніж 150 тисяч житлових будівель, включаючи приватні, багатоквартирні будинки та гуртожитки.

Тому разом з відновленням житлового фонду треба обов’язково здійснювати його енергетичну модернізацію. І на це потрібні великі кошти. Бо наше житло споживає дуже багато ресурсів, а енергоефективність будівель відстає від європейських країн у три рази.

"Багатоквартирний фонд споживає 5 мільярдів кубометрів газу, а приватний фонд - 7,5 млрд кубометрів газу. У приватному секторі взагалі не існує ніяких програм енергоефективності та модернізації. Ніхто нікому не допомагає і нічого не робиться. А модернізація приватного сектору також потребує великих грошей, щоб люди могли утеплити свої домівки, встановити сучасні газові котли й замінити вікна", - розповів експерт Попенко.

Щоб отримати ефект від енергоефективних заходів, мешканцям багатоквартирних будинків рекомендується, в першу чергу, встановити лічильники споживання тепла. Бо, якщо і зменшити тепловтрати будинку, то модернізація не відіб’ється на платіжках. Тобто вони не стануть меншими.

Наступний крок, який є дуже дієвим - встановлення індивідуального теплового пункту у багатоповерхівці, за допомогою якого можна регулювати температуру. Економія тепла складає 20-30 відсотків. А користуючись можливістю регулювання, економиться до 15 відсотків теплової енергії на опалення, що також зменшить комунальні платежі. Окрім цього, це дозволить серйозно зекономити енергоресурси на опаленні.

Встановлення індивідуального теплопункту в багатоповерхівці є дієвим кроком / фото УНІАН, Андрій Скакодуб

Мешканцям приватних будинків експерти рекомендують наступний план робіт на теплий період року: замінити вікна, утеплити стіни, встановити сучасні газові котли для опалення та теплові помпи. Але це потребує дуже багато грошей, які не у всіх є, тому необхідний мінімум - заклеїти шпарини у вікнах та дверях та поклеїти термоекрани позаду радіаторів. Це навряд чи дозволить зекономити, але точно допоможе зберегти тепло в оселі.

Для мешканців ОСББ існує програма "ВідновиДІМ" від Фонду енергоефективності з відновлення житлових будівель, пошкоджених внаслідок військової агресії Росії проти України. Фонд надає фінансування у формі гранту, який виплачується на безоплатній та безповоротній основі у розмірі 100 відсотків вартості будівельних робіт, а також матеріалів та обладнання, необхідних для їхнього здійснення. Крім цього існує окрема програма "Енергодім" з підвищення енергоефективності, яка при співучасті мешканців будинку покриває 70 відсотків витрат на його модернізацію.

Досягнення важливих цілей

Уряд на цей рік називає декілька головних завдань в енергетиці: відновлення та захист енергооб’єктів, децентралізація енергосистеми, подальше посилення інтеграції з європейським енергетичним простором й збільшення наших імпортно-експортних можливостей.

"Спільно з Євросоюзом ми виграли битву за світло і тепло. Наразі виробляємо достатньо електроенергії, аби покрити споживання, та оперативно усуваємо проблеми з розподільчими мережами, які пошкодив ворог", - заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Очевидно, що російські загарбники будуть продовжувати спроби пошкодити об’єкти національної енергосистеми. До цього треба готуватись та проводити децентралізацію системи та створювати резервні потужності генерації. Також енергетикам важливо знаходити час та гроші для поточного технологічного ремонту та обслуговування працюючого обладнання.

"Всі великі міста мають бути убезпечені на випадок блекаутів, бо ракетні атаки можуть продовжуватися. А це означає інсталяцію у великих містах резервної генерації. Це перш за все газотурбінна генерація, яка буде заведена на критичну інфраструктуру: водоканали й опалення", - сказав директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

Така резервна генерація може використовуватися як маневрова для балансування роботи атомної генерації та у випадку, якщо якісь вугільні ТЕС тимчасово вийдуть з ладу.

РФ буде продовжувати спроби пошкодити обёєкти енергосистеми / фото ua.depositphotos.com

Викликів, які стоять перед Україною та її громадянами, дуже багато. Як й обсягу робіт, який потрібно виконати задля нормалізації життя в країні, підвищення ефективності національної економіки та її важливої частини – енергетики. Але всі ці завдання нам по силам. Після 13 місяців війни, в якій ми, як нація, змогли вистояти, у цьому не має сумнівів. Сумлінно та впевнено нам вдасться відновити усе, що пошкодила варварська Росія, а за допомогою наших міжнародних партнерів та друзів вдасться пришвидшити цей процес.

Вітчизняним енергетикам доведеться докласти багато зусиль, щоб ми з вами змогли у відносному комфорті прожити майбутню зиму. У роботі спільно з урядом потрібно залучити достатньо грошей для ремонту та підготовки енергетичних об’єктів, завести необхідну кількість сировини для станцій та закупити й встановити необхідні трансформатори. Комунальникам та громадянами потрібно активно долучатись до програм по відновленню та енергомодернізації будівель й мереж ЖКГ. І якщо вдасться провести грамотну та своєчасну роботу, то все у нас обов’язково вийде.

Артур Крижний

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся